Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Sindelfingeniek

a körmenetben

A testvérvárosi kapcsolatok európai uniós támogatásának felülvizsgálata jegyében tartottak találkozót a minap a baden-württembergi Leonberg városában. Győrt – mint Sindelfingen testvérvárosát – dr. Schmidt Péter alpolgármester képviselte.
Az áruk, szolgáltatások, emberek, eszmék szabad áramlásának európai alapelve jobb érvényesülése érdekében inkább nagyobb összegekre lenne szükség a testvérvárosi kapcsolatok elmélyültebb ápolásához.
– Egy-egy 30–50 ezer közötti lakost számláló német városnak általában 8–10 „testvére” van, közöttük legalább egy a korábbi NDK területéről is – ismertette a helyzetet dr. Schmidt Péter. A németek így próbálták meg szellemi, erkölcsi, anyagi támogatásban részesíteni a keleti tömbbe szakadtakat. A konferencia tanulságát akár úgy is összegezhetnénk, hogy míg a testvérvárosi kapcsolatokat korábban a demokrácia terjesztéséért volt érdemes ápolni, most, már uniós tagokként a demokrácia érvényre juttatása lehet a cél. A megbeszélést vezető Walter Leitermann, az Európai Unió határon túli ügyeivel foglalkozó bizottságának német szekcióvezetője is ezzel a meggyőződéssel állhatott fel az asztaltól.
A győrieket a sindelfingeniek kérték fel egy hozzászólásra. Az alpolgármester német nyelven tartott előadása nagy sikert aratott: a német önkormányzat kulturális tevékenységéről szóló ismertetőt megtapsolták. A találkozó konkrét eredményeként könyvelhetjük el, hogy dr. Bernd Vöhringer sindelfingeni főpolgármester és helyettese idén részt vesz a Szent László-napi ünnepi szentmisén és körmeneten, másnap pedig Pannonhalmára látogatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gellért, a szegedi zöld sziget

Idén májusban tízéves születésnapját ünnepli az újszegedi Gellért Szabadidőközpont. Az egykori… Tovább olvasom