Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Sikerült a pécsi hastánc világrekord

Több mint nyolcszázan hastáncoltak egyszerre Pécs főterén hétfő este, ezzel megdőlt a korábbi világrekord.
Indzsi (Inci) Deniznek saját rekordján és egy 2008-as angliai csúcson is sikerült túlszárnyalnia a baranyai megyeszékhelyen. A török származású táncos az MTI-nek elmondta, hogy 826 résztvevő regisztrált hivatalosan, ami minden várakozását felülmúlta, hiszen az esemény előtt nem sokkal még esett az eső Pécsett. "Csodálatos érzés volt, amikor ennyien hastáncoltak egyszerre több mint öt percen keresztül" - fűzte hozzá.

A rekordkísérletet negyedórás betanítás előzte meg, hiszen az összes táncosnak egyszerre kellett mozognia. Mindezt egy Guinness-bizottság is ellenőrizte a helyszínen.

A világ első hastáncos Guinness-rekordja is a török származású táncos nevéhez kötődik. Öt évvel ezelőtt 525-en perdültek táncra tíz perces betanítás után. A táncosok közül ekkor 267-en regisztráltak, így ez a létszám lett a hivatalosan elfogadott csúcs. Három évvel később az angliai Malvernben 535 fővel azonban megdöntötték a rekordot.

Indzsi Deniz ötéves korában a nagymamájától kezdte tanulni a hastáncot, aki Izmírből származott. Később Törökországban megismerkedett az ottani kultúrával, benne a harci-, kard-, kör- és hastánccal. Magyarországon nemcsak a folklór, hanem a klasszikus balett alapjaival és a kortárs néptánccal is foglalkozott. Profi táncossá azután vált, hogy elvégezte Jeszenszky Endre táncmester kurzusait, amelyeken a fő gyakorlati tantárgy a dzsessz-, a modern tánc és a mozgásművészet volt. Ezt követően hosszú éveken át dolgozott és tanult Törökország különböző városaiban, majd Bonnban, Berlinben és Párizsban. Hetedik éve vezeti a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Táncoló Egyetem programjának hastánckurzusát, amelynek keretében megpróbálja összekötni a tradicionális táncot a modern tánc elemeivel - így jött az ötlet a Guinness-rekordkísérletre is.

A táncos kulturális tevékenységét a pécsi önkormányzat 2008-ban a Pécs Éke díjjal ismerte el.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2010. szeptember 28. 12:06
    „Jövőre majd beszervezünk még 10 főt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűtlen kezeléssel vádolják Tátrai Miklóst

Vádat emelt Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatója és Mezei… Tovább olvasom