Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Sikeres polgármester a celebvilágból

Kiskutas - Halász Gábor hatalmas fölénnyel nyerte a kiskutasi polgármesterválasztást.
Négy évvel ezelőtt valószínűleg sokan meglepődtek azon, hogy polgármester lett a Zala megyei Kiskutason egy tévésorozatból megismert fiatal színész. Ha akkor feltette valaki azt a kérdést, hogy egyáltalán mit akar egy huszonéves "celeb" egy kis falu polgármesteri székében, annak csattanós válasz lehetett az október 3-i önkormányzati választás. Halász Gábor ugyanis két vetélytársát megelőzve, toronymagasan, 71 százalékos támogatással ismét a település vezetője lett. Néhány éve még csak ő volt ismert, mára azonban már a megyehatáron túl, országosan is nevezetessé tette Kiskutas, a kultúra falujának nevét.

Amikor két évvel ezelőtt először beszélt faluvezetői elképzeléseiről, többnyire az előtte álló feladatokat sorolta, most viszont már az eredményekkel is büszkélkedhet. Az újságírókat a frissen felújított faluházban fogadja, amely az év elején még csupán romhalmaz volt, mára viszont kívül-belül megszépült. Eltűntek a vizes falak, az elkorhadt födém, és mindezt jobbára a helyiek önkéntes munkával és közhasznú munkások bevonásával oldották meg.

Van már helye a rendszeres kulturális-közéleti rendezvényeknek, amelyeket hosszan sorol az a kiadvány is, amelyet a falubeliek a választások előtt kaptak. Ebben az elmúlt négy év eredményei és eseményei mind szerepelnek, láthatják az itt élők, honnan hová jutottak egy ciklus alatt. Ma már minden évben megünneplik Kiskutas Napját, rendszeresen rendeznek színészbált, közéleti szereplőket hívnak a falubeliekkel beszélgetni, és a sok helyütt ismert EGO színpad - amelynek a színész-polgármester a művészeti vezetője - rendszeres fellépője a helyi és távolabbi rendezvényeknek.

Halász Gábor beszéde az önkormányzatok tüntetésén. Forrás: YouTube


- Megfogadtam, hogy amit a "celebvilággal" elértem, azt értékké konvertálom. Úgy érzem, hogy ez sikerült is, ki tudtam vonulni a bulvárvilágból úgy, hogy az ismertséget a település megismertetésére tudtam fordítani - mondja Halász Gábor, aki pontosan tisztában van a lehetőségekkel. Kiskutason nem lehet hatalmas ipari üzemeket létesíteni vagy lakóparkot építeni, ezért a kultúrában találta meg azt a kiugrási pontot, amellyel a megyében, sőt az országban is példát lehet mutatni.

Mint hangsúlyozza, ki meri jelenteni, hogy nem a "gagyi" hoz ismertséget és népszerűséget. Ezt az is bizonyítja, hogy a falubeli rendezvényeken a helyiek 80-85 százaléka jelen van, de szép számmal érkeznek távolabbról is. Az elsők között említi a Hogyan tovább Magyarország? rendezvénysorozatot, amelyre politikai meggyőződéstől függetlenül számos fontos közéleti szereplőt hívott meg. Politikusok, szociológusok, művészek beszéltek arról, hogy hogyan lehet kirángatni a mostani kátyúból az országot.

Sorozatbeli apjával. Fotó: internet
Sorozatbeli apjával. Fotó: internet

- Nemcsak gazdasági válságról beszélünk, hanem az ennél is nagyobb, jobban érezhető morális válságról. Ez utóbbit generációk alatt lehet csak "kijavítani", az emberek lelkében, szívében nagyobb a kár, mint az anyagi veszteség - fogalmaz. Alcím: Karakteres véleménye van.

Halász Gábor meggyőződése, hogy egy jó vezető, ha tisztességes, megbízható, bármit el tud érni az emberekkel. Példaként említi, hogy a falu nem versenyez másokkal, a szomszédos Nagykutassal is olyan a kapcsolatuk, hogy mivel ott remek sportpálya van, akkor minek akarjon Kiskutas is. Az ő falujuk inkább a kultúra központja, és ezt mindkét helyen így is látják jónak.

A polgármesteri székben. Fotó: internet
A polgármesteri székben. Fotó: internet

Szavaiból kitűnik, olyan polgármester, aki ismeri is faluja lakóit. Megemlíti, hogy 2007 óta szigorúan csak rászorultsági elvek alapján osztják szét a segélyeket. A tehetős polgárok nem kapnak beiskolázási segélyt, inkább a kevesebb rászorulónak adnak, de nekik legalább többet. Az esetek zömében nem is jönnek a hivatalba kérelemmel, inkább noszogatni kell őket, hogy ismeri a helyzetüket, adják hát be a kérvényt, és akkor kaphatnak támogatást. Az évente 23-25 millió forintból gazdálkodó Kiskutas minden kötelező feladatot ellát. A mindössze nyolc kilométerre lévő Zalaegerszegnek adják át az iskoláztatási normatívát, szennyvízhálózatot tartanak fent, szelektív hulladékgyűjtés folyik a faluban, ahol a közvilágítás is jelentős költség. Ennek ellenére hitel nélkül maradt talpon a falu, pedig négy év alatt az összes középület megújult, köztük az 1753-ban épült műemlék kápolna is.

Karakteres véleménye van több olyan dologról, amely egy-egy falu életében fontos lehet. A mozgópostáról például úgy vélekedik, hogy bevált külföldön, és náluk is kifogástalanul működik. A falusi kisiskolák működtetéséről ugyanakkor belátja, hogy ahol mindössze hét gyerek választja a helyi iskolát, ott valóban nem lehet fenntartani egy intézményt, de óriási hibának tartja, hogy a bezárásokkal együtt nem indított el az előző kormány egy iskolabusz programot. A gyerekek szállítását központilag szervezve kellett volna megoldani, erre is vannak nagyon jó külföldi példák.

A Hal a tortánban a régi kollégákkal. Fotó: internet
A Hal a tortánban a régi kollégákkal. Fotó: internet

Azt pedig egyenesen tarthatatlannak nevezi, ahogyan az uniós pályázati rendszer működik ma Magyarországon. Egyrészt hihetetlenül hosszú időt, 300-400 napot kell várni a döntésekre, másrészt a települések többsége nem tud megfelelő önrészt előteremteni. Ezért egy olyan alap létrehozását tartaná szükségesnek, amely ezt az önrészt biztosítani tudná, hogy ne kényszerítse őrült hitelekbe a falvakat, ha fejlődni szeretnének.

Halász Gábor a helyi politizáláson túl az országos nagypolitikában is ténykedik, bár kijelenti: a falun belül csak Kiskutas-párt van.

- Mindenki tudja, hogy a Fideszben politizálok, de ezt soha nem viszem a faluba. Viszont nagyon nagy eredménynek tartom, hogy kampányfőnök lehettem Hévízen, ahol nyolc hónapnyi őrületes munka után - és nem
 


éppen nyertes pozícióból - sikerült a Fidesz jelöltjét, Papp Gábort polgármesternek megválasztani - idézi fel.

A sikeres kampányvezetés ellenére azt mondja, hogy soha nem vágyott parlamenti politizálásra, mert helyben sokkal többet tud tenni. Az elmúlt négy évben gazdasági és köztisztviselői ajánlatokkal is megkeresték, de kitartott Kiskutason. Mindezen túl a Faluszövetségben is aktív munkát végez, a Magyar Önkormányzatok Szövetségében pedig az önkormányzati és gazdálkodási bizottság tagjaként is tevékenykedik. Új megbízatása a pécsi önkormányzat által életre hívott nemzetközi gazdasági önkormányzati társulásban betöltött szerepe, amely kommunikációs és gazdálkodási kérdéseket érint.

De munkáinak, megbízatásainak sora ezzel még mindig nem ért véget. Halász Gábor két rádió igazgatójaként is dolgozik Keszthelyen és Nagykanizsán. Még tavasszal válságmenedzselésre szerződött a tulajdonosokkal, és azóta szakmai színvonalban és anyagilag is sikerült egyenesbe hozni a két adót. Tervei itt is bőven vannak, szeretnének tovább terjeszkedni, hogy Zala megye legnagyobb rádiójává nője ki magát a vállalkozás - jegyzi meg zárásképpen Halász Gábor.

Olvasóink írták

 • 19. Stevvve 2010. október 21. 10:35
  „a 19. hozzászólás Matuskáé volt

  mielőtt hozzászólhattam volna, törölték - kár, mert engem szórakoztat a Matuska színvonalú anyázás”
 • 18. Stevvve 2010. október 21. 08:50
  „16.

  Halász G. köpködött, nem mi :-)))))”
 • 17. flexsnake 2010. október 20. 22:46
  „buzit játszott sorozatban, büszkék lehettek rá!”
 • 16. kowalsky 2010. október 20. 22:15
  „Ne köpködjetek, Gabi jó arc és tanult is. Egyébként a 90-es évek közepén a szegedi színházban alkotott.”
 • 15. Krampampuli 2010. október 20. 22:03
  „aki kitalálta ezt a "szelep" szót na azt tudnám ütni reggelig...”
 • 14. barkzso 2010. október 20. 21:26
  „Tipikus ballib kommentelők (tisztelet a kivételeknek), primitívek rosszindulatúak és keserűek.
  Gratulálok a régi-új polgármesternek és a tanár úrnak is - jó munkát végzett.”
 • 13. achilleus 2010. október 20. 19:45
  „Minden jót kívánok ennek a község bizalmát kiharcoló fiatalembernek. Mégis amiért hozzászólok az Dr. Harmath Istvánnak szól: Mélyen meghajtom a fejem az Ön tisztessége és embersége, felelős hozzáállása előtt. Önnek nem kell magyarázzam, hogy miért, akiben van egy kis tisztesség, az Ön első hozzászólását elolvasva megérti miért. A többi pedig szóra és válaszra sem érdemes.”
 • 12. Matuska 2010. október 20. 19:16
  „Olyan kár hogy ennyire primitív fatuskók vagytok. Na, pont te mondod ezt dömdödöm:)))))))) nőt nem láttál kis p..cs:))))”
 • 11. Cyber 2010. október 20. 18:42
  „Én valahogy osztom Stevvve nézetét!”
 • 10. dömdödöm 2010. október 20. 17:49
  „meleg polgármester...”
 • 9. Stevvve 2010. október 20. 14:52
  „gusztus dolga, ki mit tart ízlésesnek
  ha a kedves hozzászólóknak ez az, akkor az ő dolguk
  a szalvétába köpést nem az újságok írták meg, hanem kamera vette fel...erről ennyit.

  ui
  A nevemet úgy kell leírni, h Stevvve
  ez eddig senkinek nem sikerült :-)

  Matuska szerint ez az ostoba szint >> egy olyan embertől, akinek Halász G. szimpatikus, ezt dícséretnek fogom fel.

  Szép napot!”
 • 8. Matuska 2010. október 20. 14:27
  „Kedves Mindenki!
  Harmat úrnak totál igaza van. Ennek a "stevii" valakinek valamiért nagyon savanyú a szőlő:)))))))))
  Istenem... Ha bulvárkommentekből kellene alátámasztani vagy támadni valakit, akkor már ember nem lenne a talpán. A névtelen kommentek világában mindenki össze-vissza úgy dumálhat, ahogy akar - esztelenül, tények nélkül. Ki mit mond valakiről...:))) Majd ezt mint saját magát alátámasztandó hozzászól. Jóisten. ez aztán az ostoba szint sztív:)))))
  Én is megnéztem sok hülye hírt. Aki tévézik 6-7 évet, ahogy ez az ember, arról totál természetes hogy írkálnak azért, hogy a sok stevi igazolva lássa, minden tévés hülye és csak ő a normális:)
  Nekem is tetszik az amit és ahogy csinálja, csinálta ez a Halász Gábor. Hajrá!
  Éva, Bp.”
 • 7. harmathistvan 2010. október 20. 14:13
  „Kedves Steveee,
  Kívánom Önnek, hogy továbbra is a bulvármédiából tájékozódjon. Igen szánalmas velvet-ről és más hasonló pletykaoldalakról idézni. Önnek fogalma sincs, hogyan készül egy ilyen produkció. A nézettséghez botrány kell, a "botrányt" bulvárcikkek garmadával lehet gerjeszteni. A szennylapok olvasása és az abból történő idézések helyett fogjon szépirodalmat és gondolkodjon józanul. Nem tudom, Ön mennyire tanult, művelt, hiszen névtelenségbe burkolja magát. szeretném, ha sok ilyen "3 éves" gyermeki szintű ember lenne a politikában. Akkor talán nem itt tartana az ország. Ma délelőtt a falu honlapját böngészve csak megerősíteni tudom mindazt, amit leírtam Önnek és a többi olvasónak. www.kiskutas.hu
  A vitát lezárva üdvözli tisztelettel:
  H.I.”
 • 6. Stevvve 2010. október 20. 13:37
  „"A polgármester leköpte kollégája szalvétáját"

  azt hiszem, tényleg túloztam, amikor egy 3 éves gyerek szintjére helyeztem őt

  inkább 2,5”
 • 5. Stevvve 2010. október 20. 13:35
  „de ha már ennyire ráérek, javaslom Önnek az alábbi honlap megtekintését:
  http://velvet.hu/celeb/halaszg1102/

  a teljesség igénye nélkül:

  "A polgármester leköpte kollégája szalvétáját

  ....
  A cselekmények tetőfoka Halász vacsoráján bontakozott ki. Bár a konfliktusok ellenére Somorjai jó vendéglátónak minősítette a házigazdát, egy aprócska dolog elkerülte a figyelmét - úgy tűnik, csak az övét. Az este folyamán ugyanis az ex-Ákos megjegyezte, hogy egyedül ő kapott gyűrött szalvétát, mire Halász Gábor egyből mellette termet, új szalvétát húzott, amire ráköpött egyet, és úgy tette le kollégája elé az asztalra. Ez a mozdulatsor a jelenlévőket is megdöbbentette, a nézők pedig a TV2 honlapján nem hagyták szó nélkül a minősíthetetlen viselkedést:

  Kommentek:

  "Mindenkivel egyetértek, aki Halász Gábor viselkedésében kivetni valót talál. Féltékeny, rosszindulatú, neveletlen és még gyerekes is! Nem való a TV-be, polgármesternek meg pláne nem! A viselkedésével lejáratta magát és az egész falut. Tibornak csak gratulálni tudok, hogy így kezeli a kialakult helyzetet, Gábornak pedig azt tanácsolom, hogy térjen vissza az óvodába!"

  "Elképesztő hogy viselkedett Gábor. Polgármester létére szégyellheti magát. Bár nem szégyelli, inkább büszke rá. Azt például el sem tudja képzelni, hogy ő is unszimpatikus lehet mások számára? Milliók előtt így viselkedni. POLGÁRMESTEREK GYÖNGYE."

  ""A konfliktusok ellenére Gábor mégis nagyon jó vendéglátó volt.." Remélem nem arra a részre céloztok, amikor beleköpött a szalvétába? Hihetetlen, hogy eddig lehet süllyedni. Ezt a nyávogást, hogy nincsenek jóban, a lóvé gondolom kárpótolja. Szánalmas egy ember."”
 • 4. Stevvve 2010. október 20. 13:26
  „Harmath Úr!

  A tanulmányi eredményei nem az ember jellemét minősítik.
  Nem gondolom, h Halász Gábor tanultabb nálam. De ha így lenne, akkor se lenne semmi gond ezzel.
  Érzelmi intelligencia szintjén áll 3 éves szinten, erre gondoltam, igaz, túloztam.

  Amit a műsorban nyújtott az minden, csak nem lazaság. Inkább nem részletezném.
  Ha Ön látta a műsort és ezután sem csalódott tanítványában, akkor gratulálok hozzá.

  Ha nem látta a műsort, és nem akar csalódni, ne is nézze meg.

  További szép napot!
  S”
 • 3. harmathistvan 2010. október 20. 12:24
  „Kedves Stevvve!
  Nagyon könnyű név nélkül vagdalóznia. Ez az ember egyrészt nem a vacsoracsatában volt, hanem egy másik bulvárműsorban. De ez teljesen mindegy. a "bődületes s...fejnek" nevezett ember a tanszékemen végzett kitűnő eredménnyel, mint államháztartási közgazdász, továbbá bölcsész diplomával is rendelkezik és az egyik legjobban képzett polgármester az országban. Úgyhogy nem hiszem, hogy 3 éves szinten lenne. Kétségtelen, hogy amikor nem munkáról és tanulásról van szó, divatosan fogalmazva igen laza. Tartok tőle, hogy önnek kellene némi tudást felhalmoznia fejében, hogy ne pocskondiázzon olyat, akiről semmit sem tud. Egyúttal gratulálok Halász úrnak, hogy másodszor is ilyen jó eredménnyel választották meg.
  Dr. Harmath István”
 • 2. dodó 2010. október 20. 11:02
  „Volt már ebben az országban - Orfűn - polgármester egy humoristaimitátor is.”
 • 1. Stevvve 2010. október 20. 10:54
  „A vacsoracsatában láttam, ez az ember egy bődületes nagy s.....ggfej
  és kb. 3 éves szinten van”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rablási kísérlet Hatvanban

Eger - Megpróbáltak kirabolni egy lottózót ismeretlen elkövetők kedden Hatvanban - közölte… Tovább olvasom