Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -5°C | 4°C Még több cikk.

Schmitt Pál először írt alá törvényt államfőként

Schmitt Pál köztársasági elnök hivatalba lépésének első napján aláírta a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló törvényt - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal pénteken az MTI-t.
Az Országgyűlés július 22-én 275 igen, 74 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadta el a korábbi államfőket megillető juttatásokról szóló törvényt.

A jogszabály kitér arra, hogy a volt köztársasági elnöknek - kérelmére - ha ötéves hivatali idejét kitöltötte, megfelelő lakáshasználati jog jár, s e jogosultság a volt államfő halála esetén az özvegyét is megilleti.

A tisztséghez méltó lakást és annak fenntartását továbbra is a Köztársasági Elnöki Hivatal biztosítaná, de amennyiben a volt köztársasági elnök más közjogi tisztsége megszűnése jogcímén már lakáshasználati jogot szerzett, csak egy lakásra vonatkozó lakáshasználati jog illeti meg.

A nyújtott támogatások nagyobb átláthatósága érdekében az interneten közzé kell tenni, pontosan ki és milyen összegű támogatást kapott. Rögzítik azt is, hogy pártcélokra ne lehessen fordítani ezen összegeket.

A törvény szerint a volt köztársasági elnököket két fős titkárság és személyes gépkocsi használat illeti meg.

A volt köztársasági elnöknek járó juttatások időbeli korlátjának eltörlésével a törvény megteremti annak a lehetőségét, hogy a volt államfő tapasztalataival, ismereteivel és nemzetközi kapcsolatrendszerével élete végéig aktívan tudja az ország érdekeit szolgálni. Másrészt lehetővé teszi azt is, hogy a volt köztársasági elnök feladatának ellátásához szükséges pénzügyi feltételeknek a Köztársasági Elnöki Hivatal költségvetésén belül történő biztosításával, a mindenkori kormánytól függetlenül tudja ellátni feladatait.

Olvasóink írták

 • 9. jozko 2010. augusztus 07. 20:16
  „És a jóváhagyott javadalmazások az ország teherbíró képességét tükrözik, arányosak a járulékfizető munkavállalók juttatásaival.....legalább is méltóak ahhoz...
  Lehet, hogy ez a nagy sietségben kimaradt - a cikkből....”
 • 8. alibaba 2010. augusztus 07. 14:48
  „Az első látogatása az Országos mentő szolgálatnál volt, 3,5 milliárdot ígért fejlesztésekre, rendben.
  De mi értelme lesz ha nem lesz aki dolgozna havi nettó 70-80 ezer Ft-ért.
  http://index.hu/belfold/2010/08/07/3_5_milliardot_kap_a_mentoszolgalat/
  A dolgozók bérét mikor rendezik? talán soha, de a fontos törvényt aláírta : a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló törvényt és természetesen a sajátját is.
  Jöhet a többi törvény.
  UNDORÍTÓ”
 • 7. 648452 2010. augusztus 07. 14:43
  „Elég rossz szájízzel távozhatott Sólyom László, hiszen elnökösködése alatt Magyarországot teljesen tönkretették, eladósították. Keményebb, határozottabb államfői fellépést vártam volna Tőle.”
 • 6. tótkomlósi 2010. augusztus 06. 21:59
  „A pali beszédei bevonuló zenével fognak kezdődni? Mármint az egykori TV torna szignáljával? És a kati fogja mondani, hogy feküdjünk a bal lábunk mellé?

  Egyébként a lóvé aláírása volt a leg lényegesebb cselekedete.”
 • 5. deszkás 2010. augusztus 06. 20:50
  „A fizetés az első! Más is kap na..nem vagyok én "pézéhes"!!!!IGAZSÁGKERESŐ! Milyen igaz.”
 • 4. igazságkereső 2010. augusztus 06. 20:43
  „Sólyom László ex-köztársasági elnök úrnak volt úgy kb. 5 éve, hogy a Magyar Köztársaság érdekében fejtse ki szolgálatait, de ez nem igazán sikerült neki, így ezek után a legjobb az lenne, ha nyugdíjas napjait csendben pihenéssel töltené! Nem itt tartana az ország, ha Sólyom László volt köztársasági elnök úr a 2006.október 23.-i borzalmas események után menesztette volna a kormányt a vezetőjével együtt és új választást írt volna ki. Akkor talán nem süllyedt volna országunk mára ilyen mélyre, mit amilyenre! Így talán nincs és nem is lesz szükség semmilyen láthatatlan lelkiismeretre,minden köztársasági elnök a saját lelkiismerete szerint dolgozik és nem kell beavatkozni az új köztársasági elnök munkastílusába. Akkor kellett volna Sólyom úrnak lelkiismeretesnek lennie,amikor hivatalban volt,most már irreverzilibis a megnyilatkozása! Jó pihenést Sólyom László ex-köztársasági elnök úr!”
 • 3. DMagóg 2010. augusztus 06. 18:22
  „A legnagyobb gondunkat megoldottuk! Csak így tovább! Hajrá Magyarország!”
 • 2. Léni 2010. augusztus 06. 17:00
  „Gondolom nem sokat mérlegelt, egyensúlyban van a Fidesszel!”
 • 1. Léni 2010. augusztus 06. 17:00
  „Gondolom nem sokat mérlegelt, egyensúlyban van a Fidesszel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar! Kiadták a piros riasztást

Az észak-alföldi régióra két óra után kiadták a legmagasabb szintű, piros riasztást. Tovább olvasom