Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Semjén: közel harmincezer honosítási kérelem

Közel harmincezer honosítási kérelem érkezett az eljárás január 3-i indulása óta - mondta a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának keddi ülésén a Parlamentben.
Semjén Zsolt értékelése szerint a közigazgatás felülmúlta önmagát, szakmailag hibátlanul, kiemelkedő empátiával folyik a honosítási kérelmek fogadása és az ügyintézés.

A miniszterelnök-helyettes a bizottság ülésén, amely a Himnusz eléneklésével kezdődött, kifejtette: napi közel nyolcszáz kérelem érkezik, s az eddig befutott közel harmincezer kérelem közül mintegy négyezer feldolgozása már befejeződött. Március 14-én elkezdődik az állampolgárság kiadása és elindulnak az eskütételek - tette hozzá Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes megerősítette, az állampolgársági törvény nem diszkriminatív, mert nem tartalmaz etikai kitételt, és mindenben megfelel az uniós országok gyakorlatának. A jogszabály a román állampolgársági törvény mintájára született, s ha Románia havi 10 ezer útlevelet adhat ki a Moldáviában, és a világon élő románság számára, akkor senki nem szólhat egy szót sem, ha Magyarország a határon túli magyarság tekintetében hasonlóan cselekszik - mondta.

Kiemelte: az egyszerűsített honosítási eljárás miatt nemhogy nem lett feszült a viszony körülöttünk lévő országokkal, hanem sosem voltak ilyen jók a kapcsolatok.

Szlovákia tekintetében vannak problémák, de Magyarország törekszik a párbeszédre, és gondok nem a szlovák néppel vannak. Megkockáztatta, ha korábban jobbközép kormány lett volna, feltehetőleg nem született volna meg a szlovák ellentörvény sem. Ugyanakkor hozzátette: az állampolgárság minden állam belügye, és azt üzente a felvidéki magyaroknak, ne féljenek, Magyarország semmilyen adatot nem szolgáltat ki az állampolgárság tekintetében. Megjegyezte: minden Magyarországon élő szlovák minden nehézség nélkül felveheti a szlovák állampolgárságot.

A kereszténydemokrata kormányfő-helyettes Romániát illetően semmilyen problémát nem látott, itt zökkenőmentes az eljárás. Szerbiával kapcsolatban óriási előrelépésnek nevezte a kulturális autonómia megvalósulását, s megjegyezte, hogy az állampolgárság elé semmilyen nehézséget nem gördítenek. Kitért ugyanakkor arra, hogy üdvös lenne, ha a belgrádi kormány visszaadná az anyakönyveket a magyar katolikus és református egyháznak.

Ukrajnában vannak jogi problémák, mert ott elméletileg nem ismerik el a kettős állampolgárságot, de ez nem a magyarok, hanem a Dnyeper menti oroszok miatt van így - mondta, kiemelve: az állampolgárság kiadása itt is zökkenőmentes. Hozzátette: természetesen, attól, hogy egy ottani magyar felveszi a magyar állampolgárságot, attól rá Ukrajnában még az ukrán törvények vonatkoznak.

Semjén Zsolt beszélt arról is, hogy a magyar nemzet államhatárokon kívüli része "fokozottan kitett" az asszimilációnak, és a helyzet rosszabb, mint amilyennek látszik. Kiemelte: ezt a folyamatot csak a hagyományos eszközökkel, támogatási formákkal nem lehet megfordítani, erősebb impulzust kell adni, ami nem lehet más, mint a teljes jogú állampolgárság megadása. A magyar nemzet Szent István óta közjogi nemzet, és a közjog mindig meghaladta a szorosan vett etnikai határokat - fogalmazott.

Potápi Árpád a testület fideszes elnöke jelezte: azt tervezik, hogy minden olyan területre ellátogatnak majd, ahol magyarok élnek.

Szili Katalin, a testület független alelnöke úgy fogalmazott: a testület létrejötte jó lehetőséget kínál a nemzeti értékek folyamatos figyelemmel kísérésére. A kormányfő helyettesétől azt kérdezte, az eskütételek lebonyolítása hogyan történik majd a jövőben. Semjén Zsolt válaszában elmondta, hogy az a személyes álláspontja, az esetleges provokációkat elkerülendő, kisebb csoportokban a nagykövetségeken, konzulátusokon történjen az eskütétel.

Stágel Bence, KDNP-s képviselő a fiatalok által igényelt állampolgársági adatokat kért Semjén Zsolttól, aki erre ígéretet is tett.

Szávay István (Jobbik) azt mondta, hogy e témában konstruktív ellenzékként kívánnak viselkedni. Ehhez azonban jó, ha konstruktív kormánypárt is tartozik - jegyezte meg. A jobbikos politikus a miniszterelnök-helyettes véleményét osztva, a mindenkinek járó egyforma szavazati jog mellett tette le a voksát.

Olvasóink írták

 • 4. zoltanszabo 2011. február 15. 17:48
  „Ez a Szávai I. Jobbikos---ez a hapsi nem normális !!!!!! " mindenkinek járó egyforma szavazati jog ..."
  ERRŐL VAN SZÓ !!! Remélem tiltakozni fogtok--NE döntse már el --több száz km- élő egyén--mi legyen Magyarországon !!!
  NE HOGY MÁN Erdélyben v. Ausztráliában élő szavazzon--mi legyen itthon ?!!!! Csak az aki Moszágon él --csak az !!!
  Fél a fityesz--következő szavazásnál ? A nép majd dönt mi legyen.”
 • 3. queenmargareth 2011. február 15. 17:24
  „gyertek csak gyertek a jólét országába!”
 • 2. deszkás 2011. február 15. 17:10
  „Na erről van szó Semjén úr! Kezdetben hát majd ilyen aztán olyan meg hát.És miért a Román mintát vette alapul? A Német nem jó például.Vagy idehaza nincs ész aki...”
 • 1. sbert 2011. február 15. 17:08
  „hehe
  eddig....
  nemzetiségei a jelentkezőknek?
  arról miért nincs fáma???????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lehet indoklás nélkül elbocsátani a kormánytisztviselőket

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a kormánytisztviselők indoklás nélküli felmentésére vonatkozó szabályt. Tovább olvasom