Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Semjén: a magyar pártnak meghatározó szerephez kell jutnia a pozsonyi politikában

Semjén Zsolt szerint kulcsfontosságú, hogy a szlovákiai választásokon az etnikai alapú magyar párt meghatározó szerephez jusson a pozsonyi politikában.
A miniszterelnök-helyettes szerint kulcsfontosságú, hogy a hétvégi szlovákiai választásokon az etnikai alapú magyar párt meghatározó szerephez jusson, és jelen tudjon lenni a pozsonyi politikában. Semjén Zsolt az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtök reggel kiemelte: a választások után meg fogják találni a hangot az új szlovák kormánnyal.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese alapvető fontosságúnak nevezte azt is, hogy a többi szomszédos államban hogyan alakulnak majd a voksolások. Mint mondta, a magyarság megmaradása függ attól, "milyen erős pozícióink vannak ezekben az országokban".

Semjén Zsolt szerint Erdély tekintetében a legfontosabb az összefogás, Délvidéken pedig kulcsfontosságú, hogy a Pásztor István vezette magyar erő meghatározó legyen. "Úgy gondolom, nélküle nem lehet kormányt alakítani Szerbiában" - fogalmazott.

A miniszterelnök-helyettes szerint erkölcsi értelemben kötelességük, hogy a határon túli magyar pártokat és szervezeteket támogassák. "Ez következik a józan észből és a természet rendjéből" - jelentette ki.

Hozzátette: azt is fontos látni, hogy ilyen erős nemzeti érdekérvényesítés még nem nagyon volt, mint amit most megvalósít a magyar kormány, és ezzel együtt soha ilyen jó nem volt a körülöttünk lévő országokkal való kapcsolat, mint most. Most nagyságrenddel jobb a magyar-szlovák kapcsolat is, mint volt a két szocialista kormány, Gyurcsányé és Ficóé alatt - jegyezte meg Semjén Zsolt. Szerinte problémák nem azóta léteznek, amióta Orbán-kormány van, hanem ezek a két szocialista kormány idején keletkeztek.

Semjén Zsolt az esetleges kormányátalakításra vonatkozó felvetésre úgy válaszolt: ez a miniszterelnök kompetenciája, de ő maximálisan elégedett a kereszténydemokrata államtitkárok munkájával, a KDNP a legfontosabb értékeit érvényesíteni tudta akár az alkotmányban, akár a kormányzásban.

Az oktatás területén zajló heves és indulatos vitákról azt mondta: bizonyos fiatalok és családok nem elégedettek, bizonyos családok és fiatalok pedig elégedettek. Az oktatási államtitkár hatalmas feladatot vállalt, amikor a köz- és felsőoktatás átalakításának levezénylésére vállalkozott, és hihetetlen össztűz zúdult Hoffmann Rózsára minden irányból - mondta.

Hangsúlyozta: a konstrukció áll, most már a beüzemelése a feladat, és biztos benne, hogy amikor elkezd működni az új rendszer, és bejáratódik, azok is belátják, hogy működőképes és jó, akik most kritikusan állnak hozzá. Ugyanakkor a kritikus hangokat is meg kell hallgatni, és ami használható elem, azt be kell építeni a rendszerbe - jelezte Semjén Zsolt.

Olvasóink írták

 • 3. kilo 2012. március 08. 12:25
  „Ja meg annyi: GyF nem maga valasztotta Ficot, azt kapta.... Es lehet gyurcsanyozni, mindenesetre ot legalabb nem titulaltak fasisztanak a szlovakok...”
 • 2. kilo 2012. március 08. 12:18
  „Egyreszt arrol, hogy a totok hogyan valasztanak, nem nagyon fogjak megkerdezni tomjen zsoltit.
  Masreszt lehet, hogy a leheto legrosszabbat teszi az ottani magyaroknak azzal, hogy belekotnyeleskedik.
  Inkabb magyarazna meg, miert kellett enyhiteni a fegyvertartas szabalyain... tobben mehessenek szalonkara?”
 • 1. újratöltve 2012. március 08. 12:13
  „Semjén Zsolt és főnöke sokat tett azért, hogy szétverje a külhoni magyarság egységét! Most kitől várják az összefogást? Tőkéstől, Duraytól? Elvetették a viszály magját, mára kikelt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenekülhet a bezárástól a Szent Imre-templom Clevelandben

A Vatikán felülvizsgálta a clevelandi püspökségnek azt a döntését, amely 13 plébánia bezárására… Tovább olvasom