Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Schmitt Pál missziót indítana a magyar nyelvért

Ha köztársasági elnökké választják, összefogást hirdet a magyar nyelvért, és missziót indít a nemzeti összetartozásért Schmitt Pál, Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök államfőjelöltje.
A jelenlegi házelnök a Fidesz-KDNP csütörtöki frakcióülésén személyes célkitűzései között említette a magyar nyelv védelmét, amellyel kapcsolatban akár díjat is alapítana.

Emellett a nemzeti összetartozással összefüggésben úgy fogalmazott: nyakába venné a világot, és ahol szép számban élnek magyarok, arra biztatná őket, ne csak lélekben tartsák a kapcsolatot Magyarországgal, hiszen arra most már jogi lehetőség is lesz a kettős állampolgárságról szóló törvény miatt.

Schmitt Pál e két cél mellett a jobb egészségért és az oktatás színvonalának emeléséért is dolgozna, szerinte ugyanis az oktatás jelenleg elhanyagolt, a tanárok erkölcsi, anyagi és morális megbecsültsége sehol sincs.

A magyar ember lesz a munkája középpontjában - fogalmazott az államfőjelölt.

Olvasóink írták

 • 17. dodó 2010. június 25. 11:32
  „Hogyan lett fideszes Schmitt Pál? - Egy hírecske 2002-ből:( úgy, hogy nem kellett az MSZP-nek)

  "Schmitt 1998-ban az MSZP-t kereste meg
  A Horn-kormány idején valóban zajlottak megbeszélések Schmitt Pállal a főpolgármesteri jelölés ügyében, ám az ügyben nem a párt kezdeményezett, hanem maga Schmitt Pál kereste meg az MSZP-t - állította az Index kérdésre Lénárt László, a szocialista párt fővárosi ügyvezető alelnöke. Schmitt hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Fidesz és az MSZP is megkereste már, de ő csupán a civilek, vagyis 14, többségében a Fideszhez közel álló személyiség kérésének engedve vállalta most a jelöltséget.
  Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke hétfőn bejelentette: enged a felkérésnek és elvállalja a 2002-es önkormányzati választáson a főpolgármester-jelöltséget. Schmitt állítása szerint a Fidesz már éppúgy megkereste felkérésével, mint az MSZP, de ő csak a civilek kérésére vállalta a jelöltséget."/INDEX; 2002.06.03/”
 • 16. Lutetia 2010. június 25. 10:18
  „14. Érdekes, én ezeket a szavakat nem találtam meg az eddigi hozzászólásokban. Azt pedig a hozzászólók nevében is kikérem magamnak, hogy valaki ismeretlenül is, a tények konkrét ismerete nélkül koholt állításokat fogalmazzon meg a hétköznapi szóhasználatomról.
  Egyébként pedig felhívnám a figyelmedet arra, hogy a hivatalosan elfogadott mai magyar nyelvben rengeteg olyan kifejezés van, amelyeket néhány száz évvel ezelőtt éppúgy ostoroztak elődeink, mint egyesek a mostani köznyelvi nyelvhasználatot. Ha elődeink megfogadták volna az akkori "nyelvőrök" intelmeit, akkor még mindig ugyanúgy beszélnénk, mint 300 (vagy több) évvel ezelőtt. Jó lenne elfogadni, hogy egy nyelv folyamatosan változik, folyamatosan feszegeti a saját szabályrendszerének a kereteit. A hivatalos nyelvhasználat úgy-ahogy még szabályozható (ahogy a hivatalos helyzetekben történő viselkedés is, illemszabályok révén), de az informális, hétköznapi nyelvhasználat nem változtatható meg izomból, autoriter módon.”
 • 15. smalltown 2010. június 25. 03:38
  „ennek mind misszio tudata van???? :(”
 • 14. nyálasbeszéd 2010. június 25. 01:04
  „Nem (csak) neki kell a magyar nyelvet védeni,hanem nekünk itt.

  De mint olvasható, csak fikázásban és nyálas beszédben járnak élen, az itt írogatók többsége.
  Lásd:vacsi,fizu,bünti,ubi,szabi...
  Magatokra ismertetek?”
 • 13. odysseus 2010. június 25. 00:16
  „ha Palika úgy védi a magyar nyelvet, mint a sportolóinkat védte az athéni olimpián, akkor a magyar nyelv igencsak nagy bajban van. Hál´ Istennek, erre a figurára a magyar nyelvnek nincs szüksége.”
 • 12. Rozsdás 2010. június 24. 22:01
  „Bocsánat csak a DM-et szerettem volna tájékoztatni a valós hírekről!!”
 • 11. Rozsdás 2010. június 24. 21:51
  „Itt meg az egész!!

  http://www.origo.hu/itthon/percrolpercre/20100624-bemutatkozik-a-fideszfrakcionak-schmitt-pal-percrolpercre.html”
 • 10. Rozsdás 2010. június 24. 21:49
  „1/3
  17.16 Tetszett a Fidesznek Schmitt
  Schmitt Pál nagy tapsot kapott a Fidesz-frakciótól, a képviselők láthatóan élvezték bemutatkozást és válaszait, többször hangosan nevettek és megtapsolták poénjait.

  17.14 Tényleg olvassa az evangéliumot Schmitt
  Schmitt Pál elmesélt egy történetet a Bibiából, hogy bizonyítsa Semjén Zsoltot, és azt, hogy tényleg minden nap olvassa az evangéliumot. Válasza végén a képviselők támogatását kérte.

  17.10 A szeretet erejéről beszél Schmitt
  Schmitt a gyűlölettel kapcsolatos kérdésre azzal kezdte a válaszát, hogy ő már évtizedekkel ezelőtt a feleségével is megegyezett abban, hogy soha nem feküdhetnek le haraggal a szívükben. Ő azokat a képviselőket sem érti, akik a parlamentben sziszegnek vagy fújolnak a szocialista képviselők felszólalása alatt, szerinte erre semmi szükség nincs. A szeretet erejével mindent könnyebb elintézni - mondta.

  17.06 "Fejemben Putyin most nem jár"
  Schmitt még nem gondolkodott azon, hogy hova vezet majd első útja, azt mondja, Ausztriából már most kapott felkérést, lehet, hogy Svájba is el kellene mennie, de a spanyol király is biztosan örülne a látogatásának - latolgatta a lehetőségeket, és hozzátette: "fejemben Putyin most nem jár". Azt ígérte, Martonyi Jánosra fog hallgatni ebben a kérdésben. "Ha ennek üzenetértéke van, akkor ennek megfelelően fogok gazdálkodni a lehetőséggel" - ígérte.

  17.04 Segítené az autonómiatörekvéseket
  Az autonómiát alulról kell kiharcolni, de felülről engedélyezik - válaszolta Schmitt az első kérdésre, és biztosította a képviselőket, sok olyan helyen élt, ahol van autonómia, ezért tudja, miről van szó. Ha segítséget kérnek tőle ez ügyben, menni fog - ígérte.

  17.03 A roma képviselők is örülnek a jelölésnek
  Örül a szívem, mert az elnök úr kifejezte azt, hogy a cigánysággal nem problémaként kell foglalkozni, és remélem, a munkájában előtérbe helyezi a felzárkóztatást - mondta a Lungo Drom egyik képviselője Schmittnek.

  16.59 "Mikor kerülnek a hóhérok oda, ahova kell?"
  Wittner Mária azt szeretné tudni Schmitt Páltól, hogy mikor kerülnek a helyükre az 1956-tal kapcsolatos kérdések, "mikor kerülnek a hóhérok oda, ahova kell"?

  16.57 Mint az érett gyümölcs
  Érett gyümölcshöz hasonlította Schmitt Pált egy idősebb képviselő, aki a dicséretek mellett csak egy kérdést tesz fel: "a gyűlölettel hogy fogsz tudni megküzdeni, ami itt maradt közöttünk?"

  16.54 "Micsoda különbség!"
  "Figyeltem az időt, pont annyit beszéltél, mint Balogh András, de micsoda különbség" - dicsérte Schmittet egy fiatal képviselő, aki arra kérte képviselőtársait, hogy már az első körben válasszák meg a jövő kedden Schmitt Pált köztársasági elnöknek.

  16.52 A képviselők faggathatják Schmitt Pált
  Horváth János korelnök kérdésre jelentkezett, de csak röviden méltatta Schmittet. Amikor Horváth szót kért, több képviselő elhagyta a termet.”
 • 9. Rozsdás 2010. június 24. 21:46
  „1/2
  16.49 Semjén a határon túli magyarokról kérdezi a jeöltet
  Schmitt Pál minden nap olvassa az evangéliumot - ezzel kezdte a köztársasági elnök-jelölt méltatását Semjén Zsolt, a KNDP elnöke. A kisebbik kormánypárt elnöke azt szeretné tudni, mi Schmitt álláspontja a határon túli magyarok autonómiájának kérdésében.

  16.46 Alázatot ígér Schmitt
  Schmitt Pál elmodta, amikor hazajött Brüsszelből, minden képviselőhöz elment kampányolni. Beszédét egy idézettel zárta, Szent István Imre herceghez idézett intelmeiből azt emelte ki, hogy az ország első emberének alázattal kell viselnie hivatalát.

  16.40 A palotából is gondol a szegényekre Schmitt
  "Az elnök, attól, hogy felvitte az isten a dolgát, hogy palotában dolgozik, hogy suhanó autókon jár, még egy pillanatig nem felejtheti el, hogy van hárommillió szegény ember" - mondta Schmitt, aki szerint az elnöknek a karitatív munkában, az a adakozában is élen kell járnia.

  16.41 Szeptemberre ötvenet nyom Schmitt
  "Én most görög leckét veszek hetente egyszer, tárogatóleckéket, és naponta negyven fekvőtámaszt kinyomok, mert már nem bírja a könyököm, de esküszöm, szeptemberre már ötvenet fogok nyomni" - mondta Schmitt, mivel példálózna, ha valakit meg kellene győznie az élethosszig tartó tanulásról.

  16.38 "Jó nagy elvárás szegény gyerekkel szemben"
  Schmitt szerint az oktatás is el van hanyagolva az országban, ezért erre is különös hangsúlyt kell fektetni, az óvodától az élethosszig való tanulásig megújulási lehetőséget kell ajánlani a magyar embereknek. "Nem csak arról van szó, hogy betereljük a cigánygyereket az iskolába a saját jól felfogott érdekükben" - mondja Schmitt, aki szerint az egyetemek se megfelelő oktatást adnak. "Jó nagy elvárás szegény gyerekkel szemben, nem elég, hogy sportoljanak, legyenek egészségesek, de még tanuljanak is, legyen okosak" - mondja Schmitt.

  16.35 Szép, egészséges embereket szeretne Schmitt
  Az egészség kérdését is elnöki szinten fogja felvállani Schmitt Pál, aki szerint tőle, az olimpikontól nem fogják rossz néven venni, ha a sport mellett kampányol majd, díjakat ad át vagy megdicséri a fair játékosokat. A magyar gyerek miért ne legyen jó illatú, miért ne legyen szép? - kérdezi Schmitt, aki szerint az országban közel kilencmillió ember van, aki soha nem sportol.

  16.33 Ki akadályozhat meg?
  Ki akadályozhat meg, hogy a magyar nyelv őre, védője legyek? Ki akadályozhat meg, hogy díjat alapítsak a magyar nyelvért? - kérdezte Schmitt, miután elmondta, hogy a rossz állapotban lévő anyanyelv ápolása lesz egyik legfontosabb - és testhezálló - missziója.

  16.31 A magyar ember lesz a központ
  "Én, Schmitt Pál a magyar emberre fogok koncentrálni a természetben" - mondta Schmitt, miután azzal dicsekedett, hogy Al Gore-ral együtt kapott természetvédelmi kitüntetést.

  16.29 A first ladyre is támaszkodni fog
  Schmitt szerint nehéz lesz a feladat, de "bírni fogja", ha más nem, a felesége segítségével, "aki first lady lesz", és háromszor akkor a munkabírása, mint ő magának.

  16.28 Az összefogás motorja lesz
  Az elnök nem bújhat ki a feladat alól, hanem neki magának kell az összefogás motorjának lennie - mondja.”
 • 8. Rozsdás 2010. június 24. 21:41
  „1/1

  16.25 A köztársasági elnök Magyarország első számú nagykövete
  Schmitt szerint a köztársasági elnök az ország első számú nagykövete. Ez a hivatal egy misszió, konzultálnia kell Martonyi Jánossal, fel kell készülnie a külpolitikai helyzetből, meg kell ismernie a kormány prioritásait, hogy megfelelően tudja képviselni az országot.

  16.22 Konzultáni fog mindenkivel Schmitt
  Az elnök ajtajának állandóan nyitva kell állnia minden párt előtt, készen kell állnia a konzultációra. Az én megbízásom meghallgatásokkal fog kezdődni, beszélgetni fogunk, nem leiratokban és feliratokban levelezni - ígérte Schmitt. Azt ígéri, az előterjesztésekről is előre fog egyeztetni, hogy minden posztra az kerüljön, aki szakember, aki oda való.

  16.18 Felkötheti a nadrágját az elnök
  Az elnök felkötheti a nadrágját, mert a nép a hatalmat kétharmados mértékben átruházta a Fideszre - mondta Schmitt. Kétharmad esetén az elnök keze meg van kötve, nem avatkozhat be például alkotmánymódosítás esetén. Megválasztásom esetén nem leszek a kormány törvényalkotási lendületének gátja - mondta. Ellensúlyozás végképp nem akarok lenni, inkább kiegyensúlyozás - tette hozzá.

  16.12 Az emberek elnöke akar lenni Schmitt
  Schmitt szerint két elnökfelfogás létezik: az egyik a távolságtartó, arisztokratikus elnök képe, aki ritkán szólal meg, az alkotmány maradéktalan őre. Schmitt szerint hozzá közelebb áll a másik felfogás, amely szerint az elnök az emberek képviselője. Az elnök emeli egy esemény jelentőségét, jó néven veszik, ha közel engedi magához az embereket. "Én ezt a második vonalat akarom vinni."

  16.10 Ambícióiról beszél Schmitt
  Az elnök mozgásteréről, lehetőségeiről, stílusáról és személyes ambícióimról szeretnék beszélni - kezdte bemutatkozást Schmitt. Szerinte Magyarországon az elnök két legfontosabb feladata, hogy egy személyben képviseli a nemzetet, és hogy a törvények felett megalkuvás nélkül uralkodik a demokrácia megvalósulásán.”
 • 7. Rozsdás 2010. június 24. 21:10
  „Szegény aggódik Szegedért ,de én még jobban!!

  Schmitt Pál | Szeged Ma - tények és vélemények
  ,,Szeged lényegesen többet érdemel" - szögezte le Schmitt Pál, az Európai
  Parlament alelnöke, aki szerdai szegedi látogatásán portálunknak elmondta, ...”
 • 6. nyálasbeszéd 2010. június 24. 21:03
  „Itt mindenki rosszindulatú és csak a pénz érdekli?
  Vannak ettől sokkal fontosabb dolgok is, de Ti ezt úgy sem értitek.
  lásd a hozzászólásokat!”
 • 5. tarkan 2010. június 24. 19:20
  „Kérdezd meg azokat a Románokat akik hozzák a stexet a jó dokinak,és amiért te meg "ráérsz még"::))”
 • 4. keiner 2010. június 24. 18:47
  „"Schmitt Pál missziót indítana a magyar nyelvért", akkor tegyen, legyen Smitt Pál belöle. :-)))”
 • 3. koxos 2010. június 24. 18:10
  „virítsd a lóvét a szagára egyből elkezdenek bemosakodni a dokik”
 • 2. Vörcsi 2010. június 24. 18:05
  „Az egészségügyért nem szállna esetleg ringbe? Most történt velünk, az édesanyámat e héten hétfőn akarták műteni, de "nincs keret" felkiáltással augusztusra halasztották, azonban akivel együtt volt a műtéteket megelőző vizsgálatokon, tegnap, (szerdán) megműtötte a professzor úr! Neki volt keret? Vagy volt valami más is? Miért nem mondják meg, mi mibe kerül?”
 • 1. Léni 2010. június 24. 17:57
  „Oszt jónapot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életbe léphetnek a parkolási kedvezmények

Életbe léphetnek a kedvezmények Pécs parkolási rendszerében júliustól, miután a város közgyűlése… Tovább olvasom