Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Semjén: az önkormányzatok tűzzék ki a székely lobogót!

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes arra biztatta kedden az önkormányzatokat és az egyes intézményeket, hogy tűzzék ki épületeikre a székely zászlót szolidaritásuk jelképeként. Semjén Zsolt a főváros VII. kerületében rendezett ezredik állampolgársági eskütételen azt mondta: ez kifejezi a Székelyföld melletti szolidaritást és az egységes magyarság hitvallását.
Németh Zsolt: párbeszéddel kell rendezni a székely zázlót

Magyarország továbbra is a román-magyar párbeszédet tartja a legalkalmasabb módszernek a zászlóvita rendezésére - hangsúlyozta a Krónika erdélyi magyar napilapnak adott, a szerdai számban megjelent interjúban Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A Krónika utalt rá, hogy az államtitkár jelképes agressziónak nevezte a román hatóságoknak a székely zászló kitűzése ellen foganatosított intézkedéseit egy budafoki rendezvényen és megkérdezte, hogy akkor is ilyen keményen fogalmazott volna, ha előre tudja, milyen reakciókat vált ki Bukarestben. Németh Zsolt válaszában megjegyezte, hogy szeretett volna finomabban fogalmazni. Hozzátette azonban, hogy hónapok óta folyik a román kormány helyi képviselőinek a harca a székely zászló ellen, a fellépésük pedig tagadja a székelyek jogát a saját jelképeikhez, ami a mai Európában elfogadhatatlan és életidegen. "Egy nemzeti közösség nem attól létezik, hogy egy kormány azt akarja-e, vagy sem, hanem attól, hogy a közösség tagjai mit éreznek" - mutatott rá Németh Zsolt.

Az államtitkár megemlítette, nemcsak az Európai Unió más országaiban teljesen megszokott a regionális identitás és annak szimbólumrendszere, hanem Romániában is csak a székelyektől vitatják el ezt a jogot. Hozzátette, elképzelhetetlennek tartja, hogy Magyarországon valaki a román lakosságú községekben a hivatalos épületekre, iskolákra kihelyezett román zászlók leparancsolásáért szálljon síkra.

A Krónika felvetésére, hogy Bukarest tavaly Szerbia uniós tagjelöltségének a megakadályozásával próbálta elérni, hogy Belgrád tegyen konkrét lépéseket a Szerbiában élő román (vlach) kisebbség helyzetének javításáért, most meg az ország belügyeibe való beavatkozásnak tekinti a székely zászlóval kapcsolatos budapesti nyilatkozatokat, Németh Zsolt kijelentette: "A kettős mérce alkalmazása nem szép dolog, ráadásul a belügyekbe való beavatkozás vádja kicsit talán idejét múlta is. Én hiszek abban, hogy tudunk ebben az ügyben is párbeszédet folytatni a román barátainkkal."

A székelyföldi autonómiaigényre vonatkozó kérdésre az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Székelyföld autonómiája nem irányulna a románok ellen. "Attól, ha a magyar nyelv egyenrangúvá válik a románnal, ők még ugyanúgy boldogulhatnak anélkül, hogy beszélnének magyarul, a közigazgatásban a román nyelv nem veszti el a szerepét. Megszűnik viszont egy olyan dolog, ami ma mérgezi a kapcsolatokat, és amivel a magyarokat naponta szembesítik: nevezetesen hogy nyelvük, jelképeik alacsonyabb rangúak, idegenek szülőföldjükön vagy akár tiltottak, büntetést érdemlőek" - fogalmazott Németh Zsolt. Hozzátette, a jogegyenlőség, az otthonosság érzésének megteremtésével Románia nem lesz kevesebb, hanem több, gazdagabb, a kétoldalú kapcsolatok pedig tehermentessé válnak, ami kölcsönös érdek.

Semjén: az önkormányzatok tűzzék ki a székely lobogót!

Megjegyezte: hivatali szobájában a kezdetektől fogva ott van a székely zászló is a magyar nemzeti lobogó mellett.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese külön megköszönte Erzsébetváros "nemzethűségét", az állampolgársági eskütétel intézését. Nemzettársakból honfitársak lettek a most esküt tevők - emelte ki az ünnepségen.

Semjén Zsolt rámutatott: a Kárpát-medence, a diaszpóra és az anyaország magyarsága ugyanakkor együtt jelenti az egyetemes magyar nemzetet - fogalmazott.

Hozzátette: ennek a történelmi ténynek a következtében a magyar Országgyűlés múlhatatlan feladata és kötelessége volt, hogy a nemzetet közjogi értelemben is egyesítse, folytatva Szent István országépítő nagy művét. Azt mondta: a politikában sok minden változhat, de a nemzetegyesítés valóban történelem, ezt nem lehet visszacsinálni. Ami most történik, az kicsiben ugyan, de a magyar történelem legfontosabb pillanataihoz tartozik, és a magyar történelem aranylapjaira kerül fel - emelte ki.

Semjén Zsolt jelezte, hogy az állampolgársági kérelmek száma a négyszázezer felé közelít, és a ciklus végére elérik a félmillió új magyar állampolgárt.

A főváros VII. kerületében az ezredik állampolgársági okmányt az erdélyi származású óvodás kislány, Róka Stefánia vehette át. Külön köszöntötték a 19 eskütevő között az erdélyi Miklósvárról érkező Csiki Gyulát, aki 89 évesen visszahonosítási eljárásban lett ismét magyar állampolgár. Az új állampolgárok közül egy Délvidékről, három Kárpátaljáról, 15 Erdélyből érkezett.

Vattamány Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester azt hangsúlyozta, hogy a magyar nép befogadó nemzet. A magyar nemzeti múlt ismerete és megbecsülése kulcs a boldogabb jövőhöz, ezért soha ne feledjék szülőföldjüket sem - fordult az esküt tevőkhöz, és azt kérte, ne feledjék, hogy az állampolgárság felelősségvállalás is.

Zászlókat adtak át

Több mint  harminc polgármester vesz át a székely zászlót Budafok-Tétényben  csütörtökön - olvasható a Németh Zoltán (Fidesz) országgyűlési  képviselő és Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP) polgármester aláírásával  ellátott, az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.  

A zászlók ünnepélyes átadása február 14-én Budafok-Tétény  polgármesteri hivatalában lesz. Az eseményen a települések  képviseletében polgármesterek, alpolgármesterek veszik át a székely  zászlót - írták.  

Emlékeztettek: január 28-i közleményükben kérték a hazai  önkormányzatokat, hogy álljanak a székelyföldi települések és  polgármestereik mellé, akiket megbüntetnek, ha kitűzik zászlójukat.  

"Budafok-Tétény kezdeményezése nyitott szívekre talált". Több  mint 50 magyarországi település csatlakozott a szolidaritási  felhíváshoz - olvasható a közleményben.  

Mint írták, a Tisztességes Választásért Alapítvány 50 zászlót  adott át Budafok-Téténynek, hogy továbbítsa azt a csatlakozó  településeknek.  

Eddig többek között a főváros III., VII., XVIII., a XXI. és a  XXII. kerülete, valamint Gyöngyöspata, Diósd, Siófok, Barcs, Tata,  Somogyvár, Tököl, Vác és Cegléd tűzte ki a zászlót a helyi  önkormányzati hivatal épületére.  

Az Agerpres hírügynökség hétfői közlése szerint Hargita megyében  negyven polgármesteri hivatalon, 62 iskolán és több más középületen  leng a székely zászló.

Olvasóink írták

 • 3. szegarazs2 2013. február 12. 14:18
  „Az indexről:

  "A székelyzászló kitűzését támogató polgármesterek sorából érdekes kivételként lóg ki Szehofner József, Tatárszentgyörgy városvezetője, aki Fidesz-KDNP színekben lett polgármester.
  A városvezetőnek elege van a ,,nagy megmondókból, az állandó kokárda viselőkből, a székely emberek vendégszeretetét kihasználó, zabálni kijáró naplopókból, a piros-fehér-zöld színek, és a kereszt mögé bújó talpnyaló, hataloméhes ´nemzeti´ karrieristákból, a nagy Magyarország térképet autójukra kiragasztó elmebetegekből, akik azt hiszik, hogy most megmutatják, ki is az erős gyerek".
  Szehofner annak ellenére nem támogatja a zászlótűzést, hogy felesége székely, és három gyermeke van, akiknek az ereiben ,,a magyar, a sváb mellett székely vér csörgedezik". A tatárszentgyörgyi polgármesternek ugyanakkor úgy látja, hogy a zászló kitűzésével semmivel nem lesz jobb a székelyeknek, nem lehet az anyaországból megoldani az ő problémáikat, sőt az ilyen irányú törekvések ,,kárt okoznak". "”
 • 2. grafika88 2013. február 12. 13:32
  „Miért kell a románokat ingerelni ??? Így is sokáig ellenségeskedtek !Útálják a magyarokat..itt is, szerbiában is, szlovákoknál is.
  tömjénzsoltika pedig inkább a dr. védhetné meg, a másolás helyett. egy seggnyaló másoló szerzetes !
  NE akarjanak már ...beleszólni a más országok belügyeibe !
  A székely bácsika a héten megmondta a rádióban : ő nem magyar ---ő székely ! orbánt is kihajtották az összel ..amikor a román választásokba pofázott bele.”
 • 1. zehn 2013. február 12. 12:36
  „Javaslom továbbá, hogy az egykor elvesztett/elcsatolt országrészek városaiban állítsunk fel Nemzeti Turulszobrokat! Valamint megmutatva, hogy mi milyen toleráns, befogadó és minden ami jó és szép nép vagyunk, Tűzzük ki még a baszk, katalán, vallon, flamand, skót, quebec stb. zászlaját is! Hogy teljes legyen a kép a mi nagyszerűségünkről, ezzel egyidejűleg pedig a magyar állampolgárságú, magyarul beszélő roma és zsidó honfitársainknak szorgalmazzuk, hogy fáradjanak el tradicionális ős hazájukba, Izraelbe és Indiába.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann: nem megfutamodás az oktatási terület szétválasztása

Kitért arra is, hogy fizikailag sem nagyon tudott az elmúlt hónapokban a felsőoktatás ügyeivel foglalkozni. Tovább olvasom