Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Schmitt aláírta a korhatár előtti nyugdíjak változtathatóságáról szóló alkotmánymódosítást

Schmitt Pál köztársasági elnök pénteken aláírta azt az Országgyűlés által hétfőn elfogadott alkotmánymódosítást, amely csökkenthetővé, illetve szociális ellátássá alakíthatóvá, valamint megszüntethetővé teszi az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátást.
 A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye, az államfőt idézve a fenntartható nyugdíjrendszer irányába tett szükségszerű lépésnek nevezi a nyugellátást érintő alkotmánymódosítást.

A hivatal tájékoztatása szerint Schmitt Pál a házelnöknek küldött levelében nyomatékosan felhívta a parlamentet, hogy a részletszabályok kidolgozása során, illetve az elengedhetetlen társadalmi egyeztetéseket követően a fokozatosság elve alapján hozzák meg azokat a döntéseket, amelyek figyelembe veszik az egyes életpályamodelleket, továbbá az érintettek egyéni körülményeit, így biztosítva a szociális jogok érvényesülését.

A fideszes Lázár János, Balsai István és Talabér Márta által jegyezett alkotmánymódosítási javaslatáról hétfőn, név szerinti szavazással döntött a Ház. A képivselők 263 igen szavazattal, 108 ellenében fogadták el az előterjesztést, amelyet a kormánypárti politikusokon kívül csak a független Pősze Lajos támogatott.

A változtatás értelmében "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető". Az indoklás szerint ez lehetőséget ad a már fennálló nyugellátások átrendezésére úgy, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött nyugdíjasok "a társadalombiztosítási vagy a szociális rendszer keretében, illetve a munkaerőpiacra való visszatérés lehetőségének megnyitásával a megélhetésükhöz hozzájáruló juttatásban részesüljenek" nyugdíj helyett.

Az alkotmánymódosítás ezenkívül kimondja, hogy nyugdíjat az kaphat, aki betöltötte az általános öregségi nyugdíjkorhatárt. Ugyanakkor törvény rendelkezhet arról, hogy a korhatárt még el nem érők - az indoklás szerint például a 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonuló nők - is részesülhessenek nyugdíjban.

Az indítvánnyal kapcsolatban Lázár János korábban azt hangsúlyozta: az az elmúlt években nyugdíjba vonult, az öregségi nyugdíjkorhatár alatti rendőrökre, tűzoltókra, pénzügyőrökre, határőrökre, büntetés-végrehajtási tisztekre vonatkozik, "bányászokra, vegyészekre, zenészekre nem". Mint mondta, Magyarország nem engedheti meg magának, hogy évente több mint 50 milliárd forintot fordítson harmincezer életerős, munkaképes ember ellátására, akik hozzájárulhatnának az ország biztonságához. A Fidesz frakcióvezetője közölte: céljuk, hogy az alkotmány tegye lehetővé, hogy a nyugdíjas, de korhatár alatti rendészeti dolgozók visszatérjenek a munkaerőpiacra, és az állam ajánljon nekik szolgálatot azért a pénzért cserébe, amit jelenleg kapnak. Elmondta továbbá: azt fogják kezdeményezni, hogy a szolgálati nyugdíjban részesülő 57 éven felüliekre ne terjedjen ki a felülvizsgálat.

Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta: azok az 57 év alatti, szolgálati nyugdíjban lévő rendvédelmi dolgozók, akik nem térnek vissza dolgozni, nem nyugdíjat, hanem más, az adózás hatálya alá eső, nem a nyugdíjkasszából finanszírozott juttatást kapnak majd.

A rendvédelmi szakszervezetek és a kormány között, bár többször egyeztettek, egyelőre nem született megállapodás a szolgálati nyugdíjakról.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. csergemerge 2011. június 11. 19:10
  „"a módosítás csak az egyenruhásokat érinti, az egyéb ágazatok dolgozóit, köztük a bányászokat vagy a vegyészeket nem. A szigorítás alól az 57 évnél idősebb rendőrök, tűzoltók, börtönőrök mentesülnének."

  Miért baj, hogy aláírta?”
 • 33. macs 2011. június 11. 18:05
  „Ez is bizonyítja, hogy mindent aláir SP:
  "Tisztelt Nyugdíjas!

  Azért keresem fel levelemmel Önt, mert úgy látom, hogy Magyarországon komoly veszélybe kerültek a nyugdíjak. Miután az MSZP kormány elvette a nyugdíjasoktól a 13. havi nyugdíjat, Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila immár nyíltan arra készülnek, hogy privatizálják a nyugdíjakat. Egy új törvénnyel magánkézbe akarják adni a nyugdíjpénztárakat. Ha ez megtörténik, a nyugdíjasok akár a nyugdíjuk felét is elveszíthetik, mivel a privatizáció révén külföldi cégekhez vándorolhat a befizetett nyugdíjjárulékok jelentős része.

  A Fidesz szerint a nyugdíjasoknak garanciára van szükségük. Biztosítanunk kell, hogy mindenki, aki ma nyugdíjat kap, a jövőben is hiánytalanul megkapja a nyugdíját. Meg kell akadályoznunk a nyugdíjpénztárak privatizációját, és minden körülmények között meg kell őriznünk a nyugdíjak értékét. Szeretném Önt is tájékoztatni, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, kormányra kerülése esetén, mindezeket garantálja a nyugdíjasok számára. Az erről szóló Fidesz nyilatkozatot alul olvashatja. Kérem, vágja le, és őrizze meg garancia-nyilatkozatunkat!

  Itt az idő, hogy lezárjuk a Gyurcsány-korszakot.
  Itt az idő, hogy megvédjük az MSZP-től a nyugdíjasokat!

  Tisztelettel:
  Schmitt Pál
  A Fidesz európai parlamenti képviselője,
  az Európai Parlament alelnöke"”
 • 32. Írástudatlan 2011. június 11. 11:14
  „Jó hogy aláírta mert ellenkezőesetben Viktor egy újabb önkényes törvénymódosítással eltávolította volna a hellyéről.Hiába Viktor a császára a birka Magyar népnek!”
 • 31. DMagóg 2011. június 11. 10:42
  „A jóléti társadalom helyett, mi a munka társadalma akarunk lenni! Óh!
  Volt már ilyen, mindenkinek volt munkahelye, néha még munkája is! Megbukott!
  Rendben van, hogy az ingyenebédért (mert ilyen nincs), mindenki tegyen valami hasznosat!
  Csak a hasznos, illetve a jövedelmet hozó munka nem ugyanaz! Igazán hasznos a jövedelmet hozó (termelő) munka, amiből nagyon kevés van! Anélkül pedig, > önként moderálva <
  A korhatár alatti képviselők elmehetnének dolgozni, a korhatár alatti nyuggerek meg beülhetnek a helyükre, mert az egy nyugdíjasnak kiváló időtöltés, sok szerepük úgysincs az oda néha beülőknek.”
 • 30. bigroy 2011. június 11. 04:42
  „28.Ferrer.
  Lehet,hogy Lázár Janika az előterjesztések száma után kapja a fizetését :-)))”
 • 29. bigroy 2011. június 11. 04:39
  „27. Tótkomlósi.
  Figyelni szoktam!!
  Én arról írtam,hogy anno a választások idején mit hangoztatott ezerrel azaz ITTHON milyen sok munkahelyet fog teremteni!!!!
  Na hol van az a sok beígért melóhely???”
 • 28. Ferrer 2011. június 10. 23:57
  „Én annyira izgultam, vajon aláírja-e..
  Nem-e paradoxon, hogy Lázár János terjesztette ezt elő, akinek köze nincs, sose volt semmilyen érdemleges munkához?
  Én még mindig azt mondom, hogy a tisztességes emberek megélhetése helyett a védett kisebbség adóparadicsomát kellene felszámolni. Ja, hogy ők adják majd az újabb 2/3-ot, akkor nem szóltam.”
 • 27. tótkomlósi 2011. június 10. 23:26
  „25. bigroy 2011.06.10. 23:19
  Ha figyelnéd a híradásokat, valamelyik nap mondta a viktátor, hogy meg kell myitni a teljes uniós munkaerőpiacot. Tehát külföldön a munka. Lehet menni!”
 • 26. bigroy 2011. június 10. 23:26
  „Azért kíváncsi lennék ,hogy Pintér úr is visszamegy-e dolgozni és lemond a nyugdíjáról.... igaz neki van már akkora összeharácsolt vagyona,hogy nincs is szüksége rá.....mivel 1,6 milliárd után fizetett adót most”
 • 25. bigroy 2011. június 10. 23:19
  „Előbb munkahelyeket kellene létesíteni és utána visszairányítani a nyugdíjasokat!
  A fiatalok sem tudnak elhelyezkedni!!!
  Már megint egy agyatlan intézkedése a kormánynak!!
  Hol van az a sok beígért munkahely melyről Vikike harsogott a választások idején???
  Ebből is látszik,hogy ez a kormány sem különb az általuk szapult MSZP kormánynál!!!
  Ugyanott vagyunk csak más neve lett a gyereknek!!”
 • 24. deszkás 2011. június 10. 23:08
  „DODO! Hát ha úgy tud olvasni ahogy irni. Szégyellje magát elnök úr! Az ön párttársa baszott ki az utcára mert mi Kádár huszárok voltunk! Miért nem arról beszélnek hogy a Pintér úr által felavatott 2 000 rendőrből már a fele sincs meg (leszerelt,leszerelték) és most mégis ráfanyalodnak a mi szolgálatunkra! És majd mi ugye az eddig elbaszott dolgokkal törődjünk? AKI A GYEPLŐT A LOVAK KÖZZÉ DOBJA AZ NE CSODÁLKOZZON!”
 • 23. Jozsoci 2011. június 10. 23:05
  „9. postboy 2011.06.10. 20:36 Legelőször hulljál te! A többi moderálva.”
 • 22. bigroy 2011. június 10. 23:03
  „15.Dodó
  Lehet,hogy olvasni is olyan"jól" tud mint helyesen írni!!!:-)))”
 • 21. bigroy 2011. június 10. 23:01
  „Pali bá egy rakás szerencsétlenség!!!Olyanm mint az egész pártja!
  Élősködő paraziták”
 • 20. bigroy 2011. június 10. 22:59
  „Nem értem miért keresnek olyan sokat a képviselők mikor alig lehet őket bent látni a parlamentben!!!
  Ha én csinálnám a melohelyemen kirúgnának(végkielégítés nélkül)”
 • 19. bigroy 2011. június 10. 22:57
  „Pali bá´ olyan embere a Fidesznek mint anno a kocsik hátuljában lévő bólogató kutya!!!
  Kár volt annak a sok szavazónak megszavazni a kétharmados többséget....most itt az eredménye!!!
  Ez nem demokrácia ez már súrolja a diktatória határát...
  Azért nem csak a korkedvezményeseket kellene macerálni hanem azokat a képviselőket, állami vezetőket ,minisztereket stb. akik az utóbbi 20 évben hatalmas végkielégítéseket kaptak melekért néha csak pár hónapig max.egy két évig voltak pozícióban!!!!
  Én 15 év után a munkahelyemen alig kaptam végkielégítést amikor leépítés volt pedig én legalább tettem anno valamit a pénzemért!!
  Ha ezeket a pénzeket visszamenőleg is behajtanak lehet kissé javulna az államkassza”
 • 18. pardon 2011. június 10. 22:38
  „és mi lesz a pofátlan végkielégítettekkel,visszamenőleg!?”
 • 17. Larsson 2011. június 10. 22:08
  „Jajjjjjjjj most hallottam szíjjártót, komolyan mondom párját ritkítja ez a hülye. Sztem igazán elmehetne fürj tomi után brüsszelbe, legalább nem látnánk és hallanánk a hazug süketeléseit!”
 • 16. tótkomlósi 2011. június 10. 22:04
  „Emberek!
  Aki vette a fáradtságot és elolvasta az "alkotmányt" akkor az azt is olvashatta benne, hogy a nagykorú gyerekek kötelesek eltartani a szüleiket!

  Namost, akinek nem megeröltető a gondolkodás, az ebből mit szűr le?

  Ugye ugye, előbb utóbb azoktól is elvehetik a nyugdíjat, akiknek van gyerekük. Tarsa el az, ne az állam!
  Bár, ne legyen igazam!”
 • 15. dodó 2011. június 10. 21:49
  „2010-11-20. 18:39 "Schmitt Pál alaposan átnézi a törvényeket

  Schmitt Pál köztársasági elnök szakítva elődei hagyományaival, néha maga siet be a Parlamentbe az aznap megszavazott jogszabályt aláírni, mint legutóbb a pénztártörvény esetében, amelyet a házelnök szobájában írt alá"

  Vajon a nagy sietségben el is olvassa?”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszázezer harcsával gazdagodott a Tisza-tó

Kétszázezer előnevelt harcsaivadék talált új otthonra a Tisza-tóban, a víztározó halállományát… Tovább olvasom