Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Sérültek fesztiválja: testet-lelket építő erő

Tizenöt évvel ezelőtt maguk a szervezők sem álmodtak ekkora sikerről. A sérültséggel élőkre ugyanis évtizedekig sokkal inkább a be- és elzárkózás, mintsem a megmutatás volt a jellemző. Az eltelt idő, a Pünkösdi Fesztivál léte, programsorozata a közösségépítés és az értékmegőrzés ékes bizonyítékává vált.
A Pünkösdi Fesztivál évről évre a fogyatékossággal élőket szólítja meg művészeti szemléjével. A látás-, hallás- és mozgássérültek, valamint az értelmi fogyatékosok maguk készítette tárgyaikkal, művészeti alkotásaikkal lepik meg egymást, illetve az érdeklődőket. Ezeknek a daraboknak idén is hagyományosan a győri PÁGISZ ÁMK aulája adott otthont. Itt találkoztunk a nézelődő, éppen fellépés előtt álló Németh Marcellával, a szlovákiai ekecsi mentálhi-

giénés otthon lakójával, aki elmondta: barátai élnek Győrben, s neki, látogatónak élményt jelent a fesztivál, ahol – amellett, hogy bemutathatta tánctudását – tanulhat is a többiektől. A tatabányai Adamecz László évek óta füttyszólójával örvendezteti meg a nagyérdeműt, most is elkápráztatta hallgatóságát.
– Huszonhat éve sokízületi gyulladás gyötör, pedig egykor vájárként kerestem a kenyeremet – sorolta Adamecz László, akit évek óta barátként várnak a győriek. – Tatabányán hasonló igyekezettel próbálunk segíteni a sorstársakon, s a nyolcadik, sorban az országos fesztiválra viszontvárjuk a Győr-Moson-Sopron megyeieket.
– Áldás, istenadta tehetség az, ha valaki a sérültségével együtt élve adni tud a másik embernek, netán a közösségnek – vélekedett Szabó János, a Mozgássérültek Érdekvédelmi Szövetségének megyei elnöke. A negyedszázados jubileumát ünneplő szervezet éves programjához tartozik a Pünkösdi Fesztivál, ami alkalom a bemutatkozásra, az értékek felsorakoztatására. Szólisták, csoportok váltják egymást a színpadon a megyéből, a régióból, mi több, a határon túlról. A néhány éves fellépőtől a nyolcvan-egynéhány éves szereplőig biztatják egymást. Nem számít a bot, netán a kerekes szék, vagy az a tény, hogy a színpadra lépőnek kis segítség kell. Az összetartozás érzése, a vers vagy az égig érő énekhang felér minden kinccsel.
Bodács Lászlóné, az első fesztiválok elindítója szinte mindenkit ismer, az ő szervezőmunkáját Keller Pálné vette át. Profi a látvány, ízesek az előre elkészített uzsonnacsomagok, s akkor még nem tettünk említést a nívós nevekből álló zsűritagokról. A Vas megyei szervezet júniusban Celldömölkön várja a szereplőket, szeptemberben Balatonfűzfőn, októberben pedig Tatabányán folytatják a kulturális fesztivált, immár országos résztvevőkkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint nőtt a mobilpiac

Az idén áprilisban a három magyarországi mobilszolgáltató előfizetőinek száma 0,08 százalékkal, mintegy 8 ezerrel, 9,414 millióra emelkedett – közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (MHH) az MTI-vel. Március végén az előfizetők száma 9,406 millió volt. A közlemény szerint április végén a 100 főre jutó előfizetések száma 93,4 volt a március végi 93,3 után, illetve a 12 hónappal korábbi 87,7-del szemben. Tovább olvasom