Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Se vezető, se székház a földtani intézetnél

A kormánystruktúra átalakítása során gazdájukat vesztett intézmények közé került a Magyar Állami Földtani Intézet (MÁFI) - ismerteti a pénteki Népszabadság.
A cikk szerint a MÁFI eddigi kormányzati mentora, a környezetvédelmi tárca megszűnt, új - kijelölt - patrónusa, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pedig közvetlenül nem tart igényt rá, inkább a bányászati hivatal egyik háttérintézményének szánja a nagy múltú, még Ferenc József által alapított intézetet. Az intézet Stefánia úti székháza is veszélybe került, mert a szintén itt székelő bányászati hivatalt elköltöztették, a fejlesztési minisztérium egyik államtitkára pedig nemrég felvetette, hogy el kellene adni az épületet, amelynek ára pár évig fedezhetné a MÁFI működését.

A lap ismertetése szerint a MÁFI azon ritka tudományos intézetek közé tartozik, amelyek közvetlenül a kormány alá tartoznak, azaz nem kapcsolódnak egyetemekhez, és nem állnak az MTA fennhatósága alatt sem. Az intézet alapítása óta olyan széles profilú és igen gyakran "állami érdekeltségű" feladatokat lát el, amelyekre valamilyen állami intézménynek, a magyar gazdaság egészének vagy a magyar tudománynak szüksége van.

Az átsorolás, illetve a MÁFI jövőjével kapcsolatos koncepcionális különbségek miatt lemondott Kordos László geológus-őslénykutató, az intézet igazgatója. Kordos László közölte a Népszabadsággal, hogy nem ért egyet azzal a folyamattal, aminek nyomán egy háttérhivatal háttérintézményévé válik az intézet. Az igazgató augusztus 11-én kérte felmentését Fellegi Tamás fejlesztési minisztertől, választ azonban eddig nem kapott.

Olvasóink írták

  • 1. varadipal 2010. augusztus 27. 16:51
    „A címben az intézmény nem tulajdonnév? Vagy olyan sok van ezekből az intézetekből kis hazánkban, kedves szerki úr? Mars vissza nyelvtanórára!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés bor készülhet az idei szőlőből

A bortermés várhatóan nem fogja elérni a 3 millió hektolitert, és belföldi piac fokozottan… Tovább olvasom