Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Sikeres szegedi hölgyek a női praktikákról

Közismert sikeres szegedi nőkkel beszélgetett Szetey András, lapunk főszerkesztője a nőkről és a nőiességről a Móra-múzeum Rejtett szépségek című kiállításán rendezett talkshow-n.
Közismert sikeres szegedi nőkkel beszélgetett Szetey András, lapunk főszerkesztője a nőkről és a nőiességről a Móra-múzeum Rejtett szépségek című kiállításán rendezett talkshow-n. Beszélgetőtársa Markovics Ágnes, a Szegedi Kortárs Balett táncosa, Török Szilvia, a Szeviép-Szeged válogatott kosárlabdása, Szabó Gabi színésznő, Katona Márta, a gyermekklinika intenzív osztályának vezetője és Farkasné Pocsai Blanka önkormányzati képviselő volt.

Szép-e egy csöppnyi ráncos csecsemő élete legelső napján, akinek felöltöztetve még a nemében sem lehetünk biztosak? Nem szép, természetesen gyönyörű, bármennyire meg is viseli a víziről a szárazföldi létre való átállás – adott lakonikus feleletet Katona Márta professzor. Különösen akkor csodálatos, amikor szülei karjában megnyugszik. Szép, akár kislány, akár kisfiú. És éppen egy ilyen szépség rejtőzik Markovics Ági pocakjában. Édesanyja megosztotta velünk, hogy novemberre várja, fiú lesz, és Danikának hívják majd. Ági felívelő táncos karrierjének kellős közepén érkezik, ám édesanyja elárulta, úgy érezte, most van itt az ideje.

Régimódi szépészet

A múzeumi beszélgetésre régi szépészeti kellékekkel érkező lányoknak és asszonyoknak nem kellett belépőt váltani. Ujjongva mutatták egymásnak féltve őrzött kincseiket. Turák Józsefné dorozsmai nagymamája míves fanyelű hajsütővasát és kölnisüvegét hozta el, a nagymama horgolta csipkekesztyűben. Láthattunk régi piperetáskát, fésülködőkendőt, legyezőt, púderesdobozt, hófehér bugyogót, intimborotvát, sőt egy Éljen a haza! feliratú ruhakefét is 1874-ből.

Hogyan teljesedhet ki egy nő, ha családot és karriert is szeretne? A sikeres szegedi nők egyetértettek: igazán szerető társ oldalán fel sem vetődik ilyen kérdés, a „területek felosztása" kialakul. A békés egymás mellett éléshez persze meg kell kötni a magunk kompromisszumait. Akkor sikerül jól, ha minden családtag talál magának megvalósítani való feladatot, és életművet hoz létre – fogalmazott Farkasné Pocsai Blanka.

Előkerülnek-e női praktikák a munka során? Bizony igen. Török Szilvi például látott már a pályán mosolyra ellágyuló bírót, annak ellenére, hogy a kosármeccsek nem arról híresek, hogy ott a szépségüket mérik össze. A politikus kihívó külseje – Farkasné Pocsai Blanka szerint – éppenséggel negatív hatást válthat ki. Meggyőző lehet azonban a visszafogott elegancia, sőt a derű és kedves hanghordozás oldja a feszült vitát.

Megkülönböztethető-e kollegiális és szerelmes érintés a színpadon? Szabó Gabinál egyértelmű a helyzet. Ő dolgozik a színpadon, nem keveri bele az érzelmeket. Markovics Ági pedig tisztázott már intim közeledést a kulisszák mögött. Nem féltékeny rájuk a párjuk, igaz, ha tehetik, viszik őket magukkal a turnékra.

Meddig tart a női szépség? A válasz meglepően egyhangú volt: ameddig elfogadja magát. Török Szilvi tudja, hogy élsportolóként rövid a pályája, ezért a kondiját igyekszik később futással és edzőteremben konzerválni. Abban is egyetértettek a sikeres szegedi nők: stabil lelki békéhez nem kell pótszer valamelyik szépészeti klinikáról. Katona Márta egyenesen a természet megerőszakolásának tartja a plasztikai beavatkozásokat, Szabó Gabi pedig elárulta: szereti a ráncait, mert „megfájta" őket, „élete rajzának" tekinti azokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirakatban landolt a kisbusz

Tovább olvasom