Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Semmivé válhat az euró

Baj van az euró-papírpénzzel. Nem egy esetben még ki sem adták, máris semmivé lett - írják a német lapok és példaként a rendőrség szóvivőjét idézik, aki elmondta, hogy kiváltképpen Berlin térségében már kézbevétel után szabályosan szétmorzsolódnak a 20 és 50 eurós bankók.
Először június közepén Berlinben adtak be a nemzeti bankba egy elporladt 20 euróst. Azóta egyre sokasodtak a papírpénzzel kapcsolatos panaszok. Az elmúlt hetekben már csaknem valamennyi nagyvárosból érkeztek jelentések papírpénzek szabályos szétmállásáról.

Kiváltképpen az 50 eurós bankók szenvednek "széthullási kórban", amit a rendőrség szakértői szerint feltehetően kénsavas kezelés vált ki. A hatóságok egyelőre csak találgatnak, de nem zárják ki, hogy szervezett bűnözők állnak a titokzatos jelenség hátterében, amellyel zsarolni akarják a valutaegységbe tömörült európai országokat.

Időközben a rendőrség vegyészei kimutatták, hogy ismeretlen személyek a papírpénzt szulfát-sóval szórják be, ami az emberi kéz nedvességével érintkezve kénsavat alkot és rövid idő alatt szétmállasztja a központi jegybankok által kibocsátott fizetőeszközt.

Azt is sikerült egyértelműen megállapítani, hogy nem lehet szó gyártási hibáról. Külföldön eddig nem tapasztaltak hasonló jelenséget, ezért azt is elképzelhetőnek tartják, hogy olyan vegyi ismeretekkel rendelkező elmebeteggel állnak szembe, aki így akarja bebizonyítani, hogy el tudja pusztítani az eurót.

>
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukarestben túl szerénynek tartják a román biztos feladatát

A román politikusok egy részének öröme nem teljesen felhőtlen az ország leendő uniós biztosának… Tovább olvasom