Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Schmitt Pál: kötelességünk a saját utunkon járni

A köztársasági elnök újévi köszöntőjében egyebek mellett szólt a január 1-jén hatályba lépő új alaptörvényről is, amelyből - mint mondta - erős Magyarország és olyan élet sarjadhat, amelyre mindig vártunk és vágytunk.

Schmitt Pál szerint minden embernek és nemzetnek nemcsak joga, hanem kötelessége is, hogy saját útján járjon, amennyiben az a közösség javát szolgálja. A köztársasági elnök újévi köszöntőjében szólt a január 1-jén hatályba lépő új alaptörvényről is, amelyből - mint mondta - erős Magyarország és olyan élet sarjadhat, amelyre mindig vártunk és vágytunk.

Az államfő az újév első perceiben, a köztelevíziókban sugárzott beszédében úgy fogalmazott, a búcsúzó esztendőben annyi viharban, annyi szélvész ellenében kellett helytállnunk, hogy el kell gondolkodnunk azon: vajon mi a siker, mit érzünk erőnek és gyarapodásnak.

Schmitt Pál szerint hálátlan feladatot osztott ránk a sors. "A ma nemzedékének, nekünk, mai magyaroknak jutott a kijózanító felismerés, milyen nagy ára is van az életnek, s ki mindenkivel kell megküzdenünk önállóságunkért" - fejtette ki.

Mint mondta, saját bőrünkön tapasztaltuk meg, mennyit ér a kiszámíthatóság, a biztonság, a felelősség, a tisztesség, s legfőképp ezeknek a hiánya. Meglátása alapján ezért a parlament és minden választott vezető felelőssége, hogy többé ne lehessen elviselhetetlen adósságba hajszolni családokat, ne lehessen felelőtlenül bánni mások sorsával. "Most elsősorban összefogásra, józan döntésekre és kemény munkára van szükség" - foglalta össze, megjegyezve: fontos, hogy mindenki, aki dolgozni akar, találjon munkát, általa pedig emberhez méltó életet.

A köztársasági elnök az elmúlt év sikerei között említette, hogy Magyarország fél éven át felelős és eredményes soros elnöke volt az Európai Uniónak, illetve, hogy "az Országházban, a Szent Koronával egy fedél alatt megszületett Magyarország új alkotmánya, az Alaptörvény".

Kiemelte: ez nem egy toldott-foldott, öröklött vagy mások által diktált alkotmány, hanem pontosan ránk szabott alaptörvény: a magyarok értékrendje, ezeréves múltja és jövője van benne. Mostantól az "alaptörvény az életünket átszövő és bennünket a helyes úton megtartó erő" - mondta.

Az államfő szerint még nem tudni, az idén hány helyen és időben, tárgyaláson és vitán kell megvédenünk az érdekeinket, de már megtanultuk az óvatosságot. Úgy vélte, sikerre csak akkor számíthatunk, ha folytatódik a tavalyi felelős érdekegyeztetés, amely szerinte végül széles körű társadalmi megegyezéshez vezetett az életünket befolyásoló, meghatározó témákban.

Hozzátette: az új esztendő is csak akkor adja meg reményeink beteljesülését, a jobb folytatást, a több lehetőséget, ha a nemzethez való kötődésbe is kapaszkodunk. Mint mondta, ebben az érzésben lehetett része azokon az állampolgári eskütételeken, amelyekkel immáron állampolgárként is többen vagyunk.

Schmitt Pál beszéde végén olimpiai sikerekben is gazdag újévet kívánt.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. racionalitás? 2012. január 02. 13:26
  „ajjjjja...a fejétől bűzlik a hal is nem igaz?”
 • 47. azigazitrebitsch 2012. január 02. 12:59
  „"Kiemelte: ez nem egy toldott-foldott, öröklött vagy mások által diktált alkotmány, hanem pontosan ránk szabott alaptörvény"
  Itt igazat is beszéltél palkó!
  Csak a ránk-ot azt nem a népre,hanem RÁTOK értetted ugye?”
 • 46. ferdzso 2012. január 02. 12:15
  „De nem "fejjel a falnak"!!( Úgy látszik nincs tisztában a deviza árfolyamokkal, és nemérdekli az árak itthoni "kis" emelkedése, bérek adóváltoztatás miatti csökkenése sem... Igaz; a helyében én sem esnék kétségbe.)”
 • 45. zoolii 2012. január 02. 11:29
  „Nyalipali, és tákolmány. ezek jutottak nekünk 2012-re! Nameg áremelés hegyek. Az orbán fizetésével én is nagyon tudnám sajnálni a Magyar Családokat...!”
 • 44. kontrapista 2012. január 02. 10:57
  „36.X-Y
  Ha vaki olvasni tud, az még nem jelenti, hogy értelmezi is.”
 • 43. Power 2012. január 02. 10:50
  „42. csergemerge 2012.01.02. 08:37
  Teljesen mindegy, hogy mit írtak le az új alaptörvényben, ha "képviselőink" törvénytelen módon, visszamenőleges hatállyal vesznek el törvény által megállapított nyugdíjakat.
  "Képviselőink" most ugyanazt a játékot játsszák, mint a Gyurcsány-kormány idején, úgy tűnik, hogy visszatért az egypártrendszer. A külföldi sajtó tele van ,,Magyarország már nem nyugati demokrácia" hírekkel és a forint tovább gyengül.”
 • 42. Linka11 2012. január 02. 09:12
  „A Magyar népet eltérítették ,félre vezették mert saját utunk nincs már közel 1000-éve.AZ ,hogy a mai generáció
  fizet mindenért az csak az átlag emberekre vonatkozik ! Furcsa mód nekünk nem jó a "Szovjet"vonal,/ami ugye nem csoda/ se az EURÓPAI út ,inkább egyedül rohanunk 200km/h-val a zsákutcába !A Magyar nép szerintem elég élelmes fajta, de ez az ORSZÁG legtöbb ember alól kihúzza a talajt és talaj nélkül nincs még saját út sem min tudjuk .”
 • 41. csergemerge 2012. január 02. 08:37
  „Az itt megjelenő hozzászólások íróinak azt javaslom, olvassák el az új alkotmányt/alaptörvényt (ahogy tetszik).
  Én vettem a fáradtságot, elolvastam.
  Vegyék önök is a fáradtságot és nem fognak oly sok butaságot írni róla.”
 • 40. pistimolnar 2012. január 02. 07:30
  „27.pirosmedence! NEM ÍROK!!!”
 • 39. harcsabajusz 2012. január 01. 23:58
  „Schmitt által "alaptörvénynek" nevezett rendelkezésgyüjtemény egy agresszív, antidemokratikus párt hatalmának megszilárdítását célozza, mint ahogy az 49-ben is történt. Akkor a komcsik, most a fidesz gyártotta az irományt. Nekem, mint demokráciában hívő embernek ehhez semmi közöm. Ez egy agitprop maszlag, amire büszke nem lehetek.”
 • 38. qrumpli 2012. január 01. 22:15
  „Mivel boszorkányok nincsenek ,ne is üldözzék őket
  Dehát köztársaság sincsen!
  Akkor én tengerészeti miniszter lehetek?
  Hú de érdekes.”
 • 37. Power 2012. január 01. 21:50
  „Amikor a The New York Times egy napon belül kétszer is azt írja, hogy ,,Magyarország már nem nyugati demokrácia", akkor egy kicsit le kellene ülni és elgondolkodni azon, hogy "képviselőink" miért nem tartják be a törvényeket és milyen törvényeket írogatunk alá.”
 • 36. fotelagy 2012. január 01. 21:43
  „Ideje lenne már véget vetni a demokráciának nevezett bohózatnak. Vissza kellene nyúlni a reformkor előtti világhoz. Urak, jobbágyok. Akkor minden alattvaló tudná, hol a helye a világban. Az államformával sem lenne probléma, mint az itt egyeseknek gondot okoz...”
 • 35. X_Y 2012. január 01. 20:21
  „35. kontrapista

  Igaz, bármennyire csahol és vicsorog Viktor és élmunkás csapata, ez a világ működésén nem változtat...”
 • 34. kontrapista 2012. január 01. 18:53
  „A karaván halad a maga útján, még akkor is, ha megugatják a tanyasi kutyák !!!”
 • 33. busman 2012. január 01. 18:22
  „Magyarországnak királya lészen. (viki leszel?)”
 • 32. belaba 2012. január 01. 17:43
  „Nyilván az én hibám, de a több évtizedes "ittartózkodásom" alatt, most először volt a himnuszunknak minden sora fájóan aktuális.
  A BUÉK elcsépelt és egyébként is egyre inkább értelmezhetetlen.
  Isten óvja ezt az országot...politikusainktól és saját magunktól.”
 • 31. döngicse2 2012. január 01. 17:33
  „Már nincs Köztársaság,tehát köztársasági elnök sem!”
 • 30. N.P. 2012. január 01. 16:37
  „"kötelességünk a saját utunkon járni" - kezdhetné a saját úton való járást azzal, hogy valamelyik borítékolhatóan nemzetellenes törvényt legalább elolvassa az aláírás előtt!”
 • 29. miumiu 2012. január 01. 16:23
  „A Bagi-Nacsa duó k.elnöki parodiája tegnap este szenzációs volt.A parodia után jött, sajnos az eredeti.Nem ittam, de a röhögésem állandósult.”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult a Tiszta Kezek Mozgalom

Magyarországon megszűnt az igazi közszolgálati média, ezért alternatív közmédia rendszerre van… Tovább olvasom