Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Schmuck Andor: a Simon-ügy Magyarország közpolitikai állapotának jellemzője

Simon Gábor nem magánszemély, hanem ismert baloldali politikus, az MSZP parlamenti frakciójának tagja.
Simon Gábor ügye nem csupán személyes kérdés, nem egy feledékeny politikus magánügye, hanem Magyarország közpolitikai állapotának jellemzője - írta Schmuck Andor, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának elnöke Mesterházy Attilának, az MSZP elnökének címzett és az MTI-hez vasárnap eljuttatott nyílt levelében.

Schmuck Andor szerint mára elveszett a politika hitelessége, csorbult a hatalomba és az ellenzék szereplőibe vetett közbizalom.

"Önök 'a-párt-számára-nem-létező' kampánykérdéssé, egy magánszemély cselekedetévé egyszerűsítették az eltitkolt negyedmilliárd forint sorsát. Pedig az osztrák számlán tartott pénz eredete foglalkoztatja a választókat, megválaszolatlanul hagy számos kérdést - jelentősen rontva ezzel a kormányváltás esélyét" - fogalmazott levelében a politikus.

Schmuck Andor azt írta: Simon Gábor nem magánszemély, hanem ismert baloldali politikus, az MSZP parlamenti frakciójának tagja. Hozzátette: bármely politikai erő akkor válhat hitelessé, akkor szerezheti meg a hőn áhított választói szimpátiát, ha őszinte, ha semmit sem rejteget, ha nyílt sisakkal felvállalja hibáit.

Ezért arra kérte Mesterházy Attilát, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy korábbi helyettese tisztázza magát a gyanú alól, jelenjen meg az Országgyűlés Mentelmi és összeférhetetlenségi bizottságának hétfői ülésén, és érje el, hogy Simon Gábor teljes mértékben működjön együtt a bizottsággal.

"Biztos vagyok abban, hogy Ön is úgy gondolja: a képviselő nem kiválasztott, hanem megválasztott közéleti személy, felelősség terheli tetteiért, politikai közösségéért" - írta Schmuck Andor.

A Szociáldemokraták elnöke arra is javaslatot tett, hogy az országgyűlési képviselő-választáson indulni kívánó jelöltek - párttól, jelölő szervezettől függetlenül - soron kívül tegyenek vagyonnyilatkozatot, hozzák nyilvánosságra pénzügyi-gazdasági helyzetüket, hiszen így később senkire sem vetődhet a gyanú árnyéka.

A Szociáldemokraták vállalják, hogy országos listájuk bejelentésekor minden jelöltjük közjegyző előtt tett nyilatkozatban ad számot vagyoni helyzetéről - olvasható a nyílt levélben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kúria: alig figyelnek az uniós jogra a magyar bírák, ügyvédek

A Magyarország uniós csatlakozása óta eltelt csaknem egy évtized alatt magyar bírák 58 alkalommal… Tovább olvasom