Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Sikeres a Pannon Mobil EKG

A kutatási fejlesztés végső stádiumába került a Pannon Mobil EKG, amely hamarosan forgalombba kerülhet.

A kutatási fejlesztés végső stádiumába került a Pannon Mobil EKG. A távdiagnosztikát az egészségügy és sport területén is forradalmasító berendezés a sikeres tesztet követően hamarosan kereskedelmi forgalomba is kerülhet.

Egy versenyző testére erősítve, vele együtt teljesítette a Bécs–Budapest Szupermaratont a Pannon GSM legújabb fejlesztése, a Mobil EKG prototípusa. Ezzel egy évek óta tartó fejlesztési folyamat is célba ért: a nagy terhelésnek kitett személyek – például sportolók –, illetve szívbetegek folyamatos felügyeletét biztosító, rugalmas és költséghatékony eszköz várhatóan a jövő év közepére a nagyközönség számára is megvásárolható lesz.

A projekt nem csupán a mobil adatátvitelen belül tár fel eddig feltérképezetlen alkalmazási területeket, de orvosi méréstechnikai szempontból is számos újdonságot hoz. A Pannon Mobil EKG ugyanis amellett, hogy a páciensek számos fiziológiai paraméterét méri, a környezeti változók (légnyomás, páratartalom, sebesség, gyorsulás és így tovább) tükrében értelmezi is azokat. Utóbbi funkcióra a berendezés GPS helymeghatározó modulja teremt lehetőséget, míg a nagy sebességű mobil adatátvitel gyakorlatilag tetszőleges időtartamú, folyamatos megfigyelést tesz lehetővé. A rendszer folyamatosan egy központba továbbítja az adatokat, ahol azokat feldolgozzák, s szükség esetén riasztással előre jelzi a kezelőorvosnak egy súlyosabb esemény kialakulásának kezdetét. Egy sportoló esetén az edző figyelemmel kísérheti azokat az adatokat, melynek segítségével az optimális teljesítményt hozhatja ki a versenyzőből anélkül, hogy az a sportoló egészségét veszélyeztetné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazai siker a rangadón

Tovább olvasom