Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Schmitt Pál a szlovák államfővel tárgyalt

Schmitt Pál kiállt a kettős állampolgárság mellett Ivan Gasparovic szlovák államfővel a Sándor-palotában szombaton reggel folytatott kétoldalú tárgyaláson.
A Visegrádi Együttműködés 20. évfordulója alkalmából Budapesten tartózkodó Ivan Gasparovic szlovák államfőt a köztársasági elnök arról tájékoztatta, hogy Magyarországnak nincs szándékában visszavonni a törvényt, mivel az összhangban van az európai gyakorlattal, miként a külföldön élő állampolgároknak biztosított szavazati jog is. Mint mondta, érzékeli a szlovák álláspont enyhülését, de azon változtatni kell, hogy elveszti szlovák állampolgárságát az, aki felveszi a magyart is.

A mintegy félórás eszmecserén Schmitt Pál méltatta a Szlovákia és Magyarország közti szoros együttműködést, amelynek leglátványosabb eredményei az Esztergom-Párkány közötti Mária Valéria híd, valamint az Ipoly-hidak újjáépítése. A köztársasági elnök fontosnak tartotta, hogy folytatódjanak a két ország közötti infrastrukturális beruházások, a hidak, a vasút, illetve az autópályák fejlesztése, melyek megkönnyítik a polgárok életét és erősítik a gazdaságot. Schmitt Pál nagyra értékelte a mintegy 12 szakértői szintű vegyes bizottság munkáját, melyek az állampolgárok gondjainak megoldására jöttek létre.

Malina Hedvig ügyével kapcsolatban Schmitt Pál kifejezte reményét, hogy a szlovák kormány bocsánatkérésével lezárulhat a mintegy négy éve húzódó per, jóllehet, az ügyészség még nem mentette fel a hamis tanúzás vádja alól.

A készülő választójogi törvénnyel összefüggésben az államfő kiemelte, hogy az várhatóan parlamenti képviseletet fog biztosítani a Magyarországon élő nemzetiségeknek, köztük a szlovákoknak is - tájékoztatta az MTI-t Vajna Márton, a Köztársasági Elnöki Hivatal külügyi hivatalvezetője.

Olvasóink írták

 • 9. Jozsoci 2011. október 11. 17:40
  „Arról nem beszélt T. elnökünk, hogy a magyar állampolgárságot felvevő szlovák állampolgárok szülőföldjükön hontalannak minősülnek?”
 • 8. SzőkenőSzarvas 2011. október 10. 21:49
  „Örüljünk annak, hogy csak beszélt, de nem írta le...:)”
 • 7. Együgyű 2011. október 10. 16:37
  „Schmitt Pál a szlovák államfővel tárgyalt

  Bólogató és jól kereső Pali bátyánk már megint külföldön süketelt.
  Ne csüggedjünk. Itthon folytatja nagy szaktudásával és nehéz élettapasztalatát figyelembe véve.

  Éljen a Fidesz-KDMP atyai pártszövetsége valamint a követőik!
  A 2/3 is erre hatalmazta fel Őket!”
 • 6. tol 2011. október 09. 18:09
  „lenne rá egy bélásom, hogy mit lökött a zelnök úr ezen a megbeszélésen! Ahogyan érvel! A beszéd magas ívű fordulatai , tézis, antitézis, szintézis- meg ilyenek...”
 • 5. 267222 2011. október 09. 16:08
  „Milyen autópálya épitése folytatódik a két ország között.Ez az ember még azt sem tudja,hogy nincs autópálya a két ország között???!!!!”
 • 4. 267222 2011. október 09. 16:00
  „A Vasárnapi Délmagyarban van egy cikk melyben S.P.közli,hogy minket azért nem viselt meg a válság,mert mi hozzá vagyunk szokva a nadrágszij meghúzáshoz.Üzenem neki,hogy igen mi átlag magyarok igen,de ő és hasonló köpönyegforgatóknak/több jelzőt meg sem érdemelnek/fogalmuk sincsen a magyar valóságról.Ilyen agyament,kétszinű
  stb.stb."vezető beosztású"ember több száz éve nem volt Magyarországon.Imádkozna kellene,hogy a pokolba végezze,hisz ott tele lesz ismerőssel.”
 • 3. 267222 2011. október 09. 15:50
  „Olvasom az ország -egyesek általi- Palikájának szövegét,miszerint minket azért nem érint a gazdasági válság,mert mi megszoktuk,hogy a nadrágszijat be kell huzni.Innen üzenem s.palinak,hogy ha majd ő és társai behuzzák,hajlandó vagyok ezt a demagóg dumát elfogadni anélkül,hogy a bicska ki ne nyiljon a zsebembe.Ennyire agyament ember még nem volt több száz éve az országban vezető beosztásban....A cikk a Vasárnapi Délmagyarban jelent meg.”
 • 2. Szodda 2011. október 09. 14:30
  „Szerintem tesznek rá magasból a szlovákok, hogy Magyarországi szlovákoknak lesz parlamenti képviseletük...”
 • 1. Queenmargareth 2011. október 09. 13:33
  „Jé! Őt beengedték Szlovákiába?:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti borkóstoló miniszteri részvétellel

Szőlőültetvények telepítésére 17 milliárd forint áll október 1-től a gazdák rendelkezésére, a magyar… Tovább olvasom