Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Se hó, se pálya Győr környékén

Idén sem tudtak síelni Győr környékén a sportbarátok. Tíz éve két felvonós sípálya is működött nem messze a várostól, ma egy sem üzemel. Az adottságok megvannak, de hol a hó, hol a pénz hiányzik.
Hiába veszik körbe Győrt lesiklásra alkalmas dombokkal bőségesen ellátott települések, a síelés szerelmeseinek az elmúlt télen legalább a Bakonyig, Eplénybe kellett menniük, ha hódolni akartak szenvedélyüknek. Pedig a hetvenes években Nyúlon és Pázmándfalun is komoly sípálya épült, felvonóval, világítással. Ma egyik sem üzemel, igaz, a környékbeliek azért kijárnak a komfort nélkül „fapadossá” vált pályákra.

Pázmándfalun egy napig működött

A Győrtől 15 kilométerre lévő pázmándfalui pálya, ahol a három lesiklópálya mellett külön terep várja a szánkósokat, 1978-ban épült. A modern felvonó és a kivilágított, különböző lejtésű pályák vonzották a környékbelieket; a „fénykorban”, a nyolcvanas évek elején volt olyan nap, amikor ötszázan szórakoztak itt. A terület később, a földosztáskor magánkézbe került, s bár az új tulajdonos nem akarja megszüntetni a pályát – a sovány talajú északi lejtő másra nem is nagyon lenne alkalmas –, tavaly már egyáltalán nem, idén pedig mindössze egy napig, szilveszterkor működött.
– Sajnos az elmúlt években nem volt tartósan annyi hó, ami miatt megérte volna kinyitni a pályát, vagy elmosta az eső – mondja a tulajdonos, Schéder Tamás, aki kedvtelésből tartja fenn a létesítményt. Ez éves szinten 50–100 ezer forintot visz el, nem beszélve a fűnyírás közel százezres költségéről. A felvonó egyébként, annak ellenére, hogy gyakran törnek be a gépházba és többször meg is rongálták a berendezéseket, ha felújításra is szorul, de működőképes: a pálya idén kapta meg újabb tíz évre a működési engedélyt. A tulajdonos ígéri, ha jövőre az időjárás kegyes lesz a sízőkhöz, ismét üzemel majd a pálya.

Nyúlon bérlőt keresnek

A Győrhöz még közelebb, 10 kilométerre eső Nyúlon tavaly még működött az önkormányzati tulajdonú sípálya, idén már nem. Lejárt az engedély az alapos felújításra szoruló felvonóra, amelynek rendbehozatala több százezer forintos beruházás lenne. Mivel az önkormányzatnak erre nincs forrása, hamarosan pályázatot írnak ki a pálya üzemeltetésére. Soós Lajos polgármester hosszú távra, 8–10 évre szeretné bérbe adni a létesítményt, olyan cégnek vagy magánszemélynek, amely vállalja a fejlesztés és a fenntartás költségeit is.
– Lenne igény a sípályára, naponta 100–200 ember biztosan kijönne. Szerencsére Nyúl a legjobb helyen fekszik: ha hideg az idő, az utolsó napig megmarad a hó a lejtőkön. A pálya jól megközelíthető, s parkolási lehetőség is van.

Eplényben 9 napos „szezon”

A legközelebbi, Győrtől hatvan kilométerre fekvő Eplény három pályáján egy-egy szezonban 60–70 ezerszer fordul a felvonó. Igaz, idén kivételesen rossz évet zártak: a megszokott éves 28–29 „sínap” helyett alig tíz jutott. Hiába borította ugyanis hó tavaly december óta a lejtőket, a sok eső jeges burkot fagyasztott rájuk. A fenntartó önkormányzat ennek ellenére bizakodó: idén 300 millió forintos beruházással – többek között 66 milliós pályázati pénzzel – a meglévő kettő mellé két új pálya, hóágyú és új parkoló épül, így, ha a közelben mégsem lesz rá lehetőség, legalább itt kitombolhatják magukat a Győr környéki sízők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megakasztotta a Hankook-beruházást a Levegő Munkacsoport

Fellebbezést nyújtott be a Levegő Munkacsoport a Hankook gumiabroncsgyár tervezett dunaújvárosi… Tovább olvasom