Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Se munkájuk, se szállásuk: száztíz erdélyi került utcára

Pénteken a munkáját, szombaton a szállását is elveszítette 110 erdélyi Sárváron, Vas megyében. Valamennyien egy munkaközvetítő céggel álltak szerződésben, így dolgoztak a Flextronics helyi gyárában. Utolsó havi bérüket egyelőre nem kapták meg.
A pénteki műszakról kifelé jövet már nem működött a beléptető kártya a sárvári Flextronics gyárban: a legtöbben így értesültek róla, hogy elbocsátották őket - mesélték a munkaközvetítő iroda előtt összegyűlt emberek a Független Hírügynökség tudósítójának. Reggel albérleteik ajtaján kopogtattak szállásadóik és közölték velük, hogy költözzenek ki.

A dolgozók Erdélyben, újsághirdetés útján jelentkeztek a sárvári munkára. A munkaközvetítő céggel már Sárváron kötöttek szerződést, amely szerint a romániai minimálbérnek megfelelő összeget, körülbelül 45 ezer forintot kapnak egy havi munkáért. Elmondásuk szerint azt ígérték nekik, hogy ehhez még plusz összegeket is fizetnek nekik.

Hónapon át így is történt: 120-130 ezer forintot kaptak havonta készpénzben. A munkaközvetítő cég fizette albérletüket és hétköznaponként napi egy étkezést is. Mint elmondták: ezért napi 12 órát dolgoztak, sokszor heti hét napon át. A túlóra kötelező volt. Volt olyan, aki havi 260 órát is dolgozott. Pénteken azonban felmondtak nekik, másnap pedig közölték velük, hogy el kell hagyniuk albérletüket.

A munkaközvetítő cég saját irodájához hívta az embereket. A helyszínre vonult a rendőrség is, de atrocitás nem történt. A munkaközvetítő ötezer forintot ajánlott fel a munkavállalóknak, és azt, hogy busszal hazaszállítja őket. Azt, hogy miért kapnak ötezer forintot, maguk a munkavállalók sem tudták meg.

Azt ígérték nekik, hogy bérüket majd a nagyváradi iroda fizeti ki. Ezt azonban nem mindenki hitte el, azt az irodát nem tudták elérni ugyanis telefonon, nagyváradi ismerőseik pedig arról számoltak be, hogy az iroda zárva van. Az erdélyiek egy része, mivel nem volt hol tölteni az éjszakát, hazament. Mások azonban maradtak, és úgy döntöttek: hétfőn visszamennek az irodához a pénzükért. Attól tartanak, hogy nem kapnak semmit, és nem fizetik ki a túlórájukat, ha hazamennek.

Elismerték, hogy ők is hibáztak, amikor aláírták a szerződést, amely nem rendelkezik külön a túlóra összegéről, de mint mondták: nem volt más választásuk.

A munkavállalók elmondása szerint ötszázan voltak, amikor három hónappal ezelőtt Sárvárra jöttek. A maradék négyszáz embert azonban azóta már elküldték, illetve voltak, akik önként felmondtak.

Olvasóink írták

 • 3. fazer 2008. december 13. 21:51
  „No de az évek alatt milyen magasra sikerült a "Népek Tengerének" ingerküszöbét feltornászni. Remélem hamarosan feltámad...!”
 • 2. Zs 2008. december 13. 21:31
  „"Tetves egy demokrácia ez Feleim!"
  Ez nem csak az országra, hanem az egész EU-ra igaz..., mert gyakorlatilag erre "alkalmas"”
 • 1. fazer 2008. december 13. 21:05
  „No-no! 75-85 ezer hóvégén borítékban? Az Apeh hallott a dologról?
  Azért kreatívak ezek a sakál-multik: na nehogy már ittenieket alkalmazzunk itteni csúcsminimálbéren! Hozassunk a szomszédból beszélő szerszámot, robotoltassuk őket döglésig akár 260 órán át, fizessük a romániai éhbért, a rabszolga meg örül a borítékos pluszlóvénak, mint majom a fa**ának. Persze élvezzük az itteni adókedvezményeket/mentességet, közben átkúrjuk az adóhivatalt is. Kíváncsi vagyok, a tetű munkaközvetítő mennyit fogott a bulin.
  Tetves egy demokrácia ez Feleim!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz vasárnapi járatát törölte a Malév

A ferihegyi sztrájk miatt összesen tíz járatot törölt vasárnapi menetrendjéből a Malév - közölte… Tovább olvasom