Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Sikerült az 1 terabit/sec adatátvitel

Egy terabit/másodperces adatátviteli sebességet értek el európai cégek egy üvegszálas hálózat tesztelése során. A kísérletben az Alcatel, a Deutsche Telekom és a France Telecom szakemberei vettek részt.
A 2001-ben útjára indított európai TOPRATE kutatóprogram részét képező tesztek során a France Telecom cég üvegszálas hálózatát használták. A projekt célja, hogy teszteljék a legkorszerűbb adatátviteli technológiákat, amelyeknél egy adatátviteli csatorna sávszélessége eléri a legalább 170 Gbit/s-os értéket és hogy bebizonyítsák, már napjainkban is lehetséges üvegszálas infrastruktúrák segítségével az egy Terabit/szekundumos adatátviteli sebesség elérése.

A kitűzött célok közül az utóbbit a kutatóknak sikerült teljesíteni. A France Telecom Marseille környéki, 430 kilométer hosszú üvegszálas hálózatán hullámosztásos multiplexelési technológiával (DWDM, Dense Wavelength Division Multiplexing) az adatátvitel során sikerült elérni az 1,28 terabit/másodpercenkénti átviteli sebességet. A tesztek során összesen nyolc optikai adatátviteli csatornát használtak fel, amelyek mindegyikében az adatátviteli ráta elérte, sőt meghaladta a 170 Gbit/s-ot. Ez az érték körülbelül 16-szor nagyobb a jelenlegi DWDM-termékek 10 Gbit/s-os csatornánkénti sebességénél. Mindez azt jelenti, hogy a nyolcból minden egyes csatorna kevesebb, mint egy másodperc alatt továbbított egy négy DVD-nek megfelelő tartalmat.

A kísérlet során bebizonyosodott az is, hogy az extrém magas csatornánkénti adatátviteli sebesség esetén is ki lehet küszöbölni a nagy távolságú átjátszásokkor fellépő különböző zavarokat. Ezenkívül a kutatók arra a kérdésre is választ kaptak, miszerint lehetséges-e a jövőben a jelenleginél nagyobb adatátviteli sebesség elérése és biztonságos megtartása a Deutsche Telekom és a France Telecom üvegszálas hálózatain. Mindez azért is fontos, mert így lehetővé válik, hogy olcsón fejleszteni lehessen a jelenlegi hálózatokat és így kielégíthetőek legyenek az egyre gyorsabb adatátviteli hálózatok iránti növekvő lakossági igények.

A TOPRATE kutatóprojekt jelentős támogatást kap az Európai Uniótól. A konzorcium tagjai közé tartoznak többek között az Alcatel németországi kutatórészlegei amelyek a projektkoordinátori munkát is végzik, valamint a France Telecom, a Deutsche Telekom, a Fraunhofer Társaság Heinrich-Hertz Intézete, a dániai COM Műszaki Egyetem, a német VPISystems cég és a Valenciai Műszaki Egyetem.

Forrás: SG.HU

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adományok

Győr. Az Erzsébet ligeti óvoda a rászoruló, szegény gyermekeknek és családjaiknak szervez gyűjtést.… Tovább olvasom