Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Semmis az Emfesz eladása a Kúria ítélete szerint

A Kúria hétfőn hozott ítéletében semmissé nyilvánította az Emfesz Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi Kft. adásvételi szerződését, és egyedüli tulajdonosként a ciprusi bejegyzésű Mabofi Holdings nevű céget visszahelyezte jogaiba, azonban az ítélet szerint ha egy külföldi bíróság más döntést hoz a cégjegyzéki adatokkal kapcsolatban, akkor az érvényes.
A Mabofi Holdings hétfőn az MTI-vel azt közölte, hogy a Kúria öttagú tanácsa egészében helybenhagyta az első fokon meghozott és a másodfokon jogerőre emelkedett döntést, miszerint Góczi István korábbi ügyvezetőnek 2009. április 28-án nem volt joga eladni a Mabofi 100 százalékos üzletrészét a svájci bejegyzésű RosGas AG-nak.

Góczi István, az Emfesz ügyvezetője viszont az MTI megkeresésére felhívta a figyelmet az ítéletnek arra részére, amely szerint, ha egy másik állam bírósága vagy egy külföldi székhelyű választott bíróság olyan jogerős határozatot hoz, amelyet Magyarországon elismernek és cégjegyzéki adatra vonatkozik, akkor ennek az ítéletnek az alapján át kell vezetni a megállapított jogot, tényt, adatot a közhiteles nyilvántartásba. Góczi István a jogászok álláspontját ismertetve azt mondta: röviden ez azt jelenti, hogyha a Moszkvai Választott bíróság a RosGas AG javára dönt a tulajdonlás kérdésében, akkor az Magyarországon is érvényes. A választott bírósági ítéletet Góczi István március közepére várja.

A Mabofi Holdings az MTI-hez eljuttatott közleményben úgy fogalmaz: "a csalárd egydolláros ügylet eredményeképpen a korábban milliárd dolláros árbevételű Emfesz mára egy gázforgalmi engedélyeket nélkülöző, vagyonát vesztett társasággá vált".

Az Emfesz a második legnagyobb gázkereskedő volt, de 2011. január 5-én a Magyar Energia Hivatal felfüggesztette a cég gázkereskedői engedélyét, mert a rendszerirányító FGSZ Földgázszállító Zrt. felfüggesztette az Emfesszel kötött szerződést. Végül a hivatal bevonta az Emfesz engedélyét.

A Kúria ítélete lehetővé teszi - jegyzi meg a Mabofi közleménye - a Group DF-hez tartozó magyar vállalkozás más cégekbe kivont vagyona egy részének visszaszerzését is. A korábbi tájékoztatás szerint az Emfesznek Romániában, Lengyelországban és Ukrajnában vannak energetikával foglalkozó leányvállalatai. Lengyelországban például földgázkutatási tevékenységet is folytat.

Olvasóink írták

  • 1. szentmiki 2012. február 13. 18:49
    „a sok duplán befizettetett pénzzel mi lesz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákhitel: február 15-ig igényelhető

Február 15-ig igényelhetik a diákhitelt azok a hallgatók, akik már márciusban szeretnének a… Tovább olvasom