Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Sikeres a PannErgy első geotermikus kútfúrása

Percenként 1.150 liter közel 80 Celsius fokos meleg víz hozamú kút fúrását fejezte be sikeresen a tőzsdén jegyzett PannErgy Szentlőrincen - jelentette be a PannErgy a BÉT honlapján kedden.
A geotermikus energia termelésre és szolgáltatásra koncentráló PannErgynek ez első sikeres geotermikus kútfúrása.

Az elsődleges tesztek és tapasztalatok alapján a meleg víz hozam mintegy 4 megawatt maximális hőteljesítmény, amely összhangban van a cég korábbi várakozásaival. A több mint 1.600 méter mély kút mélyítését szeptember 7-én fejezték be.

A PannErgy 2009. áprilisában kezdte meg első geotermikus kútjának fúrását Szentlőrinc városa mellett, elsődlegesen a helyi távhőszolgáltatás hőigényének zöld-, geotermikus forrásból való fedezése céljából.

A fúrás az előzetesen tervezettnél hosszabb ideig tartott, részben a gépek és berendezések többszöri meghibásodása, részben bizonyos geológiai információk újraértékelése miatt.

A végleges tesztelések és mérések az elkövetkezendő hetekben lesznek.

A közlemény szerint Bokorovics Balázs, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke a szentlőrincit a portfolió legkockázatosabb geológiai adottságával rendelkező projektjének nevezte. A bonyolult geológiai szerkezet új megközelítést és következtetéseket eredményezett a fúrás során, amely a későbbiekben nagyobb lehetőséget fog adni Magyarország és a Kárpát-medence geotermikus adottságainak kiaknázásához.

A geotermikus energia kutatásban a PannErgy szakmai partnere az izlandi Mannvit, korábbi nevén VGK Hönnun cég. A PannErgy több tucat önkormányzattal alakított közös vállalatot a kutatásra és az energiaszolgáltatásra. A 2007-ben kezdett stratégia alapvető célja 20 létesítmény és legalább 60 megawatt beépített kapacitás megteremtése.

Olvasóink írták

  • 1. achilleus 2009. szeptember 15. 16:21
    „A számok MAGYAR helyesírása - úgy tűnik - terra incognita. Várom, hogy a dátumban is 2.009-ként jelenjen meg az év. Vagy értelmezzem tizedespontként? Akkor pedig egy másfél méternél alig mélyebb lyukból (1.600), alig több mint 1 liter víz csöpörészik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországra látogat az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosa

Ma Magyarországra látogat Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az… Tovább olvasom