Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Schmitt Pál az ukrán külügyminisztert fogadta

Schmitt Pál köztársasági elnök csütörtökön a Sándor-palotában fogadta Kosztyantin Hriscsenko ukrán külügyminisztert. Az államfő azt hangsúlyozta, hogy Ukrajna kiemelten fontos partner Magyarország számára, ezért hivatalba lépését követően első hivatalos látogatásai között utazott Ukrajnába - olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján.
Kosztyantin Hriscsenko a találkozón méltatta az országa és Magyarország közötti kapcsolatokat, amelyben az energetikai, tudományos, kulturális együttműködésen túl hangsúlyos szerepet játszanak a két országban élő magyar és ukrán kisebbségi közösségek.

Schmitt Pál közölte: a magyar közvélemény figyelemmel kíséri a kárpátaljai magyar közösség helyzetének alakulását, és örömmel nyugtáz minden eddigi kedvező változást.

Az ukrán külügyminiszter arról beszélt: számítanak a soros EU-elnökséget betöltő Magyarországra az ukrán európai integrációs törekvések támogatásában, hiszen Ukrajna hosszú távú célja a teljes jogú EU-tagság megszerzése. Mint mondta, nagy várakozással tekintenek a budapesti keleti partnerség csúcstalálkozó elé.

A hivatal közlése szerint a magyar államfő arra buzdította tárgyalópartnerét, hogy Ukrajna soha ne adja fel a teljes jogú EU-tagság megszerzése érdekében tett erőfeszítéseit, hiszen Ukrajna földrajzi helyzete, történelme, kultúrája révén ugyanúgy európai ország, mint az EU-tagállamok bármelyike.

Az ukrán külügyminiszter meghívta a magyar köztársasági elnököt, hogy vegyen részt a csernobili katasztrófa 25. évfordulója kapcsán tartandó áprilisi megemlékezésen, valamint ismertette a 2012-es ukrán-lengyel labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai előkészületeinek helyzetét.

Kosztyantin Hriscsenko a magyar államfővel való találkozó után emléktáblát leplezett le annál a budapesti épületnél, amelyben 1919 és 1924 között az Ukrán Népi Köztársaság magyarországi rendkívüli diplomáciai missziója működött. Az ukrán tárcavezető Martonyi János külügyminiszterrel is tárgyalt.

Olvasóink írták

 • 4. zoltanszabo 2011. február 10. 16:12
  „Én nagyon díjazom ezt az ukránt. Ellehetne-e intézni, hogy az egész kormány / mindd a 389 / politikus kimenjen Csernobilba !! és ott is maradjanak egy pár hétig. Jó kis kirándulás lenne.
  Csak úgy sugároznának utánna itthon . A magyar himnusz mellett az ukránt is tanulják meg !”
 • 3. zoltanszabo 2011. február 10. 16:11
  „Én nagyon díjazom ezt az ukránt. Ellehetne-e intézni, hogy az egész kormány / mindd a 389 / politikus kimenjen Csernobilba !! és ott is maradjanak egy pár hétig. Jó kis kirándulás lenne.
  Csak úgy sugároznának utánna itthon . A magyar himnusz mellett az ukránt is tanulják meg !”
 • 2. Edina18 2011. február 10. 14:30
  „Úgy szeretnék valamit helyesen leírni! -S mit Pál?”
 • 1. queenmargareth 2011. február 10. 12:39
  „Pali!

  Szarban van a HAZA! Itthon kellene rendet Tartani! Hol voltál OV beszédekor? Miért MÁDL volt ott??????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogkereskedőtől csaltak ki pénzt álrendőrök

Drogkereskedőtől csaltak ki mintegy egymillió forintot álrendőrök, az elkövetők közül három embert… Tovább olvasom