Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Sibrikek, Szalacsyak és Deák

Átdolgozzák, kibővítik a Rábacsécsény történetét feldolgozó kiadványt a közeljövőben. Az új kötet kiadását a faluból elszármazott birtokos család tagjai, a Szalacsyak is támogatják.
Új fejezetekkel bővül a közeljövőben a Rábacsécsényről szóló könyv. A Solymos család kezdeményezte a történeti kiadás átdolgozását, mivel a faluból származó Solymos Szilveszter bencés szerzetes hagyatékában újabb adalékokat hagyományozott szülőfaluja múltjából. A könyvet 1970-ben adták ki először, Solymos István tanácsaival.

„ Útmutatás” szerint

Kovács Teodóra rábacsécsényi polgármester a Kisalföldnek elmondta: Szilveszter atya halála előtt megadta az „útmutatást” a teendőket illetően. Eszerint a község II. világháborús időszakát ismerhetik meg részletesebben a könyv olvasói Horváth Dori Imre akkori káplán visszaemlékezései alapján. Emellett helyet kap a műben Rábacsécsény és környékének természetföldrajzi leírása is, ami Kovács Zsuzsanna helyi pedagógus munkája.

Büszkék lehetnek rá

Nemrégiben a faluban egykor birtokos család, a Szalacsy família leszármazottai látogattak el a Rába-parti településre. Pseik nyomait kutatták, kevés sikerrel. Egykori kastélyukat ugyanis a háború alatt az orosz katonák széthordták. A Belgiumban, Svájcban és Ausztriában élő Szalacsyak ígéretet tettek arra, hogy a Rábacsécsény könyv újabb kiadását anyagilag is támogatják.
– A rábacsécsényiek büszkék lehetnek múltjukra, van mire emlékezni – mondta Kovács Teodóra. – Meg kell említeni a Sibrik családot, mint a falu egykori birtokosát, melynek leghíresebb tagja Sibrik Miklós, II. Rákóczi Ferenc társa a bujdosásban és akivel együtt temették el Kassán. Rábacsécsényben utca őrzi az emlékét. Sokan tudják, hogy Deák Ferenc is rokoni szálakkal kötődött falunkhoz, hiszen édesanyja Sibrik Erzsébet volt. A „haza bölcsének” domborműve a község közepén áll. A Kisfaludyak ugyancsak e família révén kapcsolódnak hozzánk. Igyekszünk méltó módon őrizni hagyományainkat és neves szülötteink emlékét, ezt a célt szolgálja a rábacsécsényi könyv átdolgozása is.

Utolsó akarata volt

Solymos Szilveszter testvére, István emlékének szeretett volna adózni ezzel a munkával. Ez utolsó akarata volt, amit nekünk tiszteletben kell tartani és az atya útmutatásait követve meg is valósítjuk elképzeléseit. Ennyivel tartozunk Szilveszter atyának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem borult a papírforma

Kosárlabda Vasas-Csata MKB-

Euroleasing 54 77 (14–22, 17–10, 12–23,… Tovább olvasom