Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Schmitt Pál interjút adott a Foreign Policy magazinnak

A kormány megalakulásakor megfogalmaztunk bizonyos célkitűzéseket, amelyeket nem fogunk feladni" - jelentette ki a köztársasági elnök.
Magyarország nem kér pótlólagos IMF- segítséget, be akarja vezetni az eurót és határozottan fel fog lépni a szélsőségek ellen - jelentette ki egyebek között Schmitt Pál köztársasági elnök a Foreign Policynek Washingtonban adott interjújában, amelyet a magazin a hétvégén közölt internetes kiadásában.

"A kormány megalakulásakor megfogalmaztunk bizonyos célkitűzéseket, amelyeket nem fogunk feladni" - jelentette ki Schmitt Pál, rámutatva, hogy ezek között az első a GDP 80 százalékán álló államadósság fokozatos csökkentése, majd felszámolása. Az új alkotmány értelmében a kormány addig nem vehet fel új hiteleket, amíg ez le nem csökkent a GDP 50 százalékára.

A másik cél a növekedést serkentő munkahely-teremtés. Az államfő elmondta, hogy Magyarországon növelni kell a foglalkoztatottság szintjét, amely 57 százalékos, szemben a 65 százalékos európai átlaggal. Emellett 10 százalékos a munkanélküliség, amely főleg a fiatalabb korosztályt sújtja, ezért ennek a korcsoportnak új munkalehetőségeket kell teremteni.

"Ugyanakkor a világ gazdasági kilátásai, pénzügyi és gazdasági értelemben egyaránt, nem egészen úgy alakultak, ahogyan azt reméltük, vagy prognosztizáltuk" - jegyezte meg Schmitt Pál. Az elnök elmondta, hogy a forint gyengült, miközben az adósságot dollárban és euróban jegyzik, "ezért nem sikerült olyan dinamikus ütemben törlesztenünk az adósságunkat, mint azt korábban reméltük", sőt az átváltás romlása miatt a visszafizetendő összeg még növekedett is.

"Nyilvánvaló, hogy az IMF minden ország természetes partnere. Természetesen a saját családunkhoz, az Európai Unióhoz is fordulhatunk segítségért" - mondta Schmitt Pál.

"Úgy érzékeljük, hogy nem kérünk pótlólagos segítséget az IMF-től, hanem képesek leszünk megállni a magunk lábán. Ne feledjük ugyanakkor, hogy az IMF néhány évvel ezelőtt jelentősen kisegített bennünket - fogalmazott a köztársasági elnök. Schmitt Pál szerint úgy tűnik, hogy a kormány lépései közül némelyek nem győzték meg a piacokat, vagy az értékelőket. Elmondta, hogy Magyarország januártól új tárgyalásokat kezd az IMF-fel, amelyen nyitott lapokkal kíván játszani, feltárva a költségvetés számait és aktuális állapotát.

A Moody's leminősítő döntésével kapcsolatban nem kommentálta a hitelminősítő intézetek tevékenységét, Elismerte ugyanakkor, hogy a lépés nem segít és csökkenti a befektetői bizalmat, ezért Magyarországnak új válaszokkal kell előállni annak érdekében, hogy a az ország meg tudjon felelni az elvárásoknak.

Schmitt példázatként mondta, hogy amikor az ötvenes években a vívás mellett lovagolt is, az edző ezt tanácsolta: ha ugratás előtt úgy érzik, hogy a ló lába nem elég szilárd vagy meginogni készül, a legjobb a lovat egy kicsit megsarkantyúzni.

"Más szavakkal, még nehéz időkben is az lehet a leghatékonyabb, ha felgyorsítjuk a dolgokat" - jelentette ki az államfő.

"Ez nem 100 százalékig függ tőlünk. Amikor csatlakoztunk az EU-hoz, beleegyeztünk, hogy amikor megfelelünk a kritériumoknak, csatlakozunk az eurózónához" - válaszolta az államfő arra a kérdésre, hogy Magyarország továbbra is be akarja-e vezetni a közös fizetőeszközt. Az elnök kijelentette: "egyértelmű", hogy Magyarországnak továbbra is a legjobb érdekében áll az euró bevezetése.

"Egy erős Európa és azon belül egy erős Magyarország, ez áll a legjobb érdekünkben" - mondta Schmitt Pál. Hangsúlyozta, hogy Magyarországnak kívülállóként is kulcsfontosságú az eurózóna stabilitása.

Rámutatott ugyanakkor, hogy Magyarország mindent elkövet egy többsebességű Európa elkerülése érdekében. Elismerte, hogy az EU-n belül már ma is vannak különböző sebességek, így egyes államok tagjai az euró- vagy a schengeni övezetnek, mások pedig nem, de leszögezte, hogy Magyarország 100 százalékig támogatja az integrációt.

"Mi magyarok mindig is európainak gondoltuk magunkat. Mi nem beléptünk Európába, hanem visszatértünk Európába" - mondta Schmitt Pál, aki aláhúzta, hogy a több mint ezeréves Magyarország, az egyik legrégibb keresztény állam Európában. Az elnök szerint a magyarok nem voltak olyan naivak, hogy azt higgyék, minden ideális lesz az EU-ban, s a nehézségek ellenére továbbra támogatják is az európai integráció elmélyítését.

"Magyarország külpolitikájának filozófiája megváltozott" - jelentette ki Schmitt Pál arra a kérdésre, hogy milyen kínai szerepvállalást látna szívesen Közép- és Kelet-Európában. - "Nyitottunk a Kelet, de nemcsak Kína, hanem India és Közép-Ázsia felé, érdeklődési körünk kiszélesedett".

Az elnök szerint Kína Magyarország természetes partnere lehetne, s támogatja, hogy Kína beruházásokat hajtson végre az országban, s hogy kapuja legyen Európában.

"Természetesen az EU-nak van egy többé-kevésbé egységes külpolitikája, és nekünk azt követnünk kell. Láthatja, hogy még az EU is Kínához fordul."

"Minden magyar embert aggodalommal tölt el a szélsőségesek és a szélsőséges mézetek terjedése" - felelte az államfő az extrémizmusra vonatkozó kérdésre. Hangsúlyozta, hogy Magyarország a történelme során megtanulta, milyen komolyan kell vennie a szélsőségeket, legyen az bal- vagy jobboldali.

"Magyarországon a Jobbik egyesek romaellenességére épít. Eredményük a legutóbbi választásokon körülbelül 10 százalékos volt" - mondta az államfő, hangsúlyozva, hogy a kormány kétharmados többségével ezt jól tudja kezelni.

"Nagyon fontosnak tartom, hogy elmondjam: az új alkotmányunk nagy hangsúlyt fektet a demokratikus és az emberi jogokra. Zéró toleranciát tanúsítunk az intoleranciával szemben, bárki ellen is irányuljon" - hangsúlyozta Schmitt Pál köztársasági elnök.

Olvasóink írták

 • 6. Trollmacsi 2011. december 05. 08:52
  „az senkinek nem tűnik föl, hogy a köztársasági elnök nem a kormány tagja, így ő befoghatná a lepénylesőt a kormány céljaival kapcsolatban?”
 • 5. saturnus 2011. december 05. 08:33
  „Valami vagy valaki ,? igen volt egyszer egy valaki, aki mondta ne azt figyeljék amit mond/tam/ok ,hanem azt amit csinálok !!”
 • 4. t680822g 2011. december 05. 01:02
  „Azt nyilatkozta Bécsben, hogy: "Magyarországon 100%-os demokrácia van." Nem szégyelli magát? A másik, hogy a gazdaság állapotával kapcsolatban, mintha Orbán választási hurrá optimiznusával, tévedhetetlenségében való hittel mondott beszédét hallanám. Azóta lefolyt egy kis víz a Tiszán, lassan félidős a Fidesz, és nyilvánvaló, hogy csődbe vitték az országot. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy Schmitt nem elfogulatlan, hiszen gyakorlatilag Fideszes pártkatona...”
 • 3. Jozsoci 2011. december 05. 00:44
  „"A kormány megalakulásakor megfogalmaztunk bizonyos célkitűzéseket, amelyeket nem fogunk feladni" - jelentette ki a köztársasági elnök.

  Egészen addig, amíg teljesen a csődbe nem viszik az országot.”
 • 2. papika56 2011. december 04. 22:48
  „.." szélsőséges mézetek terjedése ......"
  SEMMIT NEM ÍROK hozzá !!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. szegarazs 2011. december 04. 22:12
  „"Zéró toleranciát tanúsítunk az intoleranciával szemben"

  Ezen nagyon röhögtem, annyira paradox, látszik, hogy nem tudja mit beszél.

  Van valami graffiti, miszerint "Halál mindenkire, aki a háborút támogatja"- mondja a pacifista. Na ez hasonló.
  (Nem emlékszem pontosan, valaki pontosíthatna.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: nagy szükség van a művészek kiállására

Az MSZP elnöke szerint ma nagy szükség van a művészek, az értelmiségiek bátor és őszinte kiállására. Tovább olvasom