Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Segíthet az allergifilter

Bari Ferenc szegedi professzor orrüregi kutatásainak beérik az egyik gyakorlati eredménye. A szegedi egyetem intézeteiben tesztelt allergiafilterrel kiszűrhető a belégzéskor az irritáló pollenek nagy része.
Az allergén porszemek zöme a nyálkahártyákon keresztül jut a szervezetbe, a legtöbb magától értetődően belégzéssel, az orron át. Leggyakrabban – a száj nyálkahártyáját és a szem kötőhártyáját megelőzve – a nagy felületű, mintegy százhúsz-százötven négyzetcentiméternyi orrnyálkahártyát dolgoztatja a milliónyi beszippantott szemcse. Ezek jelentős része fennakad az orr finom biológiai szűrőrendszerén. Ugyanakkor számtalan különböző részecske bonyolult folyamatok eredményeként felszívódik a nyálkahártyáról, és bekerül a véráramba – mutatta ki egy évtizede a szegedi egyetem élettani intézetének kutatója, Bari Ferenc.

Az allergén szemcsék sok lépcsőben összetett reakciót váltanak ki: aktiválják a szervezet védelmi rendszerét, ezzel számos anyag felszabadulását indítják el az immunrendszerből. Közülük néhány az orrnyálkahártya érzőideg-sejtjeit izgatja. Hatására a kiserek kitágulnak, a nyálkahártya vérbő lesz, beszűkülnek a légutak – ez kelt kellemetlen viszketést.

A szegedi kutató vizsgálatai korábban nem keltettek különösebb érdeklődést, de az elmúlt években újrahasznosították az eredményeit az allergiások védelme érdekében. Elkezdődött a szegedi egyetem intézeteiben egy – az orrba dugható, tabletta nagyságú – allergiafilter fejlesztése és tesztelése. Nevezhetnénk orrdugónak, ha a tökéletes kiszűrés lenne a feladata. A szűrővel ugyan némileg nehezebben, de lélegezni lehet, ugyanakkor csökkenthető az orrüregbe jutó pollenek száma. Sőt a filter képes a rácsain megkötni az egészen parányi porszemeket. Bari Ferenc megjegyzi, nem az allergia ellenszerét találták meg, de az allergiafilterrel jelentősen csökkenthető a napi inzultusok száma. És míg a gyógyszeres kezelésnek van mellékhatása, ennek a mechanikus szűrőnek a valamelyest nehezebb légzésen túl nincsen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keressük a gazdasági élet legjobbjait

Hétfőn jelenik meg a Lapcom Kft. Délmagyarország Kiadó pályázati felhívása a 2007. évi Presztízs… Tovább olvasom