Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Semjén: teljesen átrendeződött a szlovákiai politikai mező

Teljesen átrendeződött a szlovákiai politikai mező, de a magyar kormány üdvözli azt, hogy várhatóan a jobbközép fog kormányt alakítani, és azt is, hogy a Híd-Most párt bekerült a törvényhozásba.
Láthatóan teljes mértékben átrendeződött az egész szlovák politikai mező, amit nyilván tanulmányozni kell - jelentette ki a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke. Hozzátette: "az nagyon nagy eredmény, hogy a jobbközép fog tudni kormányt alakítani, ezt mindenképpen üdvözöljük" - értékelte a szlovák választás eredményét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap az MTI-nek.

Olvasóink írták

 • 10. jozko 2010. június 13. 20:54
  „Jó az, ha a Magyar Parlament továbbra sem a külföldi válsztási esélyekhez időzíti a törvényalkotást.....A szolvákiai magyar választási eredményekkel kapcsolatos állásfoglalást így állítanám sorrendbe: elfogadjuk-üdvözöljük-tanulmányozzuk-levonjuk a következtetéseket-mérlegeljük, konkretizáljuk az együttműködés lehetőségeit és teendőit. Szerintem.”
 • 9. achilleus 2010. június 13. 17:32
  „8. hozzászólás Tapasztalt 2010.06.13. 17:16
  Ugyanezt írtam a 2. hozzászólásomban.
  De te sem őket ejnyézted, hanem az ittenieket.
  Az utóbbi hozzászólásom pedig a TE "ejnyé"-zésednek szólt.”
 • 8. Tapasztalt 2010. június 13. 17:16
  „achi, ejnye, de igy döntött a szlovák nép.....”
 • 7. achilleus 2010. június 13. 17:07
  „6. hozzászólás Tapasztalt 2010.06.13. 15:59
  ejnye, orbán kedvenc magyar pártja nem került be a parlamentbe?

  ejnye, gyurcsány kedvenc tárgyalópartnere, nem lesz tovább szlovák miniszterelnök?
  ejnye, a magyar szocialisták testvérpártja, nem fog tovább kormánypárt lenni?
  ejnye, ejnye.”
 • 6. Tapasztalt 2010. június 13. 15:59
  „ejnye, orbán kedvenc magyar pártja nem került be a parlamentbe? Az állampolgársági törvényt persze a határon tuli magyarok érdekében siette el a fidesz. Igaz, ök azt kérték, halasszák el......ujabb öngól, lesz még több is...”
 • 5. Léni 2010. június 13. 15:50
  „Ki az a Semjén? Az, aki pap létére úgy mocskolódott a Parlamentben évekig, hogy
  díszére válna egy rosszabbfajta kocsisnak? Ő aztán mondhat amit akar.”
 • 4. puccéran 2010. június 13. 15:46
  „Nem megmondtam, hogy Fecó vagy Ficó egy kutya%! Szégyellem magam, hogy EU és a NATO helyett is.
  Fecó már megbukott, Fico sem kerülheti el. Felháborító, hogy ilyen emberek miniszterelnöki székeket bitorolhattak Európa közepén a 21. században.”
 • 3. achilleus 2010. június 13. 15:37
  „1. hozzászólás zehn 2010.06.13. 15:14
  Az előző is természetesen Zehn-nek lett címezve. Még annyit akkor hozzáteszek, hogy abban is egyetértek, hogy sokkal óvatosabban kell az ilyen ügyekben eljárni, és nemcsak a Fidesznek, hanem a Fideszhez közelálló médiumoknak is. A HírTV választásieredmény-prognózisai siralmasak voltak, tiszta égés. Remélem tanultak ezekből a kapitális blamázsokból.”
 • 2. achilleus 2010. június 13. 15:32
  „Szinte minden szempontból egyetértek, még abban is, ami a Fidesznek a két párttal szembeni korábbi megnyilvánulásait illeti. Tudomásul kell venni, hogy a szlovákiai választók így döntöttek, biztosan jobban tudják nálunk, hogy miért. Csak remélni merem, hogy ezért innen nem fogja leteremteni őket senki. Egyébként így utólag érdemes áttekinteni ezt - a Fidesz-honlapon is megjelent - lapszemlét. Jó eligazodást az egyes szlovákiai magyar, vagy részben magyar pártok céljairól. A "Híd" bejutását az alábbiak alapján valóban csak üdvözölni lehet. (Az MKP kiesését pedig fájlalni.)

  "Szlovákiai vélemények a Hídról és az MKP-Híd viszonyáról

  Kemény magyar-magyar vitákat vár a szlovákiai sajtó azt követően, hogy Híd néven új párt létrehozását jelentette be Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának volt elnöke. A szerdai lap-, illetve elemzői vélemények szerint nagyon nehéz megmondani, milyen esélye van a Hídnak a sikerre.
  Utoljára frissítve: 2009. június 10., 11:06

  "Amin áll vagy bukik az MKP és/vagy a Híd sikere, az nem is a pártprogram lesz, hiszen mindketten jobbközépre pozícionálják magukat, hanem a politizálási stílus. Kit képesek és milyen hangon, netán nyelven megszólítani? Mivel a Híd valamiféle szlovák-magyar párttá alakulna, potenciálisan több választót tud megszólítani, mint az MKP. De ugyanez lehet a veszte is: nem tudja megszólítani sem a magyarokat, sem a szlovákokat, hiszen nem egy tanulmány készült már arról, hogy a nemzetiségi átszavazás Szlovákiában nem igazán működik. Ezért talán elsietett volt a szlovák-magyar párt alakulásának bejelentése, hiszen ha nem sikerül a szlovák rész, csak a magyar, már az első sikertelenségről is beszélhetünk. Színmagyar pártként ugyanis talán több keresnivalója lehetne Bugáréknak azzal, hogy teljesen nyitottak a szlovák pártokkal való együttműködésre, koalícióra" - írja az Új Szóban Molnár Norbert, a lap főszerkesztője.

  "A Híd egy óriási előnnyel indul: ez Bugár Béla személye. De az új pártnak nem ebben van a legfőbb pozitívuma. Teljesen mindegy, mit képvisel, a lényeg, hogy megbontja azt az egészségtelen egypártrendszert, ami a szlovákiai magyarság életét uralta minden szinten. Ilyen szempontból az egység megbontása szlogennek kábé annyi értelme van, mint siránkozni a Nemzeti Front szétporlasztásán. Léteznek még olyan szavak, mint az együttműködés, pluralizmus, versengés stb. Izgalmas pár hónap kezdődik a szlovákiai magyarság és a szlovákiai politika életében. Persze csak akkor, ha az új helyzet új megoldásokat, új módszereket, friss gondolatokat, logikusabb válaszokat is hoz magával. Talán vége a gittrágás időszakának" - véli a szerző.

  A Hospodárské Noviny című gazdasági lap szerint Csáky Pál, az MKP elnöke nehezen viseli el a helyzetet, ami azt bizonyítja "a magyar kisebbségben megkezdődött a gyilkos testvérharc", amely aligha végződik megbékéléssel. Csáky megismételheti Vladimír Meciar útját: a választáskor támogatást szerez, de koalíciós partnerként elfogadhatatlan lesz. Azt sem szabad ugyanakkor tagadni, hogy bármilyen magyar párt a szlovák pártok számára mindig az utolsó a lehetséges koalíciós partnerek között. Ha a Hídnak sikerül elegendő választót megszólítania, akkor az MKP előtt ő lesz az utolsó előtti - jegyzi meg a lap.

  A magát függetlennek mondó Pravda szerint Bugár a Híddal a szlovákokat és a magyarokat szeretné összekötni. Ezzel szűzföldre lépett. Csáky a lap szerint nem jól politizál, mert az MKP az ellenzéken belül is elszigetelődött. Mindkét pártot ugyanakkor az a veszély fenyegeti, hogy egyikük sem tud majd bekerülni a parlamentbe. Hogy mennyire reálisak Bugár elképzelései, azt csak a következő választáson lehet felmérni. "Projektje egyelőre csak az ismeretlenbe vezető híd" - zárja jegyzetét a Pravda.

  Grigorij Meseznikov, az IVO társadalomkutató intézet igazgatója szerint nem elképzelhetetlen, hogy a szlovákok és a magyarok bizalmát is megnyerje egy új párt, amely közös szlovák-magyar projekt lenne. "Eddig azonban a Híd inkább az MKP levált részére hasonlít" - mondta a politológus az Új Szónak. Hozzátette, nem tudja megítélni, hogy mennyire szólítja majd meg a szlovákokat.

  Úgy véli, az alapítás eddigi momentumai arra utalnak, hogy az új párt egy alternatíva akar lenni az MKP mellett a magyar választók számára. "Ha sikerül az áttörés a szlovák oldalra, az segíthet nekik, de ez még kérdéses - véli. - Egy közös szlovák-magyar pártnak nincs elődje Szlovákiában, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene megkísérelni" - teszi hozzá Meseznikov. Szerinte erre csak akkor van Bugáréknek esélyük, ha jelentős szlovák személyiségeket is sikerül bekapcsolniuk a pártba. - (MTI)”
 • 1. zehn 2010. június 13. 15:14
  „Igen? Pár napja még kijelentette a fidesz: A HÍD nemkívánatos párt, vele nem szeretnének tárgyalni semmilyen szinten. Nagyot fordult a világ, a gerinc meg továbbra is hajlékony. Rövid idő alatt már a harmadik kapitális baklövés / Állampolgárság elsietett megadása, Szijjártó-Kósa idióta tandem szerencsétlen kijelentése, most meg megint majd magyarázkodni kell, mivel csak ez a magyar párt került be a szlovák parlamentbe és az igen fura lenne,ha velük sem folytatnának párbeszédet./Mi jöhet majd még?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárják a Közép-Tiszát megcsapoló tiszaroffi tározót

Vasárnap este hat órakor az Országos Műszaki Irányító Törzs döntése alapján bezárják a tiszaroffi… Tovább olvasom