Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Simicska: Orbán Viktornak jelentenie kellett rólam

Simicska Lajos vasárnap interjút adott. Ebben többek között beszélt arról, hogy Orbán Viktornak jelentenie kellett róla. Már nem biztos abban, hogy Orbán nem írta alá a beszervezési nyilatkozatot.

Simicska Lajos nagyvállalkozó a Mandiner portálnak vasárnap adott interjúban azt állította, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek - közös sorkatonai szolgálatuk idején - jelentenie kellett róla, de előre megbeszélték, mit fog írni a kormányfő.

A Miniszterelnökség reakcióként Orbán Viktor egy korábbi, képviselői írásbeli kérdésre adott válaszát küldte el, amelyben a miniszterelnök csatolt dokumentumokkal alátámasztva írja, hogy megpróbálták beszervezni, de azt visszautasította. Simicska Lajos az interjúban azt mondta: az előző rendszerben - édesapja 1956-os munkástanácsi szerepvállalása miatt - megfigyelték, a katonaságnál is "célszemély" volt, egy őrnagy egyszer meg is mutatott neki egy vastag aktát, ami róla gyűlt össze 22 éves korára, és fel is olvasott neki a jelentésekből. Hozzátette: volt olyan, aki odament hozzá a hadseregben és magától elmondta, hogy "jelentenie kell róla". Simicska Lajos azt mondta, Orbán Viktor volt az.

Állítása szerint megbeszélték, hogy kitalálják együtt, miket fog írni. A nagyvállalkozó arról is beszélt, hogy miután leszereltek, Orbán Viktor elmondta neki, a katonaság után "alá akartak íratni vele, de ő nemet mondott". Simicska Lajos kijelentette: ezt harminc évig elhitte, "ma már nem tudom, mit gondoljak".

A Miniszterelnökség vasárnap a Mandiner megkeresésére reakcióként Orbán Viktor Vadai Ágnesnek (DK) 2012-es képviselői írásbeli kérdésre adott válaszát és az ahhoz csatolt egykori titkosszolgálati dokumentumokat küldte el. Ebben a miniszterelnök kifejtette, hogy a "diktatúra gépezete" vaskos dossziéban dolgozta föl ellenzéki tevékenységét, ezeket a dossziékat nyilvánosságra hozta. Közölte, hogy sorkatonai szolgálatának első időszakában megpróbálták beszervezni, de ezt visszautasította, ami kiderül a dokumentumokból.

Hozzátette, hogy később őt és feleségét, valamint ellenzéki társait "folyamatos megfigyelés alatt tartottak". "Az is világosan kiderül a dokumentumokból, hogy a nyolcvanas évek elejétől mindenféle titkosszolgálati eszközt bevetettek ellenünk. Megfigyeltek, besúgókat állítottak ránk, lehallgató eszközöket telepítettek a munkahelyünkre, a lakásunkba, sőt, a hálószobánkba is" - írta Orbán Viktor.

Korábban írtuk:

Simicska Lajos arról beszélt a Mandinernek, hogy 22 éves korára már  egy vastag akta állt össze róla, ami a rendszerváltás környékén eltűnhetett, de Moszkvában még meglehet, illetve mesélt arról, hogy a katonaság alatt tudta, hogy kiknek kellett jelentenie róla. Állítása szerint Orbán Viktornak is.

Elmondta, hogy volt olyan, aki magától elmondta, hogy jelentenie kell Simicskáról. „Figyelj, Lajos, az a helyzet, hogy jelentenem kell rólad." Azt mondtam az illetőnek: nincs harag, jó, hogy szólt, majd kitaláljuk együtt, miket írjon. Azt hiszem, maguktól is rájöttek már, ő ki volt. Újságírói kérdésre elmondta, hogy, a Orbán Viktorról van szó. És, hogy hiába mondta Orbán Viktor, hogy nem írta alá a beszervezési nyilatkozatot, ma már nem olyan biztos benne, hogy Orbán nem írta alá azt a papírt.

A miniszterelnökség reagált az interjúban elhangzottakra, és válaszként Orbán Viktor 2012-os, Vadai Ágnes hasonló témájú megkeresésére adott hivatalos nyilatkozatát küldte el a Mandinernek: "Sorkatonai szolgálatom első időszaka alatt megpróbáltak beszervezni, de ezt visszautasítottam, így a kísérlet – amint az a mellékletből kiderül – sikertelenül végződött."

Simicska a későbbiekben az ATV-ben egy telefoninterjúban megerősítette, hogy fenntartja az abban tett állításait. Simicska többször is kijelentette, hogy "30 valahány éven át elhittem, amit Orbán mondott, hogy nem írta alá a beszervezési nyilatkozatot, de most elbizonytalanodtam".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korrupcióellenes tüntetést tartottak Budapesten

A korrupció elleni hatékonyabb fellépést követeltek a Budapesten vasárnap délután tartott… Tovább olvasom