Délmagyar logó

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő 0°C | 7°C Még több cikk.

Slágerszakmákban gyorsított eljárással

Hollandia a sajtóban megjelent hírek ellenére március 1-jétől nem nyitja meg munkaerőpiacát az Európai Unióhoz 2004. május 1-jén csatlakozott tagállamok állampolgárai előtt. Munkát vállalni továbbra is csak engedéllyel lehet. Sopronból, főként vendéglátásban végzettek közül döntenek sokan a külföldi elhelyezkedés mellett.
Téves információ látott napvilágot a közelmúltban több sajtótermékben. A hír arról szólt, hogy Hollandia megnyitja munkaerőpiacát Magyarország és a hazánkkal egy időben az unióhoz csatlakozott országok állampolgárai számára.
– Hollandiában elhelyezkedni továbbra is csak a munkavállalási engedély birtokában lehet – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Rimányiné Somogyi Szilvia, a megyei munkaügyi központ szolgáltatási főigazgató-helyettese. – A jelenlegi engedélyezési rendszer keretében kétféle eljárás létezik. A teljes körű munkavállalási engedélyezési eljárás, melynek során azt ellenőrzik, hogy az adott munkakört holland vagy más, „régi” tagállamból származó munkavállaló nem tudja-e betölteni. Ez az általánosnak tekinthető eljárás, mely általában öt hétig tart.
Létezik egyfajta gyorsított eljárás is, így néhány ágazat és szakma mentesül a szokásos munkavállalási engedélyezés alól. A meghatározott szakmákban az újonnan csatlakozott tagállamokból származó munkavállalóknak két héten belül kiadják a munkavállalási engedélyt anélkül, hogy ellenőrizni kellene, az adott munkakört holland vagy más, „régi” tagállamból származó munkavállaló be tudja-e tölteni. – A gyorsított eljárás meghatározott munkákra alkalmazható, mégpedig a mezőgazdasági szektorra, a belvízi szállításra, a fém- és iparcikk-kereskedelemre, vágóhidakra és halfeldolgozó üzemekre, tudományos kutatásra, kiskereskedelmi eladói munkakörre, acélipari munkásokra, szociális ellátásban dolgozókra, egyes egészségügyi dolgozókra, pékekre, a távközlési szektor egyes alkalmazottjaira, illetve vendéglátó-ipari dolgozókra és szállodai alkalmazottakra.
Hollandiában a munkáltató felelős a munkavállalási engedély iránti kérelem benyújtásáért, amit kizárólag hollandiai székhelyű munkáltató nyújthat be. – A munkavállalásiengedély-kérelemhez csatolni kell a munkát kereső személy diplomájának, illetve bizonyítványainak másolatát – folytatta Rimányiné Somogyi Szilvia. – Amennyiben ezen dokumentumok nem angol, német, francia vagy holland nyelven készültek, csatolni kell azok hiteles fordítását is.
Az előírt eljárástól függetlenül a munkáltatót felkérhetik, hogy bizonyítsa, a munkakörre aktívan keresett munkavállalókat Hollandiában, illetve a többi „régi” tagállamban. A munkába állást megelőzően a munkavállalónak az adó- és társadalombiztosítási rendszerben használatos személyazonosító, úgynevezett SOFI-számot kell igényelnie az adóhatóság helyi irodájában.

Sokan mennének külföldre

Sopronban a vendéglátásban végzők közül sokan helyezkednek el külföldön és óceánjáró hajókon. A Danubius Hotels-iskola Juventus tanétterméből is élénk az érdeklődés a külföldi munka iránt. – Ha jó lehetőség adódik, akár Hollandiában is szívesen vállalnék munkát – mondja Ceglédi Péter tanuló. – Az ottani, magasabb bérek miatt a vendéglátósok 20–30 százaléka hasonlóan dönt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumi átszervezés

A csornai és kapuvári múzeumok szakemberei, muzeológusai a megyei döntés nyomán nem maradnak… Tovább olvasom