Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Simonyi Károly: Napfelkelte naponta 16-szor

Optimizmus töltött el, látva a Földet a világűrből, hogy milyen gyönyörű, fenséges és csendes - mondta Simonyi Károly amerikai-magyar űrturista hétfőn Budapesten, a Magyar Vöröskeresztnél tett látogatásán.
Az 58 éves Simonyi, aki az amerikai Microsoft szoftvercég Word és Excel programjának atyjaként vált ismertté, és akit a Forbes magazin a négyszáz leggazdagabb amerikai közé sorol, médiajelentések szerint 25 millió dollárt fizetett a 12 napos űrkalandért.

A magyar születésű űrhajós, aki Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnökének vendégeként találkozott a sajtó képviselőivel, elmondta: rövid kéthetes utazása az űrben tulajdonképpen felkiáltójel volt egy komoly és hosszú, alapos kiképzés végén.

Az amerikai-magyar űrturista felejthetetlen élménynek nevezte, amikor meglátta az űr feketeségét, a föld csodálatos kék színét, a napfelkeltéket és naplementéket naponta 16 alkalommal, és megérezte a súlytalanság rendkívüli állapotát.

Simonyi Károly, a világ ötödik űrturistája felidézte: utazásának célja a civil űrutazás előremozdítása, a fedélzeti kutatás segítése, és - különösen a gyermekeket megcélozva - a tudomány népszerűsítése volt.

Simonyi szólt arról, hogy 1966-ban hagyta el Magyarországot, de soha nem feledkezett meg szülőföldjéről. Örömét fejezte ki, hogy a földet érése utáni rövid rehabilitációs időszakot követően Budapestre utazhatott.

Újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, kötelességének érzi, hogy tapasztalatait másokkal is megossza, így könyvet ír úti élményeiből. Az útja iránti érdeklődést jelzi, hogy több mint négymillióan olvasták az űrutazásról beszámoló honlapját.

Beszámolt arról, hogy ugyanúgy telt egy napja mint a Földön: reggel felkelt, megmosakodott, majd dolgozott, és este nagyon fáradtan lefeküdt. Annyi különbséggel, hogy este kilenckor keltek fel és reggel hatkor mentek az ágyba, így soha senki nem tudta milyen nap van.

Azt üzente a következő civil űrhajósnak: "feltétlenül csinálja meg!". Simonyi nagyon fontosnak nevezte azt, hogy az űrben több amatőr rádióssal is kapcsolatot tudott létesíteni.

Arra a kérdésre, hogy látott-e ufót az űrben, elmondta: az űrhajósok sok olyan dolgot látnak, aminek az eredete nem világos, de legtöbbjükre van magyarázat, ilyenek az űrhajó oldaláról lepattogzó fényes darabkák. Beszámolója szerint sok ilyen vizuális illúzió van az űrben.

Simonyi gyerekeknek válaszolva elmondta, hogy a legáltalánosabb érzés az űrben a súlytalanság állapota, amit ahhoz hasonlított az űrhajós, mintha az ember víz alatt lebegne. Mint mondta, az emberek fele, mint egy hosszú autóút során, beteg lesz. Ezt azonban beszámolója szerint szerencsésen megúszta az űrturista.

(Forrás: MTV)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szexbotrány Amerikában, politikusok is érintettek

Washingtonban lebukott a Madame. A kurtizánokat közvetítő vállalkozás vezetője lelepleződött, és… Tovább olvasom