Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Schmitt Pál helyénvalónak tartja a Semmelweis Egyetem vizsgálatát

Schmitt Pál köztársasági elnök helyénvalónak tarjta, hogy a Semmelweis Egyetem rektora vizsgálatot kezdeményezett a személyét érintő plágiumvád ügyében.
Az államfő csütörtökön, országjárása egri állomásának elején újságírói kérdésre válaszolva elmondta, készen áll a vizsgálatra, hiszen politikusként és államfőként meg kell szoknia, hogy tettei átláthatóak, elszámoltathatóak legyenek.

Schmitt Pál megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint legjobb tudása szerint készítette kisdoktori disszertációját.

A hvg.hu a múlt hét közepén azt írta, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-es doktori disszertációjának nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató tanulmányával: a 215 oldal legnagyobb része, mintegy 180 oldal Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele, ami felveti a plágium gyanúját. A Semmelweis Egyetem kedden jelentette be, az intézmény rektora előző nap tényfeltáró bizottság létrehozását kezdeményezte a Testnevelési és Sporttudományi kar dékánjánál, kérve, hogy a testület tanulmányozza Schmitt Pál kisdoktori disszertációja létrejöttének körülményeit.

Schmitt Pál köztársasági elnök szerdán reggel szólalt meg először személyesen az ügyben és visszautasította a plágiumvádat. Azt mondta, legjobb tudása szerint készítette kisdoktori disszertációját, nem tulajdonította el senki szellemi tulajdonát, ellenben 21 különböző forrásból dolgozott, és ha tehetné, ismét ugyanígy járna el. Arra is kitért, hogy az akkori szabályozás alapján "bőven megengedhető volt", hogy csak a felhasznált irodalmat - köztük első helyen Georgiev munkáját - tüntesse fel disszertációban, és ne készítsen láb-, illetve végjegyzeteket.

Olvasóink írták

 • 17. manstein 2012. január 19. 19:19
  „Olyan nagyon nem hazudott szerintem. Elhiszem, hogy legjobb tudása szerint készítette ezt a "munkát", sőt, a 21 forrást is elhiszem. A probléma az, hogy a több munkából való összeállítás nem azt jelenti normális esetben, hogy változatlan formában kiírom a könyvből, vagy hogy szó szerint lefordítom. Egyébként pedig egy doktori dolgozatban legalább egy kicsi saját kútfőből való újdonságot bele kell írni, nem elég a 21 munka. Az max. egy összefoglaló, azért nem jár doktori cím.”
 • 16. zehn 2012. január 19. 17:57
  „Most olvasom a hvg.hu-n, a vélt 30 eredeti Schmitt produktumról kiderült,hogy 17 oldalt egy német sportvezetőtől vett át változtatás nélkül. Lassan kiderül, csak az aláírása eredeti. Igaz, ennél többet nem is várnak tőle most sem.”
 • 15. smalltown 2012. január 19. 17:39
  „el lesz ez is maszatolva - ne varjatok tisztesseges lepest ettol a tisztessegtelen bagazstol.:(”
 • 14. studyfy 2012. január 19. 17:14
  „A legminimálisabb tisztességes megoldás SP részéről az lett volna, ha a cikk megjelenése után azonnal lemond a dr-i címéről egy nyílt, megbánós Hír tv-s riport során. Azóta már el lett volna feledve.”
 • 13. jozko 2012. január 19. 16:36
  „Inkább rittyentene egy új dolgozatot...”
 • 12. bánki 2012. január 19. 15:48
  „11. Larsson 2012.01.19. 14:56

  Á dehogy csak hergeltem a túlsó oldalt.

  Mellesleg tényleg ,,ciki" ha a hír igaz. Egyenlő pálya, egyenlő mérce a trükkje az egésznek.”
 • 11. Larsson 2012. január 19. 14:56
  „10.

  És ettől tiszta lesz pálgium és méltó közt elnöke az országnak??? :D :D :D :D :D :D :D :D :D”
 • 10. bánki 2012. január 19. 12:54
  „7. NP1 2012.01.19. 12:23
  Nem nyelvismeret, hanem vizsga ! Manapság szükséges, de nem elégséges feltétele a diplomának.

  Az Én koromban más ,,trendek" voltak. Ém példáúl államvizsgáztam ,,politikai tudományokból, mint minden diplomás. A poltud. Marxizmus jelent !

  Volt csoporttársam aki a tudományos szocializmus c. tárgyból rúgták ki a műszaki főiskolából.

  Ennyit Hellerről és TGM-ről.

  Ja és tudod, hogy hány ,,hülye" végezte el a JATE-t és a Műegyetemet ? Azért egy-két ,,ájult" SZTE-es tanárt is összetudnánk szedni !”
 • 9. Lutetia 2012. január 19. 12:35
  „"Schmitt Pál megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint legjobb tudása szerint készítette kisdoktori disszertációját. "
  Na, ezt speciel el is hiszem neki! :)))”
 • 8. DMagóg 2012. január 19. 12:35
  „"... helyénvalónak tartja a Semmelweis Egyetem vizsgálatát"

  Már megküldték nekik a vizsgálat eredményét?”
 • 7. NP1 2012. január 19. 12:23
  „bánki

  Csak, hogy tudd:
  Heller: "Tanított a Berlini Egyetemen, a melbourne-i La Trobe Egyetemen, a Torinói Egyetemen, a S?o Pauló-i Egyetemen, végül New Yorkban (New York, New School for Social Research) kapott katedrát 1986-ban" ....nem akármilyen lista.

  TGM: ""..az USA-ban a Yale Egyetemen volt vendégprofesszor, majd angol és francia egyetemeken tanított.." - és mindezt SZERINTED nyelvismeret nélkül....”
 • 6. Együgyű 2012. január 19. 12:21
  „,,Schmitt Pál helyénvalónak tartja a Semmelweis Egyetem vizsgálatát"
  Ki hallott még olyan vizsgálatról, amikor az eltartott az eltartó rendszer emberét (Ilyen szinten lévő vezetőt!) elmarasztalt volna?
  Olyan, mint itt a megyénkben Komócsin elvtársunkat elmarasztalta volna valaki!
  Mi a különbség ilyen téren a szocializmus és a demokrácia között?”
 • 5. újratöltve 2012. január 19. 12:11
  „És továbbra is csak hazudik:http://hvg.hu/itthon/20120119_Schmitt_radio_interju_csusztatasok”
 • 4. Larsson 2012. január 19. 12:11
  „Larsson helyénvalónak tartja (sajnos csak tartaná) SP lemondását! :PPPPPPP”
 • 3. bánki 2012. január 19. 12:07
  „Ha már vizsgáljunk konzekvensen !

  pl. az MLE ( Marxista Leninista Esti Egyetem kiegészítővel ), vagy a kedvencem Heller Ágnes dr-je Lukács Györgyből, de TGM Tamás Gáspár Mikulás nyelvvizsga nélkülije sem semmi .

  Megjegyzem a nyolcvanas években nem volt még ilyen ,,plágium" gyanús kutakodás.”
 • 2. allegro 2012. január 19. 12:01
  „Én soha nem írnék ugyanarról a témáról, amiről bármelyik barátom.
  Ha nem tudnak egymásról, akkor előfordulhat, még az is, hogy később ennek alapján barátkozik össze két ember. De hogy más munkájával ékeskedjen valaki? Amikor millió más téma lehetséges és mint ahogyan két ember egyforma nincsen, két érdeklődési kör sem teljesen azonos sohasem! Meg lehet közelíteni egy témát teljesen más oldalról, akkor rendben, de hogy ugyanarról és még ráadásul doktori disszertációnak leadni akárki is legyen az!
  Nem egy szakdolgozatot írtam már, még a saját munkáim is teljesen más témákban íródtak, végtelen merítési lehetősége van egy embernek. Még azt sem tartottam méltónak, hogy a főiskolai szakdolgozatomat azután kissé tovább dolgozva eladjam az egyetemen is. Mert minden alkalommal olyan alapos munkát végzek, hogy azon nincs mit tovább csiszolni. Már a legelsőre is azt mondták doktori munka lehetne..Visszakerestem ma, az 1990-es években ha idéztem akkor is a szerző évszám utána mindjárt, lábjegyzetet akkor nem kellett használni, de azután a végén is feltüntettem minden szerzőt, címmel és az idézett oldalszámmal.

  Legutóbbi diplomamunkánál már azt is fel kellett tüntetni, hány oldalas az idézett mű, és annak melyik oldaláról. Nem sok idézet volt, megjegyezem, mert teljesen önálló alkotás, előző többéves munkáim is csak gondolati alapot képeztek hozzá. Csak bibliográfiába került a legtöbb mű, mert végül nem is idéztem belőlük.

  És ha már 4 sort vagy annál többet idéztem, azt külön dőlt bekezdéssel kellett - egy másoddiplomás képzésen is.

  A plágiumgyanúnál már csak az a legbotrányosabb, amikor mással íratják meg szakdolgozataikat. Ez sokkal nagyobb bűn! De ezekre derül legritkábban fény! Ez a legelfogadhatatlanabb! De ezeknek később is mindenhez lesz képük!
  A dolgozatot mással megíratók még annyi munkát sem fektet bele, mint aki akár plagizál.

  Mert egyébként akár akaratlanul is plágiumgyanúba keveredhet bárki, ha kicsit többet idézett, de hogy teljes művet átvenni, ahhoz bőr kell, hogy legyen az ember képén. És ki volt a fordító francia nyelvről?”
 • 1. kopkop 2012. január 19. 11:25
  „Nincs más téma?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt év börtön a hegyeshalmi testvérgyilkosnak

Jogerősen öt évi börtönre ítélte a Győri Ítélőtábla azt a férfit, aki 2009 nyarán hegyeshalmi… Tovább olvasom