Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Schmitt: önkéntes az, amit érdek nélkül teszünk

Budapest - Önkéntes az, amit érdek nélkül teszünk - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök az önkéntesség európai évének alkalmából rendezett nyitó konferencián szombaton Budapesten.
Az államfő kiemelte: a sokszor kárhoztatott anyagiasság mellett az emberiség örök erényeként megmaradt bennünk a késztetés, hogy olykor viszonzás nélkül is dolgozzunk, segítsünk.

Véleménye szerint az önkéntesség legnagyobb titka, hogy közösséget feltételez, szavai szerint önkéntesnek lenni csak másokkal együtt, másokért lehet.

Felidézte, hogy az ENSZ 2001-ben hasonló tematikus évet szervezett.

Schmitt Pál azt hangsúlyozta: az elvből, szeretetből, elhivatottságból, ellenszolgáltatás nélkül végzett munka természetéből fakad, hogy a hétköznapokon rejtve marad.

Az államfő elmondta: egy 2010 májusában készített Eurobarometer-tanulmány szerint tízből három európai aktívan vállal önkéntes munkát. Az Európai Bizottság becslései alapján az önkéntesség akár 3-5 százalékkal is hozzájárulhat az Európai Unió GDP-jéhez, így az önkéntességnek a gazdasági fejlődésre gyakorolt hatása sem hanyagolható el.

Hangsúlyozta azt is, Magyarországon több mint 1500 hivatalosan bejegyzett önkéntesekkel dolgozó szervezet működik. Véleménye szerint valahányszor rendkívüli helyzetek adódnak, ez a szám nem tűnik soknak.

Schmitt Pál beszélt arról is, hogy a magyar oktatásban ma az a határozott terv, hogy a 15-18 évesek tantervében szerepeljen az önkéntesség kipróbálása.

A köztársasági elnök megemlítette, hogy felesége naponta vállal jószolgálati, emberiességi, önkéntes munkát, amitől szavai szerint boldog és derűs. Az önkéntesség úgy gyógyít közösségi, társadalmi bajokat, hogy közben az egyén lelki egészségét is karbantartja - emelte ki.

Az önkéntesség európai éve keretében az Európai Bizottság 27 országot érintő turnét indított 2010 decemberében Brüsszelből.

Az európai turné keretében 2011. január 8. és 14. között a budapesti Millenáris Teátrumban tartanak programsorozatot Önkéntes turné címmel.

Az Önkéntes turné tematikus napok révén mutatja be a magyarországi önkéntesség sokszínűségét. Az adott nap tematikájának megfelelően minden nap más és más szervezetek, intézmények és cégek mutatkoznak be.

A szombat a gyermek, ifjúság, sport és szabadidő, a vasárnap a kultúra, design, művészet, a hétfő a vállalati önkéntesség, a kedd az oktatás, a szerda a szociális-, idős-, egészség- és fogyatékosügy, a csütörtök a segélyezés, adományozás, jótékonyság, társadalmi részvétel, a péntek pedig a közlekedés és környezetvédelem napja lesz.

Olvasóink írták

 • 18. novaklaszlo56 2011. január 09. 18:35
  „Ááááá! Én ugyan neeem! ;) Én különben is olyan altruista, vagy alturista, vagy mi vagyok, szóval beleillek a képbe. Nem Pali bá´val egy képbe, csak valami hasonlóba, amelyen szintén emberek vannak. :)”
 • 17. klj_54 2011. január 09. 18:27
  „16. hozzászólás novaklaszlo56 2011.01.09. 16:50
  Kedves Druszám, rossz az aki rosszra gondol! :)))”
 • 16. novaklaszlo56 2011. január 09. 16:50
  „Jaj, dehogyis, kedves Klj_54! Az a mondat (amelynek egyik szavában elütés is van, helyesen: ... reticularis) nem elnöki személyekre, még csak nem is emberekre, hanem egyéb, szintén falkában élő, vagyis társas állati lényekre vonatkozik. Komolyan, na! Ne láss bele semmi egyebet! Hogy te milyen kis huncut vagy! Ejnye! :D”
 • 15. klj_54 2011. január 09. 09:49
  „14. hozzászólás novaklaszlo56 2011.01.08. 23:06
  Az utolsó előtti mondatod kicsit erős volt, szinte sértés Tüncikére nézve!”
 • 14. novaklaszlo56 2011. január 08. 23:06
  „Hangyányi tájékozottságom van a személyiség-lélektan és a szociálpszichológia terén is, kedves Mazsolaszolo, így nem kínai számomra az érvelésed. Csak, tudod én nem vagyok tekintélyelvű, ezért néha eléggé sajátosan közelítem és értelmezem a jelenségeket, s így nem mindig veszek át szívesen mechanikusan másoktól tipizálási inspirációkat, noha figyelembe veszem őket, mert többnyire komoly empirikus előzményeken alapulnak. De tapasztalataim szerint nem tökéletesek. Ennél fogva például - végletesen leegyszerűsítve - az empátia tudatos kontroll alatt álló manifesztációit, mély összefüggéseiben, az intelligencia egyik megnyilvánulásának tartom, az általad érintett jelenséget, a sikert pedig az értelmi képességekkel hatékonyan kiszolgált önzés termékének. A két rendszer között bonyolult kölcsönhatások hálója feszül, de egy elemi logikai művelet elvégzése után nem nehéz belátni, hogy melyik a rész, és melyik az egész, másként: melyik halmaz részhalmaza a másiknak...
  De nem szándékom ebben most elmélyedni, mert, bár a kérdés hallatlanul izgalmas, de a részletek nagyon bonyolultak, meg aztán itt nem is annyira ez a lényeg. Talán még annyit, hogy az altruistákat sokan egyszerűen idiótának, lúzernek tekintik. Az intelligencia, az empátia, és még sok egyéb fogalmunk értelmezése kissé mintha torz lenne a közgondolkodás(unk)ban, nemde? De maga az altruizmus is roppant bonyolult jelenség, különösen akkor, ha a személyiség formatio retucularisa szintjére hatolva kezdjük vizsgálni annak motivációs bázisát (ld. pl. állati altruizmus)...
  No, de Pali bácsi akkor is tünci! Erről van itt szó. :D”
 • 13. klj_54 2011. január 08. 20:40
  „Elnézést kérek, de az önkéntes rendőr jut eszembe az "önkéntes" szóról!
  Elgondolkodtam anno, a kék ruhás rendőrt kényszerítették rendőrnek?”
 • 12. mazsolaszolo 2011. január 08. 19:24
  „"Viszont, ha az altruizmust egy kicsit mélyebben elemezzük, akkor bizony arra az eredményre jutunk, hogy ad abszurdum nem létezik önkéntesség, érdeknélküliség, de a fejlett, magas intelligenciából adódó empátia igen."

  Van altruizmus, csak nagyon keveseknél létezik tisztán. Általában az ún, segítő típusok legmagasabb fokán - lásd Eneagram Kettes típus 1-2. szint. Leginkább az 1.
  Az empátiának nem sok köze van az intelligenciához, kedves novaklaszlo56, maximum az EQ-hoz, ha már nagyon elemezni akarod. Egy ember lehet a legmagasabb IQ-val is megáldva (amely mindig isteni adomány), attól még nem biztos, hogy empátiával is meg van áldva. Ha megtalálja a helyét és az isteni adománya útját az életében, akkor nem biztos, hogy hiányzik neki az empátia - nem vagyunk egyformák.

  Az önkéntesség azonban nagyon is létezik, nem szabad merő cinizmusból negálni vagy begatellizálni. Sok-sok ember van, aki szívesen mozdul és tesz másokért, igaz belső indíttatásból, csak ezt a nemes szándékot igen kiválóan el lehet rontani az általam alább említett manipulatív cselekedetekkel. Amelyekre kiválóan alkalmasak olyan emberek, mint a jelenlegi KE is. Akin tényleg lassan többet röhög az ország, mint bárki máson. Ennél jobb csak Deutsch Tamás volt és Orbán dakota közmondásai. Akin folyton röhögnek, azt nemigen tisztelik - ez pedig egy KE-nél elég ciki...”
 • 11. queenmargareth 2011. január 08. 19:12
  „Wow!

  Mekkora "szónoklat":))))))))
  S.P. Csak egy bölcselet illene ide, amit már ide leírtak...ha csöndben maradtál volna...”
 • 10. novaklaszlo56 2011. január 08. 18:15
  „Jajmá´! Nehogy felhúzzátok magatokat itt!
  Ki beszélt? Mit mondott?
  Amúgy jól látjátok szerintem is a lényeget.
  Viszont, ha az altruizmust egy kicsit mélyebben elemezzük, akkor bizony arra az eredményre jutunk, hogy ad abszurdum nem létezik önkéntesség, érdeknélküliség, de a fejlett, magas intelligenciából adódó empátia igen. Az "önkéntes" cselekvőt megnyugtatja az, hogy jót (értékrend és attitűdök kérdése) cselekszik, ha más nem, hát ez az érdek vezeti. De a legtöbben nagyon vágynak bizonyos személyek, vagy egy csoport (a közösség szót ebben az országban nem szívesen használom) - nyilvános - elismerésére. Itt pedig megbukott az önérdektől mentes "önkéntesség". De vannak olyanok is, akik tényleg képesek önzetlen cselekedetekre, de ők nagyon kevesen vannak, és szinte senki sem tud róluk. A fentiekből az is kiderül, miért... :)
  Csakalam, Pali bá´! Szívderítő, hogy Te/maga(d) képviseled ennek az országnak a polgárait! Azokat a nyelvi tréfákat is kezdjük érteni, amelyekkel a hivatalod kiadványait szórakoztatóbbá, színesebbé teszed! E tevékenységek folytán igen mókás nemzet hírébe kerülhetünk a jövőben! Talán az is leszünk! Tetszik a buli! Csak így tovább! :D :D :D”
 • 9. smalltown 2011. január 08. 16:48
  „schmittpuli mar csak tudja mi az, hogy "erdek nelkul"........”
 • 8. deszkás 2011. január 08. 16:43
  „"A médiatörvény a gyermekek védelme miatt van"(S.P.) Hát elnök úr! Van egy rossz hirem ez duma mert ha a gyerekek érdekében akarnának tenni akkor csak a gy.tartás dija mértéke,perelhetőségi ideje körüli anomáliákat kellene rendezni. Pl. ne az anya kérje a t,dij megfizetését 6(!) havonta és próbálja kideriteni mennyit is keres apuka és mikor méltóztatik fizetni.Mert a mai gyakorlat szerint ha az ötödik hónapban fizet (valamennyit) akkor kezdődik előlről az egész.Az apuka ha "elfeledkezik" róla a kutya se ugatja meg.Ez csak egy a sok közül.”
 • 7. mazsolaszolo 2011. január 08. 16:36
  „"Véleménye szerint az önkéntesség legnagyobb titka, hogy közösséget feltételez, szavai szerint önkéntesnek lenni csak másokkal együtt, másokért lehet."

  Kösssssszönjük, tantóbácsi. Leülhet. :(

  Az önkéntesség nem másokkal együtt való cselekedet, hanem kizárólag egyéni és belülről fakadó. Kiválóan ösztönzi az önkéntességet a PÉLDAMUTATÁS, amely nem holmi üres szavak kárálását jelenti, vagy pl. a kedves nejre mutogatást. A kedves nej lehet, hogy jól érzi magát ebben a szerepkörben - mint politikusfeleségtől, nem is várnak tőle egyebet (a gyerekei és az unokái már kipipálva) - de azért én jobban szeretném ezt az ő szájából hallani. Nyílván tud beszélni ő is, ugye?

  Az önkéntességet kiválóan szétbaxták a kommunista szombatokkal és a kötelező felvonulásokkal, szemétszüretekkel, vas- és papírgyűjtéssel. Az 1989 előtt született korosztály kiválóan emlékezhetik a "boldog mosolyú, önkéntes, mindig segítőkész, lobogó hajú úttörőkre és KISZ-esekre".
  Szóval, az önkéntesség csak legyen az, ami a fogalom mögötti valódi tartalomban benne foglaltatik: önkéntes. Azaz szabad akaratból való. Gyk: mindenfajta manipulációtól és bűntudatkeltő játszmáktól mentes.

  (Palika minél többet beszél, annál hülyébb képet ad magáról. Akkor teszi a legjobbat, ha öltönyt húz, kiglancolja magát és CSENDBEN mosolyog. Minél többet hallgat, annál jobb. Szerintem.)”
 • 6. tintasbarns 2011. január 08. 16:31
  „Hova vezették ezt az országot van egy dilettáns köztársaság elnökünk egy bacilus miniszterelnök egy kommunista ház elnök és még 386 ügyefogyott képviselő.”
 • 5. tintasbarns 2011. január 08. 16:26
  „Ez a hülye legalább ne szólalna meg bölcs maradna.”
 • 4. tótkomlósi 2011. január 08. 14:33
  „Lenyúlni csak a komcsik szoktak!
  A fidesz az segít a rászorulókon!
  Az adakozásból származó pénzt kamatoztatják, hogy később több legyen!
  Lehet, hogy tavaszra elfelejtik, hogy kiknek is gyűjtötték?
  Akkor meg mindegy, hogy ki kapja, nem?

  Ez kellett az országnak, mert ezek becsületesek!

  Én meg halálra röhögöm magam a sok agyatlan fidesz fanon!

  Ezzel a kib@xott országgal tényleg mindent meg lehet etetni, és SENKI SEM MER LÁZADNI, MERT EZT A JÓ EMBEREK TESZIK!”
 • 3. zoltanszabo 2011. január 08. 13:57
  „Én azt hallottam , amit az iszapkárosultaknak adakoztunk össze --ez több milliárd Ft csak 10 % osztották ki a többi bankban van--a kamatokból kapnak majd a tavasszal . EZ felháborító !!!--ezt is lenyúlják a mnyp--al együtt !”
 • 2. klj_54 2011. január 08. 13:18
  „Miért nem számolt el a kurmányunk azzal a pénzzel, amit közadakozás útján szedtek össze?
  Nem kellene azt a pénzt is ellopni úgy, mint a magánnyugdíj pénztárak vagyonát!”
 • 1. zoltanszabo 2011. január 08. 12:54
  „Ezt az önkéntességet--jó lenne ha a politikusaink--nap-mint nap gyakorolnák !
  Smith P. az én szememben nem hiteles ember. Ö egy paprikajancsi.
  Majd ha a k. politikusok példát vesznek--attól a sok száz-ezer magyar embertől akik minden katasztrófakor összefognak--v. ünnepek előtt adakoznak--majd elhiszem amit mond !
  Csak az a szomorú akik megtehetnék, nagy ívben sz@rnak az egészre.
  Ez a pali--pedig jobb ha halgat, ez az ország szégyene.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öten sérültek meg egy gyáli balesetben

Budapest - Öt ember sérült meg szombat reggel egy gyáli balesetben, amelyet egy feltehetően ittas… Tovább olvasom