Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Sekély vizek mozgását modellezik

Nemrég a régióban járt dr. Enrico Napoli, a palermói egyetem vízi környezetmérnöki tanszékének professzora, aki a győri származású dr. Józsa Jánossal, a budapesti műszaki egyetem vízmérnöki tanszékének vezetőjével kutat közösen a Fertő tónál. A szakemberek a sekély vizek mozgásának matematikai modellezésében dolgoznak együtt. A számítógépek teljesítményének növekedésével ugyanis lehetővé vált, hogy a szél által a vizekben keltett bonyolult áramlásokat is nagy pontossággal előre jelezzék.

– Ez a munka egyáltalán nem öncélú – magyarázta lapunknak –, hiszen pontosan meg tudjuk határozni, hogy különböző beavatkozások hatására egyes partszakaszokon hol rakódik le például a homok, hol az iszap – a kettő ugyanis méreténél, fajsúlyánál fogva más és más helyeken ülepedhet le. Ennek nagy a jelentősége a strandok, stégek, vízi és vízparti létesítmények helyének tervezésénél, kialakításánál. Sőt, a már meglévő, iszaplerakódással terhelt strandokon előre jelezhetjük a szükséges kotrások gyakoriságát.
A sekély vizek mozgásának „bizonyos kombinációi” modellezésében ugyanis ez a kutatócsoport világviszonylatban elsőnek tekinthető: számításaik segítségével a vízügyi tevékenység következményeivel együtt vált tervezhetővé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyáron a hőmérséklettel együtt a balesetek száma is nő

Strand, játszótér, meggyfa és autó – a nyári balesetek és fertőzések elsődleges okozói.… Tovább olvasom