Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Semjén: a Nemzeti célok mindenek felett

A nemzeti megmaradás feltételei kapcsán a politikus kiemelte az etnikai alapú magyar politikai erők jelenlétének fontosságát.
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a szlovákiai Királyhelmecen kedden azt hangsúlyozta: kulcsfontosságú, hogy etnikai alapú magyar politikai erők legyenek a Magyarországot körülvevő országok parlamentjeiben, mert ez jelenti a magyarság megmaradásának garanciáját.

Semjén Zsolt mindezt a "Megoldás: az önrendelkezés, megmaradásunk és felemelkedésünk záloga" nevet viselő konferenciasorozat harmadik rendezvényén tartott előadásán mondta el. A konferencia fő témája ezúttal is a magyar nemzetpolitika volt.

Semjén Zsolt a Nemzeti célok mindenek felett című előadása során kitért a kettős állampolgárság kérdésére is. A nemzeti megmaradás feltételei kapcsán kiemelte az etnikai alapú magyar politikai erők jelenlétének fontosságát. A magyar politikus Wilfried Martens európai néppárti elnöknek a napokban Pozsonyban tett kijelentésére utalva hozzátette: összeurópai szempontból is fontos, hogy az Európai Néppárthoz tartozó Magyar Koalíció Pártja (MKP) hangsúlyos erőként ott legyen a parlamentben.

"A szlovákiai magyar közösség jövőjének három pilléren kell nyugodnia" - mondta el a konferencián tartott előadásában Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának volt elnöke. Hozzáfűzte: ezek a pillérek a munkahelyteremtés, a kulturális autonómia és a beruházások Dél-Szlovákia magyarok lakta régióiban.

"Komoly előrelépés, hogy a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) döntésének megfelelően megszületett azoknak a nemzeti fontosságú intézményeknek a listája, amelyeknek a támogatása nem pályázati alapon történik, hanem egy kiszámítható, normatív módon" - mondta el Semjén Zsolt az MTI-nek nyilatkozva a Bethlen Gábor alap támogatásai kapcsán. Hozzátette: nagy eredmény, hogy miközben ezer nehézség van Európában és Magyarországon is, a nemzetpolitikára fordított költségvetési pénz értékét sikerült megőrizni.

A konferenciasorozat a Lorántffy Zsuzsanna a Bodrogköz Fejlesztéséért Társulás szervezésében jött létre. Annak előző két részén Kövér László, az Országgyűlés elnöke, illetve Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár tartottak előadást.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget ért a mohácsi busójárás

Máglyagyújtással és koporsóégetéssel ért véget az idei busójárás kedden Mohácson. Tovább olvasom