Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 13°C | 22°C Még több cikk.

Simor szerint nem biztos, hogy tartható a jövő évi inflációs cél

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint számottevően magasabb lesz az infláció jövőre, mint azt az MNB szakértői a Széll Kálmán Terv 2.0 előtt várták.
"Így nem állíthatjuk magabiztosan, hogy az inflációs cél teljesíthető jövőre" - mondta a jegybankelnök a monetáris tanács kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón.

Az MTI kérdésére azt válaszolta: az idei és a jövő évi GDP prognózist is várhatóan rontja az MNB a Széll Kálmán Terv 2.0 tervezett intézkedései miatt.

Kifejtette: a Széll Kálmán Terv 2.0 költségvetési kiigazítása visszafogja a belső keresletet és a beruházásokat. Hozzátette: a tervezett adóintézkedések emelik az inflációt, de a keresletszűkítés miatt a másodlagos hatás mérsékelt lesz, a munkanélküliség pedig magas szinten marad.

A jegybankelnök a tervezett új adók kapcsán kifejtette: a tranzakciós adó torzító hatású ugyan, de ezt az alacsony kulcs és a minél szélesebb adóalap csökkentheti. Az MNB megfontolandónak tartja, hogy a készpénztranzakciókra nagyobb kulcsot vezessenek be - emelte ki.

A jegybankelnök rámutatott: a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy egy ilyen adó bevezetése ronthatja az ország tőkevonzó képességét, a pénzügyi közvetítőrendszer hatékonyságát és együtt járhat a növekedési potenciál erodálódásával.

Arról is szólt, hogy ez az új adó várhatóan készpénzhasználatra ösztönözné a lakosságot és a feketegazdaságot erősítheti.

A Széll Kálmán Terv 2.0-ban szereplő egy ezrelékes mérték Simor András szerint nem magas, csökkenti a lehetséges hátrányokat. Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy minden fizetési formára vonatkozzon az új adó. Ebből a szempontból kedvezőnek nevezte, hogy az adó bevezetésével együtt a készpénzforgalmat is korlátozná a kormány.

A jegybankelnök elmondta: a monetáris tanács három javaslatról tárgyalt, a 7 százalékos jegybanki alapkamat tartására vonatkozó mellett szerepelt 25 bázispontos csökkentésre és 25 bázispontos emelésre vonatkozó indítvány is. Simor András közölte: a többség a kamat tartására voksolt.

Kérdésre közölte: a most induló devizaeladási programnak érdemi hatása nem lesz a jegybank devizatartalékaira.

Olvasóink írták

  • 1. papika56 2012. április 24. 17:23
    „Milyen igazat beszél ! remélem ezt Barossó is olvassa ! Meg az EU s vezetők, meg az IMF !
    orbán megint hazudozik --keszekusza haverjával együtt. Ezek nem is itt élnek --ha nem a Holdon !
    Ez a sok esztelen kapkodás, 5-10 fajta adó --már fogalmuk sincs --hogyan teszik tönkre a népet--az országot !!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Polónyi Gyöngyi

Elhunyt Polónyi Gyöngyi színész, több magyar film főszereplője, a Thália Színház egykori tagja. Tovább olvasom