Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Simor: olyan megoldás kell a válságra, ami nem sújtja az euróövezeten kívül államokat

Simor András szerint a válságmegoldó intézkedéseket az euróövezeten kívüli államokkal együttműködésben kell meghozni.
Olyan megoldást kell találni az euróövezeti válságra, amely nem sújtja az euróövezeten kívül államokat - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a bécsi Euromoney pénzügyi konferencia kerekasztal-beszélgetésén szerdán.

Az MNB elnöke kifejtette: egyes kelet-közép-európai államok, mint amilyen Magyarország is, mélyebben integrált az euróövezetbe, mint néhány, az euróövezet perifériájához tartozó állam. A válságmegoldó intézkedéseket az ilyen államokkal együttműködésben kell meghozni – tette hozzá.

Simor András szerint a válságkezelés során sokkal inkább a költségvetési fenntarthatóságról kellene beszélni, mintsem a költségvetési fegyelemről. Kifejtette: olyan szabályok kellenek, amelyek hozzájárulnak a munkahelyteremtéshez, innovációt, javuló versenyképességet és bizalmat serkentenek.

Az MNB elnöke szerint stabil, kiszámítható környezet szükséges. Minden piaci szereplő vállal kockázatokat, de nem szabad, hogy ezek a kockázatok jogi vagy szabályozói kockázatok legyenek – tette hozzá.

A kerekasztal-beszélgetésen felszólalt Ilmars Rimsevics, a lett központi bank elnöke, aki elmondta: az euróövezeti döntéshozók végre a megfelelő intézkedéseket hozzák.

A lett jegybanki szakember szerint nem lehet az 1929-es válság idején alkalmazott eszközöket alkalmazni, nem lehet pénzt nyomtatni. Kifejtette: még mindig világosan látszanak a gazdasági nehézségek, és amíg ezek fennállnak, addig hiába öntenének helikopterekből pénzt", az országok helyzete nem javulna.

Rimsevics szerint egyértelmű, hogy jelentős kiadáscsökkentésre van szükség, ami nagyon nehéz. Ehhez elengedhetetlen, hogy a lépések kellő sebességgel, hitelességgel szülessenek meg, továbbá, hogy a politikusok sajátjukénak vallják ezeket a lépéseket.

Simor és Rimsevics a beszélgetésen egyetértet abban, hogy nagyobb hátránya származna az euróövezet tagállamoknak a térség elhagyásából. Simor András kifejtette: összetettségében kell vizsgálnia kérdést, és a valutaleértékelésből származó versenyképességi előnyt vélhetően kiszorítanák például a megugró kamatszintek hatásai.

A magyar jegybankelnök az euró bevezetéséről úgy vélekedett, az alapvető kérdés nem az, hogy csatlakozzon-e Magyarország a közös pénznemhez, hanem hogy mi a legjobb időzítés."Valószínűleg meg kell várnunk, hogy kiderüljön, beválnak-e az euróövezet jelenlegi problémáira tett megoldási kísérletek." Emellett Magyarország rendelkezik azzal az előnnyel, hogy levonja a tanulságokat az euróövezet korábbi bővítéseiből és akkor csatlakozzon, amikor a gazdaság felkészült erre - tette hozzá.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a vita után, a jegybank függetlenségét firtató újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, a nemzeti bank "nem lehet más, mint független". "A válasz egyértelmű. Az EU tagjai vagyunk, az EU előírja a jegybank függetlenségét, és a magyar törvényhozás is előírja azt" - fogalmazott. "Élénk viták voltak a kormány és az Európai Bizottság között. Több kormánytag, köztük a miniszterelnök is kijelentette, hogy a kormány tiszteletben fogja tartani a nemzeti bank függetlenségét. Nem tehetek mást, mint hogy hiszek a miniszterelnöknek" - mondta Simor András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatalok lopták volna el a vasúti híd korlátját

A 12 és a 16 éves fiút tetten érték, amikor a drégelypalánki vasúti híd feldarabolt korlátját… Tovább olvasom