Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Selmeczi: óriási siker a nyugdíjvédelmi program

Selmeczi Gabriella szerint óriási siker, hogy a nyugdíjvédelmi program keretében a magán-nyugdíjpénztári tagok 96,8 százaléka választotta az állami nyugdíjrendszert.
A miniszterelnöki megbízott keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a hétfő esti adatok szerint 102 ezer 19-en nyilatkoztak arról, hogy a magánpénztárban maradnak, február végéig pedig még 439-en akarják fenntartani a magánpénztári tagságot; így összesen 102 ezer 458 fő, 3,2 százalék döntött a maradás mellett.

Selmeczi Gabriella közölte: a vagyonátadás, -átvétel minden forintját ellenőrizni fogják.

Hozzátette: az állami rendszert választók leghamarabb április közepétől kaphatják meg a reálhozamukat. A menetrendről szólva felhívta a figyelmet: március 1-jétől kapják meg a magánnyugdíjpénztárak az adatokat arról, hogy tagjaik közül kik választották az állami nyugdíjrendszert; a pénztáraknak ezt követően 45 nap alatt kell kidolgozniuk egy programot az elszámolásról, a vagyonátadás, -átvételről.

Ezt, a menetrendről szóló dokumentumot a magánpénztáraknak el kell küldeniük a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF), amely 3 napon belül jelez vissza ennek jóváhagyásáról; ezt követi a vagyonátadás, -átvétel, és annak kiszámolása, hogy a tagoknak van-e és ha igen, akkor mennyi a reálhozama - fűzte hozzá.

A nyugdíjvédelmi megbízott elmondta: ha valaki nem nyilatkozik február végig a magánpénztárnak arról, hogy milyen formában szeretné felvenni az esetleges reálhozamot, akkor a pénztár március végig nyilatkozatot küld ki az érintetteknek, amelyet kitöltve rendelkezhetnek az összegről. Ha ezzel a lehetőséggel sem élnek a pénztártagok - tette hozzá -, akkor a postás még megpróbálja nekik a pénzt kikézbesíteni, ha az sem jár sikerrel, a összeg nem vész el, bekerül az állami nyugdíjrendszerbe.

Selmeczi Gabriella megjegyezte: most dolgozik a kormányzat azon, hogy az állami nyugdíjrendszer stabil, kiszámítható legyen a jövőben; az új rendszer törvényben is preferálja majd, ha valaki plusz pénzeket, például a reálhozamát be szeretné fizetni az állami kasszába.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha egy magánpénztár megszűnik, azt válaszolta: a tagjai szabadon dönthetnek, melyik magánnyugdíjpénztárba lépnek át.

Az egyéni számlákat firtató kérdésre a miniszterelnöki megbízott úgy reagált: minden járulékfizetőnek lesz egyéni számlája az állami rendszerben a nyugdíjbiztosítónál.

Kiemelte: az átlépés határideje január 31-én lejárt, az "ajtók záródtak", az állami nyugdíjrendszerbe már nem lehet visszalépni. Ez alól két kivétel van: ha valaki időközben megrokkan, eldöntheti, visszalép-e az állami rendszerbe; ha pedig valaki özvegy lesz, akkor azt döntheti el, hogy az állami özvegyi nyugdíjat választja-e, vagy elhunyt hozzátartozója magánnyugdíjpénztárától kéri-e a juttatást.

A kormány nem számít arra, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találja a pénztárválasztásról szóló jogszabályokat - felelte egy kérdésre Selmeczi Gabriella. Leszögezte: a szabad választást biztosították; visszaállították az állami nyugdíjrendszer biztonságát, megvédik a nyugdíjasok kifizetéseit.

Kérdésre válaszolva aláhúzta: a PSZÁF-nak kellene megvizsgálnia, milyen költségeket vethetnek még fel a jövőben a magánnyugdíjpénztárak, mi az, amit még felszámolhatnak, mi fér bele a működési költségekbe.

Megjegyezte: a hírek szerint a magánpénztárak november óta több mint 200 millió forintot költöttek el reklámkampányukra. Ha ez igaz, akkor ennyivel kevesebb pénz van már a magán-nyugdíjpénztári tagok zsebében - mondta.

A Fidesz országgyűlési képviselője szerint a nyugdíjvédelmi program azért volt óriási siker, mert mindenki jól járt, illetve a közérdek hatalmas sikert aratott a magánérdek felett. Közölte: minden magyar állampolgár válláról lekerült az a teher, amit a magánnyugdíjrendszer okozott, amit az érintettek vagy adó, vagy járulék formájában fizettek. Akik az állami rendszert választották, azok a saját és a közösségi érdekeket tartották szem előtt - fogalmazott a miniszterelnöki megbízott.

Felhívta a figyelmet: az átlépések során semmilyen fennakadás nem történt, sehonnan nem jött panasz arról, hogy valaki nem tudta volna leadni a magánpénztárt választó nyilatkozatát.

Az MSZP-ről szólva megjegyezte: az ellenzéki párt képtelen volt titkolni azt, hogy a magánpénztárak mögött álló milliárdos spekuláns üzletemberek érdekeit védi; kiderült az is a szocialisták reakcióiból, hogy politikai és anyagi összefonódások lehetnek az MSZP és a magánnyugdíjpénztár-tagok között.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. szilléri 2011. február 03. 11:06
  „36. queenmargareth 2011.02.03. 06:32
  A francokat gyűlölöm a nyugdíjasokat! Nagy családból származom, nagy a családom. Három, illetve négy generáció. Az unokám öt hónapos!!!!!!!!!!!
  Muter, nagynénik, nagybácsik nyugdíjasok! ( mellesleg végig dolgozták az életüket)
  A második generáció gályázik közalkalmazottként, vállalkozóként. ( leszámítva a nagyobbik öcsémet ő viszont életművész és nagyon baloldali)
  A harmadik generáció tanul- illetve remélem !

  A negyedik kiskorú és vagyontalan unoka 4,5 hónapos !

  Erről beszéltem !”
 • 36. queenmargareth 2011. február 03. 06:32
  „33. szilléri 2011.02.02. 18:56

  És ezek szerint gyűlölöd a nyugdíjasokat. Én meg azt kérem EZT ÍRD LE A DM-BEN név szerint. A rokonaidtól kezdve, mindenkit. Nem kívánom, de ha lerokkansz, ugyanoda jutsz...vagy amikor, te már nyugdíjas leszel, hiába vagy mondjuk MNYP-tag most! /Előtte államnak fizettél./ és én még élek: RAJTAM fogsz élni a ezek szerint?

  Vagy beteg lesz gyermeked, autóbaleset, lerokkan: leköpöd?”
 • 35. queenmargareth 2011. február 02. 19:53
  „kimaradt a 6 .Fizettem mindig adót, fizettem a nyugdíjat, most is. Mocskos állat vagy.”
 • 34. queenmargareth 2011. február 02. 19:46
  „Sajnállak. Legyen Tied a betegségem, amit elkezeltek az orvosok és várd, hogy negyvenévesen meghalsz.
  6 évet kibírsz? Én nem biztos, de miattad nem leszek öngyilkos.
  Fizettem mindig adót, fizettem a nyugdíjat, most is. <moderálva>”
 • 33. szilléri 2011. február 02. 18:56
  „29. queenmargareth 2011.02.02. 09:03
  Megbeszéltük !
  Tíz év munkaviszony után rokkant nyugdíjas vagy 34 évesen. Én 37 éve gályázok !
  Nyazsgem !
  Köszönd meg, hogy 3,7 millió adófizető eltart!
  A többi egyéni szociális problémád !
  Kőbe kéne vésned, szabadidődben ennek a 3,7 millió embernek a nevét a ,,való világ" és a DM ,,cset" olvasása/nézése helyett !
  Bocs szeretnék keményen indítani !
  Nem neked szól !
  Csak úgy matematikai statisztika !
  Te a jobbik est vagy.
  Legalább felfogod a fennforgás tárgyát !”
 • 32. szilléri 2011. február 02. 18:49
  „Tök mindegy ! Az összes visszamaradó tartsa el az öreg mutert, fatert, nagybácsit és társait. Mondjatok három érvet, hogy mi a francért kéne nekünk ,,szponzorálni" a kilépők őseit !!!!! ( Ha vannak )”
 • 31. rozator 2011. február 02. 15:43
  „"Kár azt az illúziót kelteni", hogy bármilyen módon, akár alkotmánybírósági ítélettel ez a helyzet megváltoztatható lenne." Nyilatkozta az új géniusz OV!”
 • 30. szentmiki 2011. február 02. 12:35
  „elftárszak, elfogyott a nyugtatóm, nektek is??(Még mindig nem kaptam meg az értesítőt!!Hogy válasszak??!!)”
 • 29. queenmargareth 2011. február 02. 09:03
  „Valaki látta a riportot az M1-en ezzel a ..bával?
  rázta magát, vigyorgott a lófogaival, de tiszta ideg volt.Amúgy semmitmondó volt. Nem a riporter!!!!”
 • 28. THE 2011. február 01. 22:32
  „Tudtam, hogy valami fenomenális sikernek könyvelik el ezt a "nyugdíjak megvédését". A nyilatkozat előtt jól kiröhögték magukat biztos, hogy komoly képpel tudják mondani.”
 • 27. nobody 2011. február 01. 22:25
  „a fityuszbérencek szabin vannak?vagy érzi mindenki hogy ez a demagog duma milyen gáz.”
 • 26. JungHeinrich 2011. február 01. 22:04
  „"A Fidesz országgyűlési képviselője szerint a nyugdíjvédelmi program azért volt óriási siker, mert mindenki jól járt, illetve a közérdek hatalmas sikert aratott a magánérdek felett."

  A párttal a néppel egy az utunk ....:-DDD Csak akkor lesztek idegesek ha a VörösCsillag kiveri a szömötöket? Urambocsá narancsszínű :-D”
 • 25. JungHeinrich 2011. február 01. 21:59
  „"..most dolgozik a kormányzat azon, hogy az állami nyugdíjrendszer stabil, kiszámítható legyen a jövőben."
  Nemáá tényleg klónozni fognak ?”
 • 24. pocokkaa 2011. február 01. 21:27
  „23. lidi 2011.02.01. 21:07
  Igazad van, Ernő nem érdemli ezt....”
 • 23. lidi 2011. február 01. 21:07
  „19. pocokkaa 2011.02.01. 17:37 sztem meg (tekintettel nemecsek ernőre) csupa nagybetűvel kellene írni a nevüket, az összes ostoba, cinikus ..kalapét”
 • 22. deszkás 2011. február 01. 19:50
  „XBEN! Megengedik az AB nek a véleménnyilvánitást.”
 • 21. xBen 2011. február 01. 18:41
  „Miért annyira biztos ez a szőke liba abban, hogy az AB nem fog bekavarni nekik? Vagy már lezsírozták azt is? Esetleg már a strasbourgi emberijogi bíróságot is rendre utasították? Szánalmas senkiházi banda! Remélem lógni fogtok! Én nem csak a mentelmi jogotok!”
 • 20. lepkehalo 2011. február 01. 18:28
  „A "nagy sikerre való tekintettel" folytatják tovább :-/ A leggázabb, ha el is hiszik, hogy ez siker.”
 • 19. pocokkaa 2011. február 01. 17:37
  „Ma kaptam meg az értesítőt a nyugdíjpénztáramtól. 14% os hozamot értek el tavaly ezek a "csalók".

  s.g cinizmusán - igen, kis betűvel a név - pedig nem éri meg foglalkozni: eddig még mindig visszakapta mindenki azt, amit tett. Ő is vissza fogja.
  Szomorú és szégyenteljes nap ez a mai.”
 • 18. GAgyi 2011. február 01. 16:40
  „"Az MSZP-ről szólva megjegyezte: az ellenzéki párt képtelen volt titkolni azt, hogy a magánpénztárak mögött álló milliárdos spekuláns üzletemberek érdekeit védi; kiderült az is a szocialisták reakcióiból, hogy politikai és anyagi összefonódások lehetnek az MSZP és a magánnyugdíjpénztár-tagok között."

  Ezt kikérem magamnak!!!”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A napokban kiderül, ki járt jól az szja-változással

Az egykulcsos adó bevezetése összességében nagyjából 300-350 milliárd forinttal hagy többet a piaci szereplőknél. Tovább olvasom