Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Schmitt: erős viharban erőt ad az új alaptörvény

Schmitt Pál szerint mostantól az új alaptörvény ad különleges tartást és szilárdító erőt, amikor szinte naponta kell megújulni, új utakra lépni, illetve erős viharban helytállni. A köztársasági elnök úgy gondolja, a magyarok sorsa minden értelemben fordulópontra jutott, és biztos benne, hogy az új alaptörvény az a "jó föld, amelyre szükségünk volt, amelyből a lelki, szellemi és gazdasági megújulásunk sarjadhat".
A vasárnap hatályba lépett alkotmány tiszteletére a Magyar Állami Operaházban hétfőn rendezett gálaesten, amely Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának nyitányával kezdődött, az államfő beszédében hangsúlyozta: több mint két évtizede voltunk adósak az alkotmányos megújulással, "ezzel illett volna kezdeni egykor, az átmenet idején, ahogy barátaink is tették a vasfüggöny lebontása után".

Kiemelte: az alaptörvény attól különleges, hogy a "lelkülete mindig ott volt a magyarok gondolkodásmódjában, hagyományaiban, világlátásában, és ezeréves értékrendünkre épülve jelöli ki számunkra a követendő utat".

A köztársasági elnök üdvözölte, hogy az alaptörvény megfogalmazásában szereplő "sok többes szám első személy" kijelentés a hazára utal, arra a közösségre, amelynek részei a világban bármerre élő magyarok éppúgy, mint az államalkotó nemzeti közösségek. "Őszintén remélem, hogy ma velünk örülnek honfitársaink, magyarok szerte a világban, ők is ünneplik az új alaptörvényt, amely nemzeti összetartozásunknak is becses okmánya" - mondta az államfő, megemlítve ugyanakkor, hogy a haza fontos részei azok is, akik "ezt a közösséget tagadják, és az összefogás, az összetartozás ellen tiltakoznak".

Schmitt Pál örömét fejezte ki, amiért az alaptörvényben ismét méltó helyet kapott a Szent Korona. Mint mondta, az nem csupán különleges tárgynak számít, hanem jogfolytonosságunk kifejezőjének, nemzeti szuverenitásunk és egységünk letéteményesének, európaiságunk közjelének.

Szólt arról is, sokak munkája kellett ahhoz, hogy az alaptörvény jogrendünk alapköve lehessen, korszerű, európai alakot ölthessen. Az eddigi, átmenetinek elfogadott, 1949-es dátummal ellátott alkotmányt immár olyan alaptörvény váltotta fel, amely széleskörű konzultáció eredményeként, a nemzeti és az európai értékekre építve született, s amely rögzíti az ország polgárainak - tartozzanak bármely nemzetiséghez -, az egyéni és a közösségi jogait - fejtette ki a köztársasági elnök.

Hangsúlyozta: az új törvény az Európai Unió alapjogi chartája szellemében meghatározza az alapvető szabadságjogokat, s megerősíti a jogállamiság és a demokrácia értékeit és intézményeit.

Emlékeztetett továbbá, hogy az alaptörvény a legfőbb közös értékeknek a családot, a rendet, az otthont, a munkát és az egészséget jelöli meg. Mint mondta, az alaptörvénynek nemcsak az előbeszéde hitvallás, de az ebből a forrásból meghozott minden döntés és minden ide visszamutató, innen induló jog "hitvallás lesz Magyarország, a magyarok jövője, európai értékrendje mellett".

Schmitt Pál beszédét az alaptörvény utolsó sorával - "Legyen béke, szabadság és egyetértés!" - zárta.

A gálaesten ott volt Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Giró-Szász András kormányszóvivő, Deutsch Tamás és Hankiss Ágnes néppárti európai parlamenti képviselő.

Részt vettek az ünnepségen a diplomáciai testület tagjai és meghívást kapott húsz kolontári lakos is a 2010 októberében vörösiszap-katasztrófa által sújtott Veszprém megyei településről.

A gálaesten Schmitt Pál beszéde után a program szerint két Erkel-ária hangzik el, Gara Mária cabalettája a Hunyadiból és a Hazám, hazám kezdetű a Bánk bánból, Szakács Ildikó és Boncsér Gergely előadásában. Weiner Rókatánca, Bartók Este a székelyeknél a Magyar képekből után Kodály-mű csendül fel, a Háry Intermezzója; a Toborzót Szegedi Csaba adja elő. A Székelyfonó című daljátékból A csitári hegyek alatt kezdetű kettőst szólaltatja meg Szakács Ildikó és Boncsér Gergely, majd újra a Háry következik: Schöck Atala és Szegedi Csaba a Tiszán innen, Dunán túl kezdetű kettőst énekli. A műsort a program szerint Liszt második Magyar Rapszódiája zárja.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. zehn 2012. január 03. 17:45
  „Szerintem nem is értette mit makogott össze. Istenem, el kéne már zavarni ezt a pökhendi, dilettáns bandát!”
 • 22. pistimolnar 2012. január 03. 17:12
  „Ennyi üres frázist, semmitmondó handabandát már rég hallottam egyszerre - nem mintha hiányzott volna. Abban bíztam, hátha segít valaki a köztársaság nélküli álomfőnek. Ezek szerint ez a szint...”
 • 21. X_Y 2012. január 03. 16:03
  „Az azért nem mellékes hogy ezt az erős vihart ők maguk keltették - részben éppen az új tákolmánnyal...”
 • 20. Együgyű 2012. január 03. 13:52
  „Schmitt: erős viharban erőt ad az új alaptörvény
  Mit panpog itt a volt kommunista ország megbecsült szurkálója! Nálunk nincs vihar. Az alaptörvény meg biztosítja az elszegényedést mások javára!
  A magyarok sorsa minden értelemben fordulópontra jut négy évenként. Köztudott az is, hogy a politikusoknak a honunkban minden ki sarjad. Tudjuk a félrebeszélésnek most ott volt a helye! De amúgy sem csinál mást csak mindent, amit elé tesz, a kormány azt aláír. Semmi ellenvetése, nincs hiszen már számtalanszor megmutatkozott a helyesírással hadilábon áll. A MAGYAR nyelvet sem oktatja már! Egymás közt ünnepeltek egy kicsit a nép pénzén. Kint a 2 esek tömege szitkozódott. Ez azonban a bent lévőket nem zavarta. A jólét a csapatnak biztosított. A vagyont már mindenki kimenttette a honból. Baj akkor meg egy száll sem.
  Éljen a Fidesz-KDNP atyai pártszövetsége valamint a követőik!!!”
 • 19. ferdzso 2012. január 03. 13:43
  „Tessék mondani!: Milyen "rendszer" is volt akkor, mikor fiatal párttagként, (államilag támogatva) tudott edzeni, felkészülni, és olimpiát nyerni? (Valóban, sz.., rendszer lehetett, ha ennyire "ki tudta nevelni" a későbbi ellenségeit...) "Ki a múltját elfelejti; a jövőjét...."”
 • 18. spiler 2012. január 03. 13:33
  „reméljük,mert nekünk a kaja add erőt......új kormány esetén kiváncsi leszek Önnek mi fog vagy ki fog adni erőt..akik a hatalomba vannak remélem a jóku...a éltbe többet nem kapnak beosztást.”
 • 17. Larsson 2012. január 03. 13:20
  „Szegény palkó bácsi tegnap se tudta felolvasni a szövegét, megint égette magát. Jobb lesz marad a vaníliás karikánál! :P”
 • 16. TomTaylor 2012. január 03. 12:22
  „"A köztársasági elnök úgy gondolja, a magyarok sorsa minden értelemben fordulópontra jutott,..."

  Milyen igaza van! Vagy éhen döglök itt, vagy munkát keresek külföldön.
  Nincs más alternatíva.”
 • 15. deszkás 2012. január 03. 11:02
  „21:30kor megnézem a cikket ill. a válaszokat. Ha lesz.”
 • 14. Jozsoci 2012. január 03. 11:01
  „Még életbe sem lépett, máris vissza kellett vonni a költségvetésre vonatkozó passzust. Mióta a forradalmat feltalálták, azóta meg lehet dönteni az ilyen dilettáns, ostoba, önhitt bagázs hatalmát!”
 • 13. deszkás 2012. január 03. 10:44
  „Ki szelet vet vihart arat.”
 • 12. deszkás 2012. január 03. 10:43
  „THESEUS! (10 hsz ) Kinát miért nem emlited? Akinek gazsulálunk (tok) És mintha csak ez lenne. Az 1946-os hová lett,elvitte a cica? Volt köztársaságunk elnöke vajon miért "feledkezett" meg 1848-ról, 1956-ról mert EGY SZÓ ANNYIT NEM MONDOTT? Ha ilyen HATALMAS ELSÖPRŐ a "népakarat" miért az Operában rendeztétek? Nagy kockázat lett volna szabadtéren mindenkinek ünnepelni? Megsúgom:nem vállaltátok.Nem sokan tudják:az Operaház az egyik olyan hely ami egy alagúton keresztül elhagyható.::)))”
 • 11. kiokushyn 2012. január 03. 10:34
  „Szépen felmondta a leckét! Csillagos 5-ös.”
 • 10. theseus 2012. január 03. 10:28
  „Aki visszasírja az 1949-es Rákosi-féle alkotmányt, mehet É-Koreába. Ott még kommunizmus van.”
 • 9. papika56 2012. január 03. 10:25
  „Kizártnak tartom ,hogy ezt a sok sületlenséget egyedül találja ki ! Biztos van mellette v. 2 tanácsadó, fogalmazó aki írja a szöveget.
  Mert ennyi ökörséget 1 ember kizárt ,hogy letudjon írni !
  Azemberek már nem veszikbe ezt a rengeted baromságot ! csak jót röhögnek pali bácsin !!!!”
 • 8. nanemaaa 2012. január 03. 10:19
  „2011-ben Viktorunk szerint elindult a Titanik nevű gazdasági gyorsnaszádunk. Most Pali bácsi szerint is már viharba keveredtünk, ahol az alaptörvény a mentőcsónakunk. Ezek szerint már ők is látják a jéghegyet?”
 • 7. theseus 2012. január 03. 10:12
  „Aki visszasírja az 1949-es Rákosi-féle alkotmányt, mehet É-Koreába. Ott még kommunizmus van.”
 • 6. spiler 2012. január 03. 09:32
  „Ő is kérjen CSERÉT!!!!!!!!!”
 • 5. KamuNeni 2012. január 03. 08:55
  „Ez a smidt nem tudom hol tanulta ezeket a szovegeket. Lehet kint jart mocbaba annak idejen es ott a slogen iskolaba kapott valami diplomat. Semmi ertelme annak amit magyarazni probal. nem hiszem hogy van valaki is aki erti amit motyog. Vagy az is csak kinjaba csinalhatja mert mi mast is mondjon ha nincs semmit mondani”
 • 4. Wacky 2012. január 03. 07:49
  „3. szegarazs 2012.01.03. 07:33
  xDxD máár jó a reggelem, kösziii!!:D:D”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alaptörvény - Kiállítás köszönti a hatálybalépést

Orbán Viktor miniszterelnök nyitotta meg a Hősök, királyok, szentek - A magyar történelem képei és… Tovább olvasom