Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Simor: markáns növekedés csak 2011-ben

Idén mély recesszió, jövőre stabilizálódás lesz, markáns növekedés 2011-ben lehetséges - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán a parlament költségvetési bizottságában.
Egyértelművé tette, hogy a magas jegybanki alapkamat csak akkor csökkenthető, ha az ország kockázati megítélése jelentősen és tartósan javul. Simor többször is hangsúlyozta, hogy az MNB-nek szűk a mozgástere.

Idén még mély recesszió, jövőre a stabilizálódás éve lesz, markáns növekedés 2011-ben lehetséges - mondta Simor András az Országgyűlés költségvetési bizottságában, ahol az MNB monetáris politikájáról hallgatták meg a jegybankelnököt és két helyettesét. Egyikük, Karvalits Ferenc elmondta, hogy várhatóan a harmadik negyedévben éri el a mélypontot a visszaesés, ami 2009 egészében hét százalék alatt maradhat. A háztartások fogyasztása reálértéken még 2010 első felében is süllyedni fog, csak ezután indulhat gyarapodásnak.

A magyar gazdaságot a recesszió mellett a nagy külső adósság is sújtja, emiatt sem a költségvetési, sem a monetáris politikában nem lehet szó lazításról - mondta Simor. Az infláció idén az adóemelés miatt jelentősen megemelkedik, de aztán a 3 százalékos célráta alá csökken. Ismételten hangsúlyozta, hogy a magas, 9,5 százalékos jegybanki alapkamat kívánatos mérséklését most nem elsődlegesen az infláció befolyásolja, hanem az ország külső kockázati megítélése, az, hogy mekkora felárat kell fizetni az állampapírokért. Magyarország ebből a szempontból például Törökországgal van egy csoportban.

Nincs nagy mozgástere az MNB-nek - hangsúlyozta. Ha a jelenlegi helyzetben alacsony lenne az alapkamat, az azt eredményezné, hogy az ilyenkor szokásos forintgyengülés következtében csak tovább mélyítené a recessziót, mert a háztartások kereslete a jelentős devizaalapú eladósodás miatt még inkább romlana - fejtette ki Simor András. Érdemi kamatcsökkenés tehát csak akkor lehetséges, ha az ország kockázati megítélése jelentősen és tartósan javul - szögezte le.

Nagy vita alakult ki akörül, hogy a bankok nagy mértékben visszafogták vállalati hiteleiket, ami súlyos feszültséget idézett elő elsősorban a kisebb vállalkozások napi működésében. Az MNB-nek kevés eszköze van ebben - emelte ki Simor András. Király Júlia alelnök kifejtette, hogy a bankoknál már nincs pénzszűke, a hitelek visszafogását elsősorban a pénzintézetek kockázatkerülése okozza, de a beruházások visszaesése is. A vállalati hitelek kamataiban a nagyobbik rész jelenleg a kockázati felár - tette hozzá. Szerinte ebben az esetben az MNB azt tehette, hogy az IMF-hitelből pénzt bocsátott a bankok rendelkezésére, hogy azok abból állami garanciával folyósíthassanak kölcsönt. Nagyon nem hagyományos, tudomása szerint sehol sem alkalmazott módszer az, hogy a legkedvezőbb feltételekkel azok a bankok kaphatnak pénzt az MNB-től, amelyek vállalják, hogy szinten tartják vállalati hiteleik állományát - tette hozzá Simor András.

Az MNB arra kéri a kereskedelmi bankokat, hogy még az eddiginél is alaposabban elemezzék a lakossági kölcsönök esetében a devizahitelek árfolyamkockázatát és erősítsék az információnyújtást az ügyfeleknek, mert az elmúlt hónapok egyértelműen bizonyították, nem elegendő csak a kamatkülönbséget nézni - válaszolta Simor arra a képviselői felvetésre, hogy "bolond, aki nem devizában vesz fel most is hitelt".

Olvasóink írták

 • 6. Power 2009. június 10. 21:34
  „2011-ben hol lesz Simor? Ígérget havi 7 milliós fizetésért.”
 • 5. katonaroca 2009. június 10. 15:37
  „............40 éve ezt hallom!”
 • 4. atipusos 2009. június 10. 14:22
  „Az anyja p@csája!”
 • 3. achilleus 2009. június 10. 14:13
  „Újfent csak azt kérdezném: Vajon mi a fenétől dinamizálódna a gazdaság? Ugyanezt a süket dumát már elsütötték a konvergencia, majd módosított konvergencia program kapcsán. Akkor is csak erre az 1 kérdésre nem tudtak válaszolni.”
 • 2. hazaipalya 2009. június 10. 13:39
  „1989 ota ezt halljuk: jövöre jobb lesz . hát igen:egy szük rétegnek. most hallgatom a Szentkorona radion a Hegylakokat,nagyon joooo,a mumiarol is csevegnek hehe. hogy szegenykem ugy elfehérdett .nem kicsit.”
 • 1. Power 2009. június 10. 13:35
  „2002 óta ezt halljuk, majd ekkor, majd akkor... Hisz még valaki ezeknek az adócsalóknak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanás és tűz a dorogi hulladékégetőben

A tüzet az üzem tűzoltói oltották el, ám nem értesítették felügyeleti szervüket, a… Tovább olvasom