Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Schönberg köszöni Győrnek

A Győri Nemzeti Színház Claude-Michel Schönberg Miss Saigon című rockoperáját óriási sikerrel játssza.

Claude-Michel Schönberg
A 2004. december 11-i győri bemutatója óta hatalmas sikerrel, állandó telt házzal játssza a Győri Nemzeti Színház Claude-Michel Schönberg Miss Saigon című rockoperáját.

Annak idején a zeneszerző másik világhírű művét, A nyomorultakat is megtekintette a megyeszékhelyen és ezt a hagyományt folytatva tegnap a délutáni előadásra Győrbe látogatott. A Claude-Michel Schönberget és családját szállító gépkocsi kevéssel egy óra előtt gördült be a Győri Nemzeti Színház parkolójába.

A nyomorultak és a Miss Saigon zeneszerzőjét, Claude-Michel Schönberget ezúttal elkísérte felesége, kislánya és fia is, aki Sir Cameron Mackintosh producernek dolgozik.

A protokollt mellőzve Korcsmáros György igazgató – aki egyben a rockopera rendezője –, Tichi László ügyvezető igazgató és dr. Szilágyi István ügyvéd, a színház jogi képviselője köszöntötte a világhírű vendéget.

Az egyik belvárosi étteremben elköltött ebéd után a délután három órai előadást tekintette meg a darab zeneszerzője. Ahogy a premier óta szinte mindig, most is lépcsős telt ház előtt játszották a Miss Saigont.
A főbb szerepekben Forgács Pétert, Nagy Balázst, Csonka Tündét, Földes Tamást, Kárpáti Norbertet, Szűcs Kingát és Balogh Annát láthatta a nagyérdemű, valamint a világsztár zeneszerző. A nyíltszíni tapsokkal és ovációkkal kísért előadás végén Korcsmáros György igazgató szólította színpadra a szerzőt. A meglepett közönség tapsviharral köszönte meg a darabot a mesternek, akit hatalmas rózsacsokorral köszöntött a Tamót alakító kisfiú.

Schönberg magyarul köszönte meg a jókívánságokat. „Gyönyörű Miss Saigon! Köszönöm Korcsmáros! Köszönöm Győr! Köszönöm Magyarország!"

Az elérzékenyült mester  elismerése jeleként a csokrot szálanként szétosztotta a szereplők között. Az ünneplés után autogramot osztott trikóra, képre, plakátra, sőt, kézre is, majd készséggel válaszolt a Kisalföld kérdéseire.

„Óriási produkciót láttam Győrött. Ilyen mély benyomást még nem tett rám előadás. Azt hiszem, még nem láttam olyan Miss Saigont, amelyben ennyi ember vett volna részt.

A legmeglepőbb számomra a rendezésben annak a szoros emberi kapcsolatnak az ábrázolása volt, amely Chris és Kim között kialakul. Ez igazán megrendítő volt számomra. Nagyon ritkán fordul elő, hogy érezném azt a szoros együvé tartozást, ami Győrött kialakul a színpadon. A történet csak akkor működik, ha ezt az egymáshoz tartozást érzékelni lehet.

Győrbe velem jött a családom is. A fiam huszonkét éve nem volt Magyarországon. Az édesanyja – első feleségem – magyar, és az ő szülei is Párizsban éltek. A fiam valamennyi felmenője magyar, ezért lehet számára fontos és különleges a mostani látogatás. Talán elgondolkodik azon, ha a nagyszülei nem emigráltak volna, akkor ugyanúgy sétálna az utcákon, mint bármelyik magyar fiatal.

A kislányomat a Fülöp-szigetekről adoptáltuk és ő a világ legnagyobb magyarszalámi-rajongója. Feleségemmel nagy öröm előtt állunk: rövidesen megszületik a legkisebb gyermekünk! Amikor Magyarországon megnézem egy saját darabomat, akkor mindig a szüleimre gondolok. Életükben soha nem gondolhatták, hogy a darabjaimat ilyen sikerrel fogják játszani ott, ahonnan származom."

Claude-Michel Schönberg két héttel ezelőtt Dublinban kezdett dolgozni zenekarral a legújabb darabján, amely ír népzenei alapokra épül és egy régi legendát dolgoz fel. A Pirate Queen (Kalózkirálynő) című musical elkészítésében a világhírű Riverdance Company is közreműködik. A bemutatót 2006 tavaszára tervezik. Claude-Michel Schönberg és Korcsmáros György közös reménye, hogy ezt a darabot a győri közönség is láthatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediawave, a múlt és jövő fesztiválja

Megnyílt a Mediawave, a „kamaszkorba" lépett fényírófesztivál, amely afféla … Tovább olvasom