Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Sertéstartók összefogásáról

Az alföldi sertéstartók 10–15 forinttal magasabb áron értékesítik állataikat, mint a dunántúliak.
A minap Kecskeméten tanácskoztak a sertéstartók. A konstruktív hangulatú összejövetelen részt vett Gráf József földművelésügyi miniszter is. A Nyugat-Dunántúlt egyedül Erdős Ferenc, a Rábamenti Takarmány és Hústermelő Rt. vezérigazgatója képviselte. Milyen tanulságokkal szolgált a tanácskozás? – kérdeztük Erdős Ferenctől.
– Termelői összefogásra lenne szükség – válaszolta a vezérigazgató. – Ez azért fontos, mert alig négy-öt ember kezében van a vágóhídi felvásárlás jelentős része.

Ezzel szemben a termelői oldal teljesen szétforgácsolt, hiányzik az összefogás. Ennek az az eredménye, hogy az Alföldön, ahol a termelők jóval szervezettebbek, átlagosan 10–15 forinttal magasabb felvásárlási árat érnek el, mint a Dunántúlon. Tehát termelői értékesítő szövetkezetekbe kellene tömörülni. Bővíteni kellene a szili székhelyű kisalföldi sertésértékesítő szövetkezet taglétszámát is, nem szabadna sajnálni erre a tagdíjat. Hiába példálózunk Dániával. Ott hetven év alatt alakult ki a mostani rendszer. Nálunk ez úgy jöhet létre, ha a termelői oldal rádöbben arra, hogy összefogás híján kijátszanak bennünket.

Erdős Ferenc szerint az agrárminiszternek – ismerve a gondokat, s látva, hogy az állattenyésztés és a növénytermesztés ideális aránya felborult az elmúlt tíz évben – intézkedéseket kell hoznia. Jó esetben ugyanis a növénytermesztésnek egy-, az állattenyésztésnek kétharmadot kellene kitennie a mezőgazdasági termelésből. Jelenleg a statisztikai adatok szerint 53:47 százalék az arány a növénytermesztés javára.

– Ahol lehet, a költségeket kell csökkenteni, hisz a büdzsében nincs pénz – tette hozzá a vezérigazgató. – Az idei sertésenkénti 1800 forint állatjóléti támogatást is csak a jövő év elején, január 15. és február 15. között kapjuk meg. Az importot vissza kell szorítani, enyhíteni szükséges a korábbi EU-s országokénál is szigorúbb környezetvédelmi szabályokat. Ezekre a miniszter ígéretet tett. Ez azt mutatja, hogy a termelői oldalt akarja támogatni, hisz költségcsökkentéssel lehet a versenyképességet megtartani.

– Nemrég arról tanácskoztak a sertéstartók – például Szilban is –, hogy közös vágóhidat építenének. Beszéltek erről Kecskeméten is?
– Szóba került, de a szakminiszter ezt nem tartja jó ötletnek, ezért nem is támogatja a zöldmezős beruházást. Úgy vélekedett, hogy sokkal szerencsésebb lenne, ha valamelyik leállított vágóhidat vennék meg a termelők, alakítva egy termelői érdekközösséget. Jó példa az összefogásra az alföldi központtal szerveződött Magyar Sertéstartók Szövetsége, mely lassan országos érdekképviseletté növi ki magát. A kecskeméti közgyűlésen lehetőségük nyílt arra is, hogy tizenhat pontban átadják a miniszternek azon javaslataikat, amelyek az ágazat stabilizálódását elősegítenék – nyilatkozta a vezérigazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörtek a Firefoxhoz

Hacker-támadás áldozatává vált a Mozilla Foundation marketing oldala, a SpreadFirefox.com, ami a… Tovább olvasom