Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Schmitt-jelentés - MTA: a politika és a tudomány érdeke a gyors, megnyugtató lezárás

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szerint a politika és a tudomány szereplőinek közös érdeke és felelőssége, hogy rövid időn belül megnyugtatóan lezáruljon Schmitt Pál doktori disszertációjának ügye, amely a magyar tudományra nézve rendkívül hátrányos és Magyarországnak súlyos károkat okoz.
Az MTA szerdai, MTI-hez eljuttatott állásfoglalása szerint a "minden bizonnyal politikai indíttatású ügy" mára nemzetközi botránnyá dagadt, amely súlyos károkat okoz Magyarország és a magyar tudományos közélet számára, akkor is, ha az államfő doktori címe nem minősül tudományos fokozatnak, és azt a rendszerváltás előtti idők nem példa nélküli eljárása szerint szerezte meg.

A tudomány képviselői és a közvélemény fokozott várakozásától kísért vizsgálóbizottsági jelentés világosan feltárta a tényeket. A történtekért mind a doktori értekezés szerzője, mind a dolgozatot akkor gyorsan és gondatlanul elbírálók felelősek - olvasható az MTA állásfoglalásában.

Az államfővel kapcsolatos plágiumgyanú miatt felállított, a Semmelweis Egyetem által felkért testület megállapításainak összefoglalóját az intézmény kedden a honlapján hozta nyilvánosságra. A tényfeltáró bizottság jelentése szerint a doktori eljárás hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának. A testület megállapította azt is, hogy az egyetem szakmai hibát követett el, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben.

Hozzátették: ha nem is szabálytalanságra, de mindenképpen formai hibára utal "a dolgozatra általában jellemző szakszerűtlen forrásmegjelölés, illetve a hivatkozásokra történő szakszerű utalások hiánya, amelyre a témavezetőnek, illetőleg a bírálóknak még a felkészülés idején, illetve az előopponensi véleményben fel kellett volna hívnia a figyelmet".

Schmitt Pál szerdán Szöulban az MTI Hírcentrum tudósítójának azt mondta, nem mond le, számára a plágiumgyanút vizsgáló tényfeltáró bizottság végkövetkeztetése "egyfajta elégtétel".

A hvg.hu január 11-én írt arról, hogy Schmitt Pál 1992-es, 215 oldalas disszertációjának mintegy 180 oldala a bolgár Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele. Későbbi állítások szerint egyes bekezdések szó szerint megegyeznek a német Klaus Heinemann tanulmányának részleteivel.

Olvasóink írták

 • 8. igazságkereső 2012. március 29. 10:21
  „Schmitt jelentés: Fluck megvizsgálná.... terjedelmes cikk végén megírtam hozzászólásomat, véleményemet és nagyon örülök annak, hogy az megegyezik a Magyar Tudományos Akadémia szakértői állásfoglalásával!”
 • 7. papika56 2012. március 29. 09:52
  „T. 2. saturnus OTT a PONT !”
 • 6. theseus 2012. március 29. 09:43
  „1. kalkutta 2012.03.29. 00:07

  "1992 a rendszerváltás előtt volt?"

  Nem, de a kisdoktorit még akkor vezették be, és a rendszerváltás után néhány évvel meg is szüntették ezt a fokozatot és az egész ELJÁRÁST.
  Ma tudományos minősítésnek csak a PhD számít. A kisdoktori csak egy olyan cím, ami még az előző rendszerből maradt itt.
  A fokozatokat egyébként mindig egy bizottság adja, nem a politikusok, újságírók vagy a kommentelők. Ha ők megadják, akkor nincs mit tenni, pláne 20 évvel később.”
 • 5. kelemenyke 2012. március 29. 09:25
  „Hol vannak a nagy Keresztények ilyenkor????
  Vagy a politikusainkra (KDNP) nem vonatkozik a tíz parancsolat!!!
  Pl. az, hogy ne lopj?? :):):)”
 • 4. Krampampuli 2012. március 29. 08:44
  „Igaz! Az ügy politikai indíttatású de azért mehetne. Egyre nagyobb <moderálva>-ba kerül hogy nem látja... elképesztő...”
 • 3. SP 2012. március 29. 08:24
  „Azért jó volt
  a korábbi leckekönyv a szorgalmi időszak a vizsgák, szigorlatok, kollokviumok igazolásához. Sok sok aláírást is tartalmazott, ami hitelesítette, megalapozta a diploma jogosságát.

  A diploma mellé kérték
  jobb helyeken a leckekönyv bemutatását is. Mivel pénzért ma minden kapható Schmitt ügy csak a kezdet lehet a vizsgálódásokban.

  A vádaskodók "háza táján" sem ártana körül nézni.”
 • 2. saturnus 2012. március 29. 06:15
  „Erkölcsileg,politikailag,gazdaságilag,morálisan velejéig romlott ez a kormány,pártja,és szövetségese akik vallási köntösbe burkolva szintén a csatorna mélyére süllyedt. Már nemcsak az ország népét,lakosságát szegényítették le,tönkretéve a rendszerváltás során leamortizált gazdaságot végképp kinyírták. Most már a tudományos közösséget is le nullázták így az ország diplomásait a nemzetközi közélet kifogja zárni soraiból. Mert mára már <moderálva> kormánynak és országként titulálják az orbán kormányt és pártját. Hitelét vesztett kormány és vezetője,csalással megszerzett diploma mára már bebizonyított , hogy politikai segédlettel védelmükbe veszik. Most már tényleg evvel az ország posvány mocsárrá változott. Ne csodálkozzon senki,hogy elindult erőteljesen a kivándorlás az emigráció.”
 • 1. kalkutta 2012. március 29. 00:07
  „1992 a rendszerváltás előtt volt?

  "minden bizonnyal politikai indíttatású ügy" Az egész MTA nem más mint a rendszerváltás előtti időkből megmaradt politikai csökevény. A tudomány csak ürügy e zárt körű klub működéséhez. Bánná a fene ha nem tennék tönkre a hazai tudományt és nem közpénzekből fedeznék feudalista kiváltságaikat. Fedezzék az összeadott saját tagdíjaikból.

  Egy dologban igazuk van: "amely súlyos károkat okoz Magyarország és a magyar tudományos közélet számára..." Próbálják menteni az irhájukat miután látszik, hogy a közvélemény nem enged. Vagy hasonló okból az Őfőméltóságú kis Nagy Ember (a fényes tekintetű Vezír) kiadta a pincsikutyája MTA elnöknek, hogy így kell formát adni a kezdődő eltávolításnak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EP-vita Szerbiáról - magyar hozzászólások

Az Európai Parlament (EP) szerdai brüsszeli plenáris ülésén az eddigi szerb EU-integrációs… Tovább olvasom