Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Sikeres támogatási programok

A kormányzat vidékfejlesztési politikájának célja a vidéki térségekben élő emberek életminőségének javítása, a vidéki térségek további lemaradásának megakadályozása, a régiók felzárkózási esélyeinek biztosítása.
A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap (EMOGA) Garancia Részleg intézkedéseit foglalja egységes keretbe. S egyben ez a garanciarészleg forrásaiból finanszírozott vidékfejlesztési intézkedések hazai végrehajtásának rendszere is. Erre a célra összesen mintegy 190 milliárd forintos támogatási keret állt rendelkezésre 2004 és 2006 között.

A támogatási projektek végrehajtását mind az NVT jogcímeinek forrásaiból támogatott gazdálkodók, mind pedig a program végrehajtását értékelő szakértők alapvetően sikeresnek ítélik. Az eltelt majdnem 3 évben az NVT-programok között a legsikeresebbnek az agrár-környezetgazdálkodási jövedelempótló támogatás bizonyult. E program megvalósításának eredményeként Magyarország mezőgazdasági területének csaknem egyharmada került be a szóban forgó környezetgazdálkodási projektbe. Szintén igen népszerű volt a pályázók körében a mezőgazdasági területek erdősítése.

A program keretében a mezőgazdasági hasznosításra alkalmatlan területeken évente mintegy 10-15 ezer hektár új erdőt telepítettek a gazdálkodók igen kedvező támogatási feltételekkel. Továbbá kedvelt projektnek ítélték a szakértők a termelői csoportok tevékenységéhez nyújtott anyagi segítséget is. Ezt a dotációt azok igényelhették, akik egy-egy termékpálya – például tej-, sertés- vagy a gabonatermelés – mentén szövetkeztek közös piaci fellépésre érdekeik eddiginél jobb érvényesítése érdekében.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ez év július közepéig az NVT-támogatások különböző jogcímeire összesen több mint 50 milliárd forintot utalt át a gazdálkodóknak. Legnagyobb arányú, 43 milliárd forintot meghaladó összegű támogatást fizettek ki az agrár-környezetgazdálkodási célok megvalósítására. Támogatták még mintegy 2, illetve 3 milliárd forinttal a kedvezőtlen adottságú területeken gazdálkodókat, illetve a mezőgazdasági területek erdősítését. A félig önellátó gazdaságok dotációja valamivel több mint 300 millió forint volt, míg a termelői csoportok támogatására 2,3 milliárd forint jutott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Talmácsi nyolcadik lett Portugáliában

Talmácsi Gábor a nyolcadik helyen végzett a 125 kcm-esek között a gyorsaságimotoros-világbajnokság… Tovább olvasom