Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Sir David Attenborough a legnagyobb brit élő legenda

A BBC Culture Show című műsora szavazást tartott arról, hogy ki Nagy-Britannia legnagyobb élő legendája. A második és a harmadik helyen a Smiths egykori frontembere, Morrissey, illetve Sir Paul McCartney osztoznak, és David Bowie is épp hogy lecsúszott a dobogóról.
Nem kis meglepetésre, a megtisztelő címet nem egy rocksztár, hanem egy szelíd természetfilmes, jelesül Sir David Attenborough nyerte el. Igaz, ha jobban belegondolunk, joggal tarthatjuk őt legendának, hiszen annak idején alapjaiban változtatta meg a természetfilmes szemléletet: az ő munkássága előtt a filmek ugyanis mindig egy adott helyen játszódtak, tulajdonképpen lineárisan vezettek le egy történetet, azt is bemutatva, hogy a stáb hogyan követi például egy állat útját.

Attenborough ezzel szemben tematikus filmeket készített, amelyekben ügyes vágásokkal egymás mellé helyezte a Föld különböző tájainak élővilágát. Így tehát - még ha elsőre furcsának is tűnik - közvetve neki köszönhetjük azt a ma uralkodó nézetet is, melynek terméke a sokszor képet váltó, dinamikus természetfilm lett.

De térjünk vissza a legendákhoz: a nézők szavazatai alapján összeállított listán, a meglepetésre lemaradt rocksztárok közül rögtön hárman is követik Attenborough-t. A második és a harmadik helyen a Smiths egykori frontembere, Morrissey, illetve Sir Paul McCartney osztoznak, és David Bowie is épp hogy lecsúszott a dobogóról. A listán a hetedik helyen szerepel még egy zenész, Kate Bush.

Az ötödik, hatodik és nyolcadik helyet színészek foglalják el, úgy mint Michael Caine; a fiatalkorában dr. House-zal, azaz Hugh Laurie-val együtt komédiázó, ma inkább a Harry Potter-filmekben "narrátorkodó" Stephen Fry; valamint a Peter Cook- és Dudley Moore-féle humorral szórakoztató Alan Bennett.

A tízes lista végén még a divat világából érkezőknek is akadt két hely, így a kokainbotránnyal új lendületet vett Kate Moss lett a kilencedik, a neves tervező, Vivienne Westwood pedig éppen becsúszott az utolsó helyre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vereséggel zártak a SMAFC kosarasai

kosárlabda Fehérvár KC–SMAFC 86–72 (18–31, 19–7, 22–20, 27–14)… Tovább olvasom