Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Schmitt Pál: ˝a végkövetkeztetés egyfajta elégtétel˝

Nem mond le posztjáról Schmitt Pál köztársasági elnök: a vizsgálati eredmény megerősítette korábbi döntésében, így továbbra is posztján marad.
Schmitt Pál nem mond le a köztársasági elnöki posztról és számára a plágiumgyanút vizsgáló tényfeltáró bizottság végkövetkeztetése "egyfajta elégtétel" - jelentette ki az államfő a dél-koreai Szöúlban az MTI Hírcetrum tudósítójának. A nyilatkozat egy része az m1 Déli Híradójában és az MR1 Kossuth Rádió Déli krónikájában is elhangzott szerdán.

Schmitt Pál elmondta: "egy pillanatig sem" gondolta, hogy le fog mondani, mivel szerinte nem azért választották a köztársaság elnökének, hogy 20 évvel ezelőtt milyen kisdoktorit írt, hanem "valószínű, hogy más egyéb kvalitások miatt". Leszögezte: a munkáját ezután is "változatlan felelősséggel" végzi.

A köztársasági elnök hozzátette: "ez a végkövetkeztetés számomra egyfajta elégtétel: akkor is igazam volt 20 évvel ezelőtt, mert az akkori körülményeknek és előírásoknak megfelelően írtam egy dolgozatot a legjobb tudásom szerint".

Az államfő az MTI Hírcentrum tudósítójának - a még január 18-án az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában tett nyilatkozatára emlékeztetve - azt mondta: elfogadja a tényfeltáró bizottság végkövetkeztetést, amely - mint fogalmazott -, "gyakorlatilag arról szól, hogy tartalmilag és formailag megfelelt az akkori követelményeknek".

"A legjobb tudásom szerint írtam ezt a dolgozatot, és azt kívántam vele elősegíteni, hogy a magyar sporttársadalom is megismerje az olimpiai program alakulását, hogyan kerülhetnek fel a programra, hogyan kerülhetnek onnan le olimpiai sportágak" - mondta Schmitt Pál, hozzáfűzve, munkáját opponens és konzulens segítségével végezte, akiknek mai is hálás a sok segítségért.

Megjegyezte: "egyetlen egy szakirodalmat nem mulasztottam el feltüntetni a dolgozatom végén, az úgynevezett bibliográfiában", és ezt, akik fontosnak tartották a munkáját, nyilván számításba vették.

A vizsgálóbizottság munkájára és eredményére utalva a köztársasági elnök úgy fogalmazott: "örülök, hogy Magyarországon működik a demokrácia, örülök, hogy nincs kettős mérce, örülök, hogy az elnökre is ugyanúgy vonatkoznak a szabályok, mint bármelyik más magyar állampolgárra."

Hozzátette: "nem zavar ez az ügy, kicsit hosszú volt, de örültem volna, hogyha rám is vonatkoznak azok a szabályok, ami úgy hangzik, hogy ártatlanság vélelme".

Schmitt Pál kijelentette: "most, hogy pontot teszünk a dolog végére, azt az egyet mondhatom, hogy munkámat változatlan alázattal és szorgalommal fogom végezni, betartva az alaptörvény rám vonatkozó előírásait".

Az államfő azt mondta, hogy a - számára most már ismert összetételű, de korábban ismeretlen - tényfeltáró bizottság munkájához nincs mit hozzátennie, mert - mint fogalmazott -, "ha ők azt mondták, hogy tartalmilag és formailag a húsz évvel ezelőtt, hangsúlyozom, kisdoktori dolgozatom megfelelt, akkor én ezt így elvállalom, fölvállalom, és többé ezzel nem nagyon kívánok foglalkozni".

Az államfővel kapcsolatos plágiumgyanú miatt felállított, a Semmelweis Egyetem (SE) által felkért testület megállapításainak összefoglalóját az intézmény kedden, a honlapján hozta nyilvánosságra. A tényfeltáró bizottság jelentése szerint a doktori eljárás - hiányosságokkal ugyan - de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának. A testület ugyanakkor megállapította: az egyetem szakmai hibát követett el, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben.

Hozzátették: ha nem is szabálytalanságra, azonban mindenképpen formai hibára utal "a dolgozatra általában jellemző szakszerűtlen forrásmegjelölés, illetve a hivatkozásokra történő szakszerű utalások hiánya, melyre a témavezetőnek, illetőleg a bírálóknak még a felkészülés idején, illetve az elő-opponensi véleményben fel kellett volna hívnia a figyelmet".

A részletes megállapításokat ismertetve kitértek arra, hogy a dolgozat a 34. oldalától az 50. oldaláig "teljes szövegazonosságot tartalmaz" Klaus Heinemann egyik - az összegzésben pontosan megjelölt - írásával, további 180 oldal pedig részleges egyezést mutat egy Nikolaj Georgiev-munkával. Megjelölték továbbá több diagram, illetve táblázat eredeti forrását.

A hvg.hu január 11-én írt arról, hogy Schmitt Pál 1992-es disszertációjának mintegy 180 oldala a bolgár Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele. Későbbi állítások szerint egyes bekezdések szó szerint megegyeznek a német Klaus Heinemann tanulmányának részleteivel. A hvg.hu később azt közölte, hogy a disszertáció újabb részeinek a forrását azonosította.

Olvasóink írták

117 hozzászólás
 • 117. szandokán 2012. március 29. 10:50
  „Franciaországban egy ilyen esetben már égne az eifel torony is.De hát a Magyar az kivárja míg ég a háza mindenki csak pofázik.Csináljunk már valamit!1-2év aztán éhen döglünk.”
 • 116. Krampampuli 2012. március 29. 10:40
  „115. ascendum 2012.03.29. 10:20

  - így van”
 • 115. ascendum 2012. március 29. 10:20
  „Nyilvánvaló, hogy az egész ügy politikai indíttatású, mármint nem véletlenül lett felkapott téma, de őszintén, nem teljesen jogos? Nem olyan embert kellett volna betenni az államfői székbe, aki az "államfő" szót se tudja leírni helyesen, és ilyen könnyen kikezdhető... továbbá én is javaslom az elnök úrnak, hogy legalább a doktori címéről mondjon le, ez ugyanis megszégyeníti az összes hazánkban elnyert titulust; továbbá komolyan megfontolhatná, hogy távozik a köztársasági elnöki posztról is, hitelét ugyanis mind a közéletben, mind a társadalom előtt _elvesztette._”
 • 114. 3ikutas 2012. március 29. 09:27
  „"Azzal kezdtük, Schmitt Pál elmulasztotta a nagy lehetőséget. De a döntését bármikor átgondolhatja. Minél később teszi, annál rosszabb lesz. Neki és nekünk."
  Ez jelent meg a Magyar Nemzet szerkesztőségi vezércikkének utolsó mondataként, és ez az újság nem nevezhető baloldalinak. Úgy látszik kezd derengeni időnként az elvakultak fejében. Na de jobb későn mint soha!!!”
 • 113. 3ikutas 2012. március 29. 09:21
  „Alakul a molekula, a mai Magyar Nemzet is arról cikkezik már, hogy elmulasztotta az azonnali lemondást és ezzel még rosszabb helyzetbe navigálta önmagát. A vezír most már szép lassan döntéskényszerbe kerül és akkor pali mehet a sittbe, így lesz azután ő a sitt pali. Na oda is való!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 112. kelemenyke 2012. március 29. 09:21
  „Nem az a baj, hogy "pártunk,és kormányunk" lejáratja magát , ismét!!!
  Az a baj, hogy az egész országot járatja le, már egy ideje!!
  Nem csak a skiccpalival!!”
 • 111. dondongó 2012. március 29. 09:00
  „108. egyszerű 2012.03.29. 08:21

  Vajjjjonnn MIT nyalhat SP, amit titkosított a moderátor?:)))))”
 • 110. dondongó 2012. március 29. 08:59
  „Újabb plágiumgyanú: szerzői jogokat sért a minisztérium?
  2012. március 29., csütörtök, 06:30 o Utolsó frissítés: 21 perce
  Szerző: hvg.hu
  A Nemzeti Erőforrás Minisztérium által kiadott, uniós forrásokból támogatott egyik tankönyv nagymértékű egyezést mutat egy korábban (szintén uniós támogatásból) kiadott kötettel, ami még az előző kormány alatt készült. A feltüntetett szerzők viszont nem egyeznek.
  Véleményünk szerint ez az eljárás szerzői jogsértés. Különösen nehezményezzük azt, hogy a jogsértést az állam követte el, hogy ehhez kutatók a nevüket adták, és hogy mindezt az Európai Unió pénzén, nevében és logója alatt követték el" - áll a Partszélről a fősodorba című kiadvány szerzőinek a hvg.hu számára eljuttatott közleményében. A szerzők elmondták, hogy két nappal ezelőtt, véletlenül botlottak bele saját szövegükbe a Hungaricum Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. honlapján - csak éppen más címmel, más szerzőkkel. Az "új mű" az Egyensúlyban: értékek, érdekek és lehetőségek címet viseli.´hvg.hu

  Egyre jobb a buli.:)))))”
 • 109. X_Y 2012. március 29. 08:39
  „Eközben Szöulban:

  Schmitt Pál: Ahány doktorit hamisítasz, annyi ember vagy

  :)”
 • 108. egyszerű 2012. március 29. 08:21
  „viktor és SP együtt vacsoráznak. Vacsora közben Sp nyúl az erős paprikáért:
  Pali! Amíg Te az én <moderálva>-t nyalod, addig nem eszel csípőset!”
 • 107. vmagdi 2012. március 29. 07:52
  „"valószínű, hogy más egyéb kvalitások miatt", s...nyalas, vagy kivalo hazudozo?
  ja es azt igeri munkajat tovabbra is hasonlo szorgalommal vegzi... koszonjuk pali pacsi, normalis erkolcsisegel rendelkezo , az elso pillanatban azt mondta volna, ok, rendben, ez igaz, viszlat.”
 • 106. dondongó 2012. március 29. 07:48
  „´Magyarul tanuló koreai diákokkal találkozott csütörtökön Szöulban Schmitt Pál köztársasági elnök. Az államfő többek között azt mondta a Hankuk Egyetem diákjainak, hogy ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy. Az egyetem tiszteletbeli öregdiákká választotta.

  Magyarul tanuló koreai diákokkal találkozott a szöuli Hankuk Egyetemen csütörtökön a magyar államfő. A Hankuk a legnagyobb, idegen nyelvet oktató magánegyetem a Koreai Köztársaságban. A 20 ezer diák több mint 40 nyelv közül választhat, köztük a magyart. A köztársasági elnök először az egyetem rektorával, Park Csollal találkozott, majd előadást tartott a magyarul tanuló diákoknak, akik közül néhányan magyar népviseletben jelentek meg.

  Schmitt Pál az első magyar államfő, aki meglátogatja a magyar tanszéket, ebből az alkalomból tiszteletbeli öregdiákká választották. Előadásában felidézte azt a magyar mondást, miszerint ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy... ´ origo.hu

  Ahány nyelvből plagizáltatsz, annyiszor vagy huncut. Van arc rendesen.”
 • 105. egyszerű 2012. március 29. 06:51
  „"A legjobb tudásom szerint írtam ezt a dolgozatot..." Na itt a legnagyobb baj! Ha másolással lehet doktorit szerezni, akkor rengeteg doktor lehetne ebben az országban.

  Nem tudom valaki írta-e már, de a legbosszantóbb az egészben, hogy miután kitöltötte hivatali idejét, jár neki egy pofátlanul magas életjáradék és egy ház élete végéig, amit az állam biztosít a mi adóforintjainkból.”
 • 104. Besenyő_Pistabácsi 2012. március 29. 06:33
  „Doktor úr a maga képe sohasem ég?”
 • 103. Mogyoró 2012. március 29. 05:59
  „Ha ez doktor még ha kicsi is akkor én meg professzor vagyok PhD, szerintem ha erkölcsös valaki vagy legalábbis annak tartja magát lemond önként a doktori címről. De hát álmodozni szabad, mert nem hiszem, hogy a címéről lemondana önként, nem jut el a tudatáig mekkora kárt okozott avval, hogy csalásba keveredett amit aztán szépen elkentek.”
 • 102. markusj77 2012. március 29. 00:32
  „Ha Schmitt Pál ezek után is doktor maradhat, akkor én a környezetemben élő (normálisabb) embereket ezentúl akadémikusoknak fogom tekinteni! Legalább tiszteletbeli akadémikusoknak... :-)”
 • 101. markusj77 2012. március 28. 23:48
  „(FÉNY)MÁSOLÓK FIGYELEM!
  Új mértékegység a szakmában!
  A másolás (és a plagizálás) mértékegysége ezentúl a Schmitt lesz. 1 Schmitt = 200 oldal átmásolásával.
  Prefixumokkal: 1 oldal lemásolása = 0,5 centischmitt (cS); 10 oldal másolása = 5 centischmitt (cS) = 0,5 deciSchmitt (dS); 1 millió oldal = 5 kiloSchmitt (kS) :-)”
 • 100. bambinaXX 2012. március 28. 23:41
  „83! :DDD ez tetszett!!”
 • 99. markusj77 2012. március 28. 23:35
  „1.) Profik Batthyány Köre, most hol vagytok? Mi a véleményetek?
  2.) Nem elég tisztának lenni, annak is kell(ene) látszani!!! Külföldön már a puszta gyanú elég lenne a lemondáshoz...
  3.) Ha nincs kiírva, hogy lopni tilos, akkor lophatok, mert nem én vagyok hibás, hanem azok, akik nem tájékoztattak? Ugyan már! Miféle indoklás ez? Kenjük a hibát másokra! SPORI! Bocsika, de én úgy tudtam, hogy a játékszabályokat - sportnyelven szólva - a játékosoknak is ismerni kell, nem csak a bírónak!!! :-) A törvény nem tudása nem mentesít a felelősség alól!!! Különben honnan tudná, mi számít gólnak és mi öngólnak???
  4.) Egy kis idézet a MAGÁNOKIRAT-HAMISÍTÁSRÓL, hogy büszkék lehessünk:
  "Az a hallgató, aki sajátjaként nyújt be olyan diplomamunkát, amelyet más készített, magánokirat-hamisítást követ el, és akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető."
  "A jövő magyar értelmisége a mostani hallgatókból áll, nem megengedhető, hogy csalás révén jussanak diplomáikhoz."
  És természetesen a forrást is megjelölöm:
  http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-eroforras-miniszterium/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-szakdolgozat-vasarlas-buntetendo”
 • 98. markusj77 2012. március 28. 23:09
  „Tanulságok:
  1. A cipész maradjon a kaptafánál, a vívó a tőrénél.
  2. Ne akarjunk többnek látszani, mint amik valójában vagyunk!
  3. Akár mennyire is kicsi az a "kisdoktori", mégiscsak doktori cím. Az ember azt gondolhatná, hogy tulajdonosa önálló munkával szerezte címét. Intelligens, értelmes emberre asszociálunk a ´légypiszok´ láttán, hallatán. Ez viszont így azokra nézve sértő, akik mondjuk matematikusok, biológusok, vegyészek, de nem doktoráltak (még). Közben valószínűleg jóval értelmesebbek, intelligensebbek, mint...
  4. Aki egy olyan közkeletű szót - ráadásul saját hivatását jelölő szót -, mint az államfő, rendszeresen és következetesen nem képes normálisan leírni, ott komoly gondok lehetnek... Saját hibájából sem tanul. Jobb helyeken ezt már általános iskolában 3 pontos (durva) hibának számítják! Hogy jön ez össze a doktorival??? (Még ha nem nyelvszakos, akkor is...!)
  5. Viktor, hogy is állunk a "következmények nélküli országról" tett kijelentéseddel???
  6. Mi mindenre nem viheti egy ember ebben az országban, ha van egy söralátétnyi önálló gondolata? A lehetőségek hazája! :-)”
117 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Április 30-ig használhatók fel a korábbi nyugdíjas kedvezmények a buszokon

A nyugdíjfolyósító igazgatóság által 2011. évben megküldött "Nyugdíjasok utazási utalványa"… Tovább olvasom