Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Sikeres győri könyvszalon

A Bisinger sétány mellett felállított hatalmas könyvsátorban péntektől vasárnapig hömpölygött a tömeg.
Kertész Imre dedikálás közben.
Az V. Győri Könyvszalon az ország második legnagyobb könyves rendezvényévé nőtte ki magát, de ennél is fontosabb, hogy a látogatók mennyire megkedvelték. A Bisinger sétány mellett felállított hatalmas sátorban péntektől vasárnapig hömpölygött a tömeg, a pódiumszínpadon telt házzal mentek az előadások, a dedikálásokhoz pedig esetenként sorok kígyóztak.

A szalon sokak számára családi programmá vált. Közéjük tartozik a győri Csányi Andrea, aki gyermekeivel az oldalán vásárolt. „Sokadik alkalommal vagyunk itt.

Nyugodt, értelmes, a gyerekek számára is hasznos rendezvény, amiből nagyon kevés van" – mondta.
A győrsövényházi ötödik osztályosok egész napos városnézésen voltak szombaton, amelyet szándékosan a könyvszalonra időzítettek. Osztályfőnökük, Czáka Zsuzsanna a kiadók, művek gazdagságával arra szerette volna ráébreszteni a diákokat, hogy a könyvek ilyen jó hangulatban is jelen lehetnek az életünkben.

A hangulat, nos, időnként magukat az írókat is meglepi. A szlovákiai Grendel Lajos, aki először volt vendége a könyvszalonnak, legalábbis csodálkozott a sok látogató és stand láttán. P egyébként azt tapasztalja, hogy megélénkült az érdeklődés a szépirodalom iránt.
„ Ennek talán az is oka, hogy elég sok jó magyar regény jelent meg az elmúlt években. Van miből válogatni."
A szlovákiai magyar író egy hosszabb irodalomtörténeti munkába fogott: a szlovákoknak ír XX. századi magyar irodalomtörténetet, ilyen ugyanis eddig még nem jelent meg.

Spiró György nem osztja Grendel Lajos véleményét. „A könyv válságáról beszélhetünk, de ez világszerte így van. Ma lényegesen kevesebbet olvasnak az emberek, mint húsz-harminc éve. Ennek több oka van. Az egyik az oktatásban keresendő. Valamiért, valahogyan az ifjabb nemzedékeket nem tanítják meg könnyedén és élvezettel olvasni. Ez persze annak a képi világnak a velejárója is, ami körülvesz bennünket. A televízió, a videó, a számítógép hatására az emberek fantáziája is átalakult, nehezen tudják az írott szöveget képpé átformálni.

A gyerekeket rá kell nevelni arra, hogy a saját fantáziájukat mozgósítsák. Erre nem csak az olvasás alkalmas kiválóan. A mesélés az odafigyelésre, a hallgatásra tanítja meg őket, s arra, hogy a szöveget átfordítsák képpé" – válaszolt a Kisalföld kérdésére az író. Szerinte a „küzdelem" már csak azért is megéri, mert az irodalom kiválóan alkalmas arra, hogy igazi tudást közöljön az emberről. „Sőt, továbbmegyek: amit a művészet tud, a tudományok nem, mert nem úgy közölnek ismeretet, hogy egyúttal érzelmeket és indulatokat is kiváltsanak" – tette hozzá.

Spiró György rendkívül népszerű, Fogság című, már hatodik kiadásban kapható regénye írásakor számot vetett a megváltozott olvasói habitussal. „Igyekeztem úgy megírni, hogy fölösleges nehézséget ne támasszak az olvasásban. Voltak nekem kellemetlen tapasztalataim az elmúlt tizenöt évben, amikor kiderült, hogy a nagyon bonyolultan megírt szövegeket az emberek kissé lankadtan és kedvetlenül fogadják" – magyarázta. Spiró György Kertész Imrével együtt sajnos részese volt egy kellemetlen közjátéknak is.

A Richter Teremben együtt olvastak fel és válaszoltak a kérdésekre szombaton este. Szervezői hiba folytán a közönség egyszerre tódult a színpadra a dedikáláshoz, és közben összetört a Nobel-díjas író alkotói díja, amelyet nem sokkal korábban nyújtott át neki Balogh József győri polgármester. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy maga az alkotó ezután sem volt „összetört", kedélyesen állta a dedikáltatók rohamát.) A nyilvános vécék hiányán kívül ez volt a kevés negatívumok egyike a nagy sikerrel zárult könyvszalonon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Britney kisfiának nevével üzleteltek

Britney Spears a népszerű popsztár pár napja hozta világra fiát, aki a Sean Preston Federline nevet… Tovább olvasom