Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Siralomházból párttitkári lakás, majd ötvenhatos emlékház

Ötvenhatos emlékházat avatnak kedden a Nógrád megyei Hugyag községben. A település egykori párttitkári lakását alakították kiállító teremmé.A pincéjében tartották fogva azt a két acélgyári nemzetőrparancsokot, akiket később a falu határában az Ipoly folyóba lőttek.
Bérczesi Mihályné, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének nógrádi elnöke elmondta: a POFOSZ a Szabadságharcos Alapítvány támogatásával alakította a Kossuth utca 30-ban található, a hugyagi önkormányzat tulajdonában lévő régi párttitkári lakást előadásokra is alkalmas kiállító teremmé. Ennek a pincéjében tartották fogva és különös kegyetlenséggel kínozták a az 56-os forradalom leverését követően Hadady Rudolfot és Hargitai Lajost, a salgótarjáni acélgyár két nemzetőrparancsnokát, akiket végül a falu határában az Ipoly folyóba lőttek a karhatalmisták.

A hugyagi emlékházban bemutatják a két meggyilkolt nemzetőr életútját, illetve a kínzásukat igazoló orvosi dokumentumokat, továbbá az 56-os forradalom nógrádi eseményeit, amelyet korábban egy vándortárlaton láthattak a nógrádi városokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zalabaromfis pulykatenyésztők demonstráltak a CIB Bank előtt

Körülbelül félszász a Zalabaromfinak beszállító pulykatenyésztő demonstrált kedden a CIB Bank… Tovább olvasom