Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Simor András: még mindig sebezhető Magyarország

Még mindig sebezhető Magyarország, bár ez a sebezhetőség az elmúlt években némileg csökkent. Az állam sebezhetőségét mutatja, hogy az elsők között ért ide a gazdasági válság szele - mondta az MTV Az Este című adásában csütörtökön Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Simor András szerint az álllamcsőd lehetősége csaknem nulla.

Simor András szerint a "globális válságszerű jelenség" következménye: szűkül a likviditás, kevés a bizalom, kevés a pénz. Magyarország ötmilliárd eurót kért az IMF-től, de csak a biztonság kedvéért: ha a válság mélyülne, a bankoknak pénzt tudjanak biztosítani a bankközi ügyletekhez. Eredetileg nem akarták, hogy ez az ügylet nyilvánosságra kerüljön, de ha az ötmilliárd euróról kiszivárogtak volna információk, az károkat okozott volna a gazdaságnak.

Az ország leminősítésével kapcsolatos információkról Simor András azt mondta, hogy Magyarországot csak megfigyelési listára tették. Ez nem leminősítés, csak legfeljebb a későbbiekben, a megfigyelés eredményeként válhat azzá.

Magyarország egyébként azért került abba a sorba, ahol legelőször megjelent a válság, mert sebezhetőbb, mint a régió más országai. Ennek oka az állami költekezés. A költségvetési hiány ugyan javult az elmúlt években, de még mindig az egyik legmagasabb Európában. Súlyosabb, hogy az állam adósságszintje magas, és nagy a devizahitelek aránya is. Olyanok is felvettek devizahitelt, akik nem is rendelkeznek devizabevételi forrással. A jegybank elnöke szerint az államcsőd valószínűsége viszont majdnem a nullával egyenlő, ugyanis az ország mögött olyan szervezetek állnak, mint az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Valutaalap.

Az amerikai helyzethez képest jelentős előny, hogy míg ott a hitelnyújtók is bajban vannak, itthon csak azok a hitelfelvevők, akik nem számoltak vésztartalékkal, mikor a hitelt felvették. Akinek nincs tartalék pénze, előfordulhat, hogy nem tudja fizetni a hiteleit, de ilyen mindig van és a rendszert nem fenyegeti. Ráadásul Magyarországon konzervatívabb a hitelezési rendszer is: Amerikában egy-egy ingatlan értékének 110-120 százalékára adtak hitelt, itthon csak az érték 70 százalékára.

Simor András közölte: bár az adócsökkentés híve, a mostani helyzetben ezt mégsem látja járható útnak. Az Estében azt mondta, ha a válság elmúlik, újra lehet beszélni adócsökkentésről, de csak kiadáscsökkentéssel együtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pert nyert a Viasat3: nem kell híradót sugározni

Jogerősen pert nyert a Viasat3 az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) ellen - közölte a… Tovább olvasom