Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Schmitt Pál ügyvédhez fordul

A lemondott államfő jogi lépéseket tesz a "Semmelweis Egyetem szenátusa ténybeli, jogi tévedéseket és eljárásjogi szabálysértéseket tartalmazó döntésének ügyében".
Schmitt Pál volt köztársasági elnök kedden, irodája által kiadott közleményben erősítette meg, hogy "Magyarország és a nemzet egysége érdekében" mondott le államfői megbízatásáról. A tájékoztatásban hangsúlyozzák, "az ettől eltérő valamennyi információ nem felel meg a valóságnak".

Schmitt Pál munkatársai útján - ugyancsak hétfői parlamenti bejelentését nyomatékosítva - úgy fogalmaz, a határozat kézhezvétele után az általa megbízott ügyvédi irodával megteszi a megfelelő jogi lépéseket a "Semmelweis Egyetem szenátusa ténybeli, jogi tévedéseket és eljárásjogi szabálysértéseket tartalmazó döntésének ügyében".

Az államfő hétfőn az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásban mondott le hivataláról, azt követően, hogy a Semmelweis Egyetem csütörtökön plágium miatt megfosztotta doktori címétől. A parlament néhány órával később elfogadta a lemondási nyilatkozatot, Schmitt Pál megbízatása megszűnésével Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja az államfői feladat- és hatásköröket az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig. Az új államfő személye április 16-án válhat nyilvánossá, miután a kormánypárti frakciószövetség hétfő esti felkérése alapján Orbán Viktor kormányfőnek, a Fidesz elnökének eddig kell megtenni jelölését.

A Semmelweis Egyetem professzorai kiállnak a szenátus döntése mellett

A Semmelweis Egyetem professzorai kiállnak a szenátus múlt heti döntése mellett, amellyel az akkor még köztársasági elnöki pozíciót betöltő Schmitt Páltól visszavonták doktori címét.

Az egyetem honlapján kedden megjelent nyilatkozatot összesen 117 professzor írta alá. Az aláírók között szerepelnek: Kellermayer Miklós, Langer Róbert rektorhelyettesek, a dékánok közül pedig Fejérdy Pál, Mészáros Judit, Karádi István, Noszál Béla, Tóth Miklós. Továbbá Sótonyi Péter az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke, valamint az államfő doktori címének visszavonását kezdeményező Doktori Tanács elnöke, Rácz Károly is.

A nyilatkozatban az olvasható: "a Semmelweis Egyetem professzorai teljes mértékben egyetértenek és azonosulnak" az egyetem szenátusának azon döntésével, mely szerint Schmitt Pál kisdoktori címét visszavonták. A tanári kar felsorakozik Dr. Tulassay Tivadar rektor mögött, aki kiállt a magyar és az egyetemes tudományos értékek mellett, a Semmelweis Egyetem nemzetközi hírnevét és autonómiáját védve - olvasható a nyilatkozatban.

Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora az intézmény szenátusának csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szenátus 33 igen és 4 nem szavazattal döntött az államfő 1992-ben megszerzett kisdoktori címének visszavonása mellett, mert az egykori kisdoktori értekezés nem felelt meg a szakmai, etikai kritériumoknak.

Tulassay Tivadar - aki 2003 óta vezette a Semmelweis Egyetemet - vasárnap az intézmény honlapján jelentette be: lemond az egyetem rektori posztjáról. Indoklásként kifejtette: az elmúlt napok egyetemi testületi döntései vitathatatlanul az ő személyéhez kötődnek, s ugyanezért érezhetővé vált a személye iránti bizalomvesztés a felügyelő hatóságnál. Ezen okok miatt "a megszokott hétköznapjaitól nagyon idegen napokat, heteket átélő" egyetem nyugalma érdekében úgy döntött, átadja a rektori széket a csütörtöki szenátusi ülésen teljes támogatottsággal megválasztott leendő rektornak, Szél Ágostonnak.

A távozó rektor mellett hétfőn tüntetést tartottak az egyetem oktatói, hallgatói és dolgozói.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kedden azt közölte, Réthelyi Miklós tájékoztatta a rektort: nem ért egyet azzal, hogy beadta lemondását, és - a törvények adta lehetőséggel élve - igényt tart arra, hogy május 31-ig végezze munkáját.

A Semmelweis Egyetem erre reagálva azt közölte: egyelőre várják, hogy megérkezzen Réthelyi Miklós hivatalos levele, amelyben a miniszter a felmondási idő kitöltését kérte a rektortól.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. hahaha62 2012. április 04. 22:23
  „JÖN MÉG A JAVA....VOLT PLÁGIUMKÁNAK EGY BARÁTNŐJE...AKI TUDJA-HOGY MEGFENYEGETTE VIKTÁTORT-HOGY MINDENT KIÁLAL....NINCS MÉG ENNEK VÉGE!!!....A TÖBBI A KAPU.HU-KEZDŐLAPJÁN!!!”
 • 53. NP1 2012. április 04. 21:20
  „kispacni 2012.04.04. 10:48

  " Még a bukdácsoló hallgatók is megkapták a négyest a szakdolira." - már ahol!”
 • 52. Yucca 2012. április 04. 17:24
  „51. - Végülis igazad lehet, bár azt nem szeretném, ha tovább röhögne rajtunk egész Európa. Már így is túl hangos a kacagásuk, én kezdem szégyellni magam.
  Abban biztos vagyok, hogy a NOB nem fogja megdícsérni, szerintem az lesz neki a kegyelemdöfés.”
 • 51. X_Y 2012. április 04. 17:08
  „49.Yucca 2012.04.04. 16:53

  "Semmi jelentősége már. Jobb lenne szép csendben eltűnni a közéletből."

  Csak pereljen, sőt ha első fokon veszít, menjen másodfokra, kúriához, csak csinálja a hüjje :)

  Ha kitart a pereskedéssel a 2014-es választásokig akkor a FIDESZ-KDNP talán be sem jut a parlamentbe. Remélem közben Szargyártó, Kiflitovaj meg Orbanescu mindig támogatja ezt a nagy álamférfit álamföi álomásain bjróságról bíróságra :) Remélhetőleg a NOB-ból is kizárják és majd azokat is pereli...addig sem írat valakivel PhD-t :)
  Meg talán perelje be az összes európai konzervatív újságot is, ahol gerinctelennek, paprikajancsinak és hasonlóknak nevezték.Hadd röhögjön a magyarokon évekig egész Európa:)”
 • 50. X_Y 2012. április 04. 16:53
  „Szegéyn Shitpali...még mindig nem fogta fel azzal a kis komcsi agyával...
  Mégis mire számít: majd a bíróság kimondja hogy elég ha egy doktoriban 4.6% ami nem fordítás valaki más munkájából???
  És még ez akar PhD-t, ahhoz túl alacsony szegénykének az IQ-ja, Plagibácsi igazi szellemi rövidnadrágos..

  Akkor lesz ennek a vadbaromnak PhD-je, ha majd a Jobbik meg a Fidesz közfelkiáltással díszdoktorrá nyílvánítja Sztálint :)”
 • 49. Yucca 2012. április 04. 16:53
  „Pali bá, az a kérdés, mennyire lesz tökös a bíróság ennyi tiszteletreméltó, valódi tudós véleménye ellenében?
  Sőt, nyilván az ország többi egyeteme is csatlakozik, ha szükséges.
  A lemondása előtti napokban még azt kommunikálta, hogy elfogadja a döntést, most meg bíróság? Minek? Semmi jelentősége már. Jobb lenne szép csendben eltűnni a közéletből.”
 • 48. hahaha62 2012. április 04. 16:41
  „Nem semmi-LOPOTT-szellemi értéket-LOPOTT---AMIÉRT BÖRTÖN JÁRNA---és még neki áll feljebb ?????Mert LOPÁS-PLÁGIMPÁLNÁL TÉNY...AZ NEM IS ZAVARJA....--megáll az eszem...és ő hunnia államfője!!!!!
  ha ezek után még valaki vele szóbaáll?--persze a fityiszdrollokon kivül???+++!!!”
 • 47. vélemény 2012. április 04. 12:23
  „Luxusvilláiba költözhet a palotából Schmitt Pál
  Nem szorul rá Schmitt Pál a volt köztársasági elnököt megillető, állami pénzből finanszírozott lakásra. A hétfőn leköszönt államfő vagyonnyilatkozata szerint három, 200-300 négyzetméteres saját, budai, II. kerületi családi házzal, illetve társasházi lakással rendelkezik, sőt visszavonulhat a Budakalászhoz tartozó Lupa-szigeti nyaralójába is.
  http://penzcentrum.hu/karrier/luxusvillaiba_koltozhet_a_palotabol_schmitt_pal.1032127.html
  Nyilván telik neki ügyvédre is.”
 • 46. klj-54 2012. április 04. 11:45
  „@42. SP
  Szóval Te szebb voltál?
  Nos ezt javadra írom:)”
 • 45. Együgyű 2012. április 04. 11:20
  „,,Schmitt Pál ügyvédhez fordul"
  Tehát mégis tovább folytatódik Orbán Viktor nemzetvezetőnk udvari, királyi bohócának ámokfutása. Csak az lesz a kérdéses, hogy a független ügyészség és bíróság neki vagy egyetemének ad igazat. Örvendetes az is, hogy csámcsoghatunk tovább az ügyön. Pali bának meg úgy is annyi a bevétele, hogy ügyvédekre és bíróságra is a mi pénzünkből van zsetonja. Remélem Pali bá nem fog a név módosításnál vissza nem térítendő állami támogatást kérni. Esetlek a kormányt erre is a választások (2o1o) során a 2/3 felhatalmazta? De tegnap a legnagyobb szenzációt a KDMP vallásos, nemzetieskedő párt jelentette be! Azért mert Schmitt Pált Jézus krisztushoz hasonlította! Csak azt szeretném tudni kihez, kell ezek után imádkozni? Esetleg mind a kettőhöz? Schmitt Páli
  bát is keresztre feszítették, mint Jézust? Akkor, hogy perelhet ezek után? A világtörténelmet is átírhatják jó pénzért a történészek? A vallást is módosítják? A NAT-ban is kötelező lesz? Hoffmann Rózsika oktatásért felelős államtitkár nagyeszű, jól megfizettet (KDMP) nagyasszonyunk is ezt a szemléletet már magáévá tette? A vallási egyházak, is elfogadták ezt a teóriát? A fanatikus, vak, Fidesz- KDMP atyai pártjának a követőit arra kérem, ne válaszoljanak!
  OFF.”
 • 44. Zember 2012. április 04. 10:54
  „"...a 215 számozott oldalból álló, táblázatokkal és diagramokkal együtt 225 oldalas dolgozat több mint 200 oldalának forrását sikerült azonosítani, vagyis a szöveg 94,6 százaléka más munkák átvétele."
  A per tárgya: 5,4 százaléknyi önálló tudományos gondolat Pali Bátyánk örökíró tollából.”
 • 43. kispacni 2012. április 04. 10:48
  „40.
  Mi a gondod azzal amit írtam, ott van, hogy kettest kapott rá. És utána ott van, hogy hármas. Ezt azért van, mert kettes szakdolgozat nem átmenő jegy, és javította a dolgozatot, azért lett belőle hármas. Ez azért silány teljesítmény :-) Szakdolgozatokra nem szokta ilyen gyenge jegyeket adni. Még a bukdácsoló hallgatók is megkapták a négyest a szakdolira.”
 • 42. SP 2012. április 04. 10:44
  „40. klj-54
  ""Elvégezted?
  Vagy alkalmatlan voltál még oda is?""

  Pontosítanék:
  Alkalmatlan voltam oda. Nem hasonlítottam Leninre. :)”
 • 41. mirr-murr 2012. április 04. 10:01
  „17 Dinoso, nem tudom, te hol élsz, de ha egy átlagos középiskolai magyar dolgozat egyetlenegy bekezdéséről bebizonyosodik, hogy a diák azt másolta (szomszédjáról, szakirodalomból, stb), akkor a dolgozat EGYES. Nem disszertáció, nem tudományos munka - középiskolai dolgozat. A többi szerecsenmosdatónak meg üzenem: ha én loptam a Tescoból, a leggyengébb érv az, hogy más is lopott. Na ja, de a többi nem volt köztársasági elnök, a "nemzeti egység, a feddhetetlenség, a magas morál" megtestesítője. Lehet perelni, ha még nem égett eleget az igen tisztelt elnök úr.”
 • 40. klj-54 2012. április 04. 09:55
  „8. booo
  Gyurcsány a leckekönyvét és a diploma munkáját publikussá tette!

  14. kispacni
  Szánalmas vagy és büntethető, lévén rágalmazol!

  35. SP
  Elvégezted?
  Vagy alkalmatlan voltál még oda is?”
 • 39. Ebgondolat 2012. április 04. 09:54
  „Smitt Pálról kiderült, hogy hazudott, amikor azt állította, hogy:
  - a doktorija az ő szellemi terméke
  - a 180 oldalon túli rész a saját következtetése
  - nem hallgatták meg az eljárás során.

  Perelj csak, Plagi bácsi! Még úgyse szán eléggé az ország.”
 • 38. gubanc 2012. április 04. 09:32
  „Palinál meg április elseje volt. Perel? Ugyan kit? A csaló csak lapuljon. Új doktori? Ha,ha, ha. Hol a publikációk sora Plagi Báááá? Pedálozzál még hat évet és menni fog. Sok lecsót kell még főzni!
  Aki ezt a taktikát tanácsolta neked az életében az egyetem mellé járt és nem oda.”
 • 37. alfa258 2012. április 04. 09:09
  „Megnézhetnék inkább lézerjani, dajcstomi, stb doktoriját is!!!!!!!!!!!!! Vannak kétségeim különösen utóbbi képességeinek ismeretében a dolgozat eredetét illetően. Minimum nem ő írta! Sajnos a tisztességgel megszerzett és tudást takaró emberek arcul köpése amit ezek tettek. De legyen az jobboldali akár baloldali. DE: ezek fennhangon hirdették a tisztességet, a következmények nélküliség megszüntetését, stb. De a jövedelem bevallását sem ártana górcső alá venni.”
 • 36. SP 2012. április 04. 09:02
  „Elvtársak!
  Figyelem, ma április 4.-e van.”
 • 35. SP 2012. április 04. 09:00
  „Schmittnek volt
  valamilyen dolgozata legalább,
  de sokan még ezt sem mondhatják el magukról.

  Vagy volt valami 1 bites
  Marxizmus-Leninizmus Esti Egyeteme, közismertebb nevén a Foxi-Maxi egyeteme.

  "Megkérdőjelezhető
  a Politikai Főiskolán végzett vagy Moszkvában tanult közszereplők diplomáinak hitelessége."

  http://hetivalasz.hu/itthon/egyes-kozszereplok-diplomainak-hitelessege-megkerdojelezheto-47652”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OGY: a személyszállítási törvényről vitáztak a képviselők

Az MSZP és a Jobbik felszólalásaival ért véget a személyszállítási törvény részletes vitája. A… Tovább olvasom