Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Siófokot megszállták a varjak

Természetvédelmi előírások alól kér felmentést Siófok az illetékes hatóságtól, a városba tömegesen beköltözött, védett madárnak számító vetési varjak miatt - mondta Balázs Árpád (Fidesz), Siófok polgármestere az MTI-nek csütörtökön.
A polgármester azzal a kéréssel fordult a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez, hogy engedélyezze a vetési varjúfészkek eltávolítását Siófok problémás területeiről. A városvezetés álláspontja szerint a madarak növekvő száma miatt nem indokolt az állat védelme.

Miközben a dél-dunántúli zöldhatósághoz tartozó, szintén Somogy megyei Marcaliban engedélyezték a varjak riasztását, Siófokon a vetési varjak fészkelésének befejezéséig leállította a gallyazási munkálatokat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

A polgármester szerint ez két dolog miatt is aggályos, egyrészt balesetveszélyesek maradnak a fák, másrészt pedig nem tudják eltávolítani a varjúfészkeket a költési idő, illetve a fiókák kikelése előtt. "Az önkormányzathoz naponta érkeznek panaszok, azonban a városvezetés mindeddig eszköztelennek bizonyult a belvárosban egyre nagyobb számban tanyázó madarakkal szemben" - fogalmazott Balázs Árpád.

Beszámolója szerint régebben, amikor nem volt védett a vetési varjú, el lehetett riasztani a városba költözéstől. Mióta védetté vált, egyre nagyobb gondot okoz tömeges megjelenésük a város központjában, a Balaton-partra vezető forgalmas sétányon, a tópart számos utcájában.

Siófok bizonyos területei évek óta károgástól hangosak a fákon fészkelő vetési varjak miatt, amelyek egyéb bosszúságokat is okoznak. A közelmúltban egy kismama panaszkodott arra, hogy miközben sétáltatta gyermekét, a babakocsiba piszkított egy varjú. A hasonló esetek mindennaposak, hiszen előfordul, hogy a sétálók fejére esik az állati ürülék - mondta a polgármester.

Már az elmúlt turisztikai szezont értékelő képviselőtestületi ülésen is hosszan elemezték a városvezetők a madárfajjal együtt járó köztisztasági és közegészségügyi problémákat, de arra jutottak, hogy jelenleg az önkormányzat semmit se tud tenni a vetési varjak fokozódó urbanizációja ellen, azok védelme és az ezzel járó természetvédelmi előírások miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ugyanaz a jelölt két megyében, két párt színeiben indult volna

A választási iroda kiszúrta, hogy nem névazonosságról van szó, így csak az egyik helyen indulhat… Tovább olvasom